Dişeti iltihabı konusuna gelmeden, diş macunu reklamlarına hiç dikkat ettiniz mi? Çoğu zaman dişeti kanamasını ön plana çıkaran reklamlar olurlar genelde. Çok da yanlış sayılmaz aslında. Dişetlerimizde kanama varsa dişetlerimiz iltihaplı demektir ve hiç de masum olmayan bir durumdur.
En başa dönelim…
Dişetlerimiz iltihaplı mı, bunu nasıl anlayabiliriz?
Dişetlerimiz pembe renginden uzaklaşmış ve kızarıksa dişetlerimiz iltihaplı demektir.
Dişetlerimizde şişlikler varsa dişetlerimiz iltihaplı demektir.
Ve tabi dişlerimizi fırçalarken ya da elma gibi sert besinler tüketirken dişetlerimizde kanama varsa dişetlerimiz iltihaplı demektir. Hatta bu kanamalar bazen o kadar çok artmıştır ki sabah uyandığımızda yastığımızda dahi kanamaları görebiliriz.
Peki bu dişeti iltihabı nasıl oluyor?
Dişlerimizi fırçaladık. Hemen sonrasında dişlerimizin üzerinde 1-2 saat içerisinde plak oluşur ve eğer dişlerimizi 24 saat fırçalamaz ya da eksik fırçalarsak plak üzerine yemek artıkları ve bakteriler birikir. Dişlerimizi daha da uzun süre fırçalamadığımızda ise, tükürükten gelen mineraller dişlerimizin üzerine çökelir ve zamanla sertleşerek diştaşına dönüşür.
İşte dişeti iltihaplarımızın esas sebebi, içerisinde çok yoğun bakteri bulunduran diştaşlarıdır. Bu bakteriler zaman geçtikçe salgıladıkları enzimler ile dişetlerimizde iltihaplanmaya neden olur. Biz temizlemedikçe dişeti iltihapları dişetlerinizde çekilmeye, dişlerimizin etrafındaki kemikte erimelere neden olarak en sonunda dişlerimizin sallanıp dökülmesine neden olur.
Maalesef toplumumuzda en küçük yaştan, en ileri yaşa kadar hemen hemen herkeste bu durum görülmektedir. Küçük yaşlardan itibaren görülen dişeti kanamaları herkeste olduğu için kötü bir durum yokmuş gibi düşünülerek normalleştirilmiştir. Yıllar geçtikçe dişeti iltihaplanmalarına bağlı olarak görülen diş kayıpları ise yaşlılığın bir sonucuymuş gibi düşünülür. Oysaki küçük yaşlarımızda dişeti sağlığımıza önem göstermeye başlasak ve bunu düzenli bir şekilde sürdürsek doğal dişlerimizi eksiksiz bir şekilde ömrümüzün sonuna kadar sağlıkla kullanmamız mümkündür.
Dişeti iltihaplanmalarının sadece ağız sağlığımızı değil, genel vücut sağlığımızı da olumsuz yönde etkilediğini ifade etmek isterim. Bugün dişeti iltihaplanmalarının diyabet, kalp hastalıklarına ve düşük doğum yapma gibi durumların riskini arttırdığını belirten bilimsel kanıtlar bulunmaktadır.
Unutmayalım, sağlık ağızdan başlar. Ağız sağlığı ise dişetlerinden…
6 ayda bir rutin diş kontrollerinizi aksatmamanızı hatırlatır, sağlıklı günler dilerim.