Diş etinde ve kök kısmında yapılan derinlemesine temizlik işlemi küretaj tedavisi olarak adlandırılır. Bu tedavi, çoğunlukla diş taşı temizliği ile karıştırılsa da yapılış şekli itibariyle oldukça farklıdır. Aynı zamanda lokal anestezi altında yapılması da işlemi farklı kılan bir diğer detaydır. Diş hekimi kontrollerini aksatmayan ve 6 ayda bir genel muayenesi yapılan hastadaki plak, tartar ve iltihap oluşumları erken safhada tespit edilerek diş taşı temizliği ile yok edilebilir. Buna rağmen hasta düzenli olarak kontrole gitmiyorsa, plak ve tartar sorunu ilerleyerek diş etine ve köküne kadar ilerler. Bu aşamada ise küretaj tedavisi yapılması gerekir.
Küretaj Tedavisi Neden Yapılır?
Düzenli olarak fırçalanmayan ve diş ipi ile temizlenmeyen dişlerde biriken yemek kalıntıları, plak oluşturur. Bu plaklar ilerleyen dönemlerde diş taşlarına dönüşür. Diş taşı, ilk etapta diş yüzeyinin etrafına ve diş eti çizgisine dolar. Tedavi edilmediği takdirde ise diş etinden aşağı doğru inerek köklere ulaşır. Diş etinde ve kökte iltihaplanmaya da yol açan diş taşları; ağrı, kanama ve diş eti renginde koyulaşma gibi problemlere sebep olur. İlerleyen aşamalarda ise kemik ve diş kayıpları meydana gelebilir.
Küretaj Tedavisi Nasıl Yapılır?
Küretaj diş temizliği, vakit kaybetmeden uzman bir hekim tarafından yapılmalıdır. Küretaj tedavileri, daha doğru ifade ile kök yüzeyi düzleştirme işlemleri, enfekte diş kök yüzeylerinin küret adı verilen özel aletler ile temizlenmesi işlemidir. Bu işlem ile diş kökleri etrafında patalojik cep adı verilen yapı iltihaplarından arındırılarak giderilmiş olur. İşlem sırasında lokal anestezi yapılır ve bu sayede hasta, ağrı ya da acı hissetmez. Diş eti küretaj işlemi sırasında diş kökleri, tekrar iltihaba ve diş taşı birikimine meydan vermeyecek bir yapıya kavuşturulur. Küretaj işlemi sonrası iltihaplı kısımlarda iyileşme sağlanamaması halinde flap operasyonu yapılması gerekebilir.
Küretaj İşlemi Zararlı mıdır?
Küretaj tedavisinin herhangi bir zararı yoktur aksine diş sağlığı için çok sayıda faydası vardır. Tedavi sırasında sağlıklı diş kök dokusu açığa çıkarılır. Tüm zararlı dokular temizlendiği için diş etleriniz sağlıklı bir görüntüye kavuşur.
Küretaj Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
Küretaj diş temizliği yaptırmanız halinde hem estetik olarak diş etlerinizin daha sağlıklı görünmesini sağlayabilir hem de uzun vadede diş eti hastalıklarının önüne geçebilirsiniz. Zamanında yapılan küretaj işlemi ile kemik erimesi, diş kaybı gibi problemlerin de önüne geçmek mümkündür.
Küretaj Tedavisi Kaç Seans Sürer?
Hekim tarafından yapılacak detaylı inceleme neticesinde diş eti ve diş kökünde problemin hangi safhada olduğu tespit edilir. Buna göre işlemin kaç seansta tamamlanacağına karar verilir. Çok fazla ilerlememiş vakalarda, tek seansta küretaj tedavisi tamamlanabilir. Farklı diş köklerine yayılmış ve temizliğin geniş bir bölgede yapılması gereken vakalarda ise seans sayıları artar.
Küretaj Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Diş küretaj sonrası iyileşme sürecini hızlandırmak için dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar vardır. Öncelikle işlem sonrası ortaya çıkan bazı komplikasyonların normal olduğunu kabul etmelisiniz. Bu komplikasyonlardan bazıları; sıcak-soğuk hassasiyeti, hafif kanama ve ağrı olarak sıralanabilir. İşlem sonrasındaki ilk iki gün sigara tüketilmemeli ve alkol alınmamalıdır. Aynı zamanda aşırı soğuk ya da sıcak yiyecekler tüketilmemelidir. Hekiminiz bu süreçte, size ne sıklıkla gargara yapmanız gerektiğini ve hangi ilaçları kullanacağınızı söyler. Bunun yanı sıra ağız hijyeninizi nasıl sağlayacağınız noktasında da gerekli bilgileri verir. Bu tavsiyelere uyarak küretajın faydalarını daha uzun ömürlü kılabilir ve her zaman diş sağlığınızı koruyabilirsiniz.