Dental İmplant

Diş implantı neden yapılır?

diş implantı neden yapılır

Diş implantı neden yapılır? Diş implantının yapılma sebebi gerçek dişlerden sonraki en iyi diş olmasından kaynaklanır. Doğal görünümlü dişlere sahip olursunuz ve alternatiflere göre ekstra işlevsellik kazanırsınız.

Diş implantı uzun ömürlü ve güvenilir olduğundan tercih edilir. Tedavilerde yüksek başarı oranı söz konusudur. Aynı zamanda kişinin yemek yeme ve çiğneme yeteneğini geliştirir. Bununla birlikte çene kemiği özelliklerini korur.

Dental implant nedir?

Dental implantı çene kemiğine yerleştirilen yapay bir diştir. Doğru şekilde yerleştirilebilmesi için titanyum silindir diş etlerinin altına monte edilir. Profesyonel bir diş hekimi tarafından yapıldığında sorunsuz bir süreçtir.

  • Endosteal implant: En temel diş implantıdır. Diğerlerine göre çok daha güvenilir bir seçenektir. Bu diş implantı türünün kullanılabilmesi için hastanın çene kemiği sağlıklı olmalıdır.
  • Subperiosteal implant: Çene sağlığı yerinde olmayan veya çene hattı bölgesinde yeterli kemik bulunmayan hastalar içindir. Kapsamlı bir cerrahi müdahale gerektirmeden uygulanabilirler.
  • Zigomatik implant: Diğer iki implant türünün aksine yapısal olarak çok karmaşıktır. Üst çeneye değil elmacık kemiğine sabitlenir. Boyutu çok daha büyüktür ve sadece titanyumdan üretilebilir.

Dental implant gülümsemesini korumak isteyen kişiler için en ideal çözümlerden biridir. Buna rağmen sadece estetik görünümü iyileştirmez. Yaşam kalitenizi tümüyle yükseltir çünkü doğal dişe en uygun alternatiftir.

neden diş implantı yapılır

Diş implantı neden yapılır?

Diş hekiminiz implant tedavisi önerdiğinde bunun gerekçesini öğrenmek isteyebilirsiniz. Diş implantı neden yapılır sorusu bu noktada akıllara gelir. İmplant tedavisinin en uygun seçenek olduğu sayısız durum vardır.

1. Eksik dişiniz var mı?

Eksik diş tedavisinde genelde diş implantı tercih edilir. Yapısı gereği dişin kök tasarımını taklit eder. Bitişikte yer alan dişlerden destek almaz. Köprü tedavilerinde olduğu gibi komşu dişlerin küçültülmesine gerek kalmadan diş eksiklikleri giderilebilir.

Eksik dişiniz olduğunda ağzınızda çok fazla sorun meydana gelebilir. Eskisi gibi yemek yiyemezsiniz. Aynı zamanda çene kemiğiniz zamanla gücünü kaybeder. Diş implantı sizi tüm bu olumsuz etkilerden korur.

2. Takma diş düşünüyor musunuz?

Dental implant ağız yapısını korumak için en ideal seçenektir. Hareketli bir takma diş kullanmak yerine diş implantı kullanmayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca, all-on-4 gibi tedaviler sayesinde daha işlevsel çözüm üretilebilir.

Takma dişlerin dezavantajları boldur. Her gece çıkararak onları temizlemeniz gerekir. Zamanla gevşeklik oluşturduklarından yemek yeme, tat alma ve konuşma becerilerinizi olumsuz yönde etkilerler.

3. Kemik kaybınız ne durumda?

Önceki dönemlerde en ufak bir kemik kaybı dahi diş implantı tedavisini etkileyen bir faktördü. Kemik kaybı olan kişiler implant yaptıramazdı. İmplant tasarımında yaşanan değişikliklerle durum daha farklı hale geldi.

Artık belirli bir düzeye kadar kemik kaybı olan kişilere implant yapılabilir. Kemik kaybınız orta düzeyin üstüne çıkmadıysa ideal bir aday olabilirsiniz. Aynı zamanda kemik büyütme ve kemik grefti çözümleri mevcuttur.

4. Sağlık durumunuz nasıl?

Dental implant yaptırmak istiyorsanız sağlık durumunuzun iyi olması şarttır. Tedavi onayı almadan önce kapsamlı bir sağlık geçmişi incelemesi yapılır. Sahip olduğunuz kronik rahatsızlıklara ve kullandığınız ilaçlara bakılır.

Vücudunuzun herhangi bir yerinde yaşanacak rahatsızlık implant tedavisinin sonuçlarını etkileyebilir. Bu sebeple doğru değerlendirme yapılabilmesi için tıbbi geçmişinize ait bir rapora sahip olmanız önemlidir.

5. Yaşınız tedaviye uygun mu?

İmplant tedavisinden yararlanabilmek için ağzınızın anatomik olarak gelişmiş olması şarttır. Ağzınızın anatomik gelişimi için en az 17-19 yaşında olmanız gerekir. Herhangi bir üst yaş sınırı ise söz konusu değildir.

Diş hekiminiz üç boyutlu tomografi dahil olmak üzere çeşitli görüntüler ve testler sayesinde ağız ve yüz anatominizi inceler. Yaşınız ilerlediyse kemik ölçümü gereklidir. Böylece implant tedavisine uygunluğunuz netleştirilir.

6. Takma diş çok rahatsız ediyor mu?

Takma diş kısa vadede ekonomik bir seçenek olduğundan onu kullanmak istemeniz oldukça doğaldır. Ancak pek çok kişi rahatsız edici olduklarından takma dişlerden bir an önce kurtulup implant yaptırmak ister.

Takma diş ile diş implantı tedavi süreci birbirinden farklıdır. Ağız sağlığınıza ve çene yapınıza bağlı olarak diş implantı için bir strateji geliştirilir. Buna rağmen herkesin implant tedavisine uygun olmayacağı bilinmelidir.

diş implantı kimlere yapılmaz

Diş implantı kimlere yapılmaz?

Diş implantı yaptırmaya karar vermiş olsanız bile mevcut durumunuzu gözden geçirmeniz gerekir. Genel olarak aşırı genç, aşırı yaşlı, kötü ağız sağlığı olan ve kontrol altında olmayan sistemik hastalıkları bulunan kişilere implant yapılamaz.

  • Aşırı genç kişiler: Dental implant söz konusu olduğunda çene kemiğinin gelişimi önemlidir. Belirli yaşın altındaki kişilerde çene kemiği yeterince gelişmez. Söz konusu kişiler diş implantı yaptıramazlar.
  • Aşırı yaşlı kişiler: Dental implant yaptırmada bir yaş üst sınırı yoktur. Ancak pek çok diş hekimi cerrahi prosedürlere uygun olmadıkları gerekçesiyle 80-85 yaş üstü kişilere diş implantı yapmaz.
  • Kötü ağız sağlığı: Ağız sağlığınız iyi durumda değilse implant yapılamaz. Diş eti hastalığı olan kişiler önce mutlaka diş eti tedavisi görmelidir. Ağız sağlığını koruyamayanlar alternatif tedavi tercih etmelidirler.
  • Belirli risk faktörleri: Kontrol altında olmayan diyabet, kemik grefti ile tedavi edilemeyecek düzeyde kemik erimesi ve çeşitli psikolojik rahatsızlıklar implant tedavisine engel olabilir.
  • Radyoterapi tedavisi: Eğer daha önceden baş-boyun bölgesinden radyoterapi görülmesine gereksinim duyulan bir sağlık problemleriniz varsa diş implantı yaptırma şansınız olmayacaktır.

Tüm bunlara ek olarak bazı diş hekimleri sigara tüketen kişileri tedavi etmemeyi tercih edebilirler. Sigara tüketimi gibi kötü alışkanlıklar ağız sağlığının desteklenmesinin önündeki en büyük engeldirler.

Neden diş implantı yaptırmalıyım?

Eksik diş tedavisi için implant ve damak diş arasında kararsız kalmış olabilirsiniz. İmplant tercih ettiğinizde elde edeceğiniz pek çok kazanım vardır. Takma diş açısından ise tek kazanım ekonomik yöndedir.

  • Doğal dişe alternatiftir: Diş implantı doğal diş gibi görünür ve işlev gösterir. Profesyonel bir diş hekimi implantı diş etine en estetik şekilde yerleştirir. Ardından onun tüm avantajlarından yararlanabilirsiniz.
  • Uzun ömürlü bir çözümdür: Diş implantı yaptırdıktan sonra ağız bakımına önem vermelisiniz. Ağız bakımını doğru yaptığınızda diş implantının en az 10 yıl gibi uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Maliyet açısından verimlidir: Diş implantı haricinde neredeyse diğer tüm tedavi yöntemlerinde periyodik bakım ve değiştirme yapılması gerekir. Bu sebeple implant uzun vadede daha avantajlıdır.
  • Bakımı çok kolaydır: Diş implantının bakımı oldukça kolaydır. Doğal dişlerinize nasıl bakıyorsanız o şekilde bakım yapmanız yeterlidir. Düzenli olarak diş ipi kullanarak ağız hijyenine katkı yapabilirsiniz.
  • Kemik kaybını önler: Diş kaybı yaşamanın en önemli yan etkisi kemik yoğunluğunu düşürmesidir. Diş kökü olmadığından kemik güçlü kalamaz. Diş implantı esik dişinizin olduğu bölgede kemiğin erimesini engeller.
  • Yeme zorluğu çıkarmaz: Diş kaybıyla belirli yiyecekleri tüketmede sorun yaşarsınız. İmplant yaptırdığınızda bu zorluk ortadan kalkar. Takma dişlerde ise çiğneme sıkıntısı yaşamaya devam edersiniz.
  • Yüz yapınızı destekler: Eksik diş ağız yapınızı etkileyerek belirli bölgelerde çökükler oluşmasına sebebiyet verebilir. Olduğunuzdan çok daha yaşlı gözükürsünüz. Diş implantı ise yüz yapınızı korur.

İmplant tedavisinin avantajları bunlarla sınırlı olmayabilir. Çene yapınızı en iyi şekilde desteklemesi gibi farklı yönleri vardır. Dental implant neden yapılır sorusuna cevap ararken implantın faydaları konusunda diş hekiminizden bilgi alabilirsiniz.

eksik diş tedavisinde implant

Eksik diş tedavisinde dental implant

Eksik diş tedavisi için dental implant tercih ettiğinizde çok daha sağlıklı bir hayata kavuşmuş olursunuz. Tedavinin süresi ağız, çene ve diş yapınıza bağlı olarak değişir. Aynı zamanda diş hekiminizin deneyimi önemlidir.

Bir diş hekimine başvurduğunuzda üç boyutlu tomografi, kemik ölçümü ve çok daha fazlası sayesinde kapsamlı bir şekilde muayene edilirsiniz. Ardından implant tedavisine uygun olup olmadığınızı öğrenirsiniz.

İmplant tedavisinin fiyatları kişiden kişiye değişir. Çene yapınızın mevcut durumu, kemik erimesi seviyeniz, ağız sağlığınız ve implant markası tercihiniz fiyatları etkiler. Hesaplama ancak muayeneye sonrası yapılabilir.