Dental İmplant

Kemik erimesi implant yapılmasına engel mi, değil mi?

Kemik erimesi implant yapılmasına engel mi?

Kemik erimesi implant yapılmasına engel olur mu? Eksik diş problemini gidermek için birkaç seçeneğiniz vardır. Protez kullanmak en basit çözümdür ama kalıcı olmaktan uzaktır. Köprü ve implant ise maliyetli ama daha kalıcıdırlar.

Diş eksikliğinizi tamamlamak için implant yaptırmaya karar verebilirsiniz. Kemik erimesi gibi bir rahatsızlığınız varsa doğal olarak implant yaptırmaktan endişe duyarsınız. Harekete geçmeden önce sorun yaratıp yaratmayacağını öğrenmelisiniz.

Kemik erimesi nedir?

Kemik erimesi çene kemiklerin zaman içerisinde hem uzunluk, hem kalınlık olarak hacmini kaybetmesi demektir.

Çene kemiği erimesine neden olan en büyük ve yaygın etken dişeti problemleridir. Dişlerimiz üzerinde biriken diştaşları içerisinde çok fazla sayıda bakteri bulundurmaktadır. Bu bakteriler dişetlerini ve çene kemiğini eritecek enzimler salgılayarak çene kemiğinde erimeye neden olurlar. Diğer bir çene kemiği erime nedeni ise diş çekimleridir. Dişler çekildikten sonra çene kemiği içerisine bir kuvvet iletimi gerçekleşmez ve fonksiyonda olmayan çene kemiğinde zaman içerisinde erimeler görülür.

Çene kemiğinin erimiş olduğu durumlarda implant tedavileri nispeten daha zorlaşır. İmplantın yerleştirileceği alanda yeterli kalınlık ve uzunlukta kemik hacmi yok ise, ya implant uygulamasından önce ya da implant uygulamaları sırasında kemik tozu işlemleri yapılarak mevcut kemik hacminin arttırılması hedeflenir.

Çene kemiğinde kemik kaybı olup olmadığı, diş hekimliğinde 3 boyutlu diş tomografileri çekilerek hekiminiz tarafından tespit edilebilmektedir.

 

Kemik erimesi hastalarına implant uygulanır mı?

İmplant uygulaması için çene kemiğinizin yoğunluğu, kalınlığı ve uzunluğu önemlidir.  Kemik yoğunluğu azalmaya başladığında yapı bozulur ve farklı sorunlar ortaya çıkar.

Kemik erimesi rahatsızlığınız varsa implant yaptırmaya karar vermeden önce çene yapınızdaki kemik yoğunluğunun ölçülmesi gerekir. Diş hekiminiz ya da diş kliniğiniz sizi bu konuda yönlendirir. 3 boyutlu diş tomografinizi çekerek gerekli ölçümleri yapar. Eğer kemik yoğunluğunuz iyi durumdaysa ileri cerrahi işlemlere gerek olmadan implant yaptırabilirsiniz.

 

Kemik erimesinde implant tedavisi

Kemik erimesi olan hastalarda başarılı bir şekilde implant tedavisi gerçekleştirilebilir. Hastanın çenesinde yer alan kemik kaybı ölçüldükten sonra implant uygulanma kararı alınabilir. Bunun için implant uygulanması için farklı yöntemler tercih edilir.

  • Kemik grefti: Çene kemiğinde yer alan kemik kaybını ortadan kaldırabilmek için kemik grefti kullanılabilir. Kemik grefti cerrahi bir operasyonla uygun görülen noktaya yerleştirilir ve implant için kemik oluşturulur.
  • Sinüs lifting: Kemik grefti ile benzerdir ama üst çeneye uygulanır. Üst dişlere yakın olan diş eti dokusunda bir alan açılarak sinüs zarı kaldırılır. Ardından bu bölgeye kemik tozu doldurulur ve implant için kemik dokusu oluşturulur.
  • Ridge split (Kret Split Operasyonu): Kemiğin ince olduğu bölgede kemiğin genişletilerek implantların uygulanmasını sağlayan operasyondur.
  • Zigomatik implant: Üst çeneye uygulanacak implant için tercih edilebilir. Doğrudan çene kemiğine yerleştirme söz konusu değildir. Zigomatik implant, elmacık kemiğine sabitlenir. Böylece güvenli bir bağlantı noktası oluşturulur.

 

Kemik erimesi rahatsızlığınız implant uygulanmasına %100 engel teşkil etmez. Durumu netleştirmek için çene yapınızın incelenmesi gerekir. İmplant uygulayacak diş hekimi kullandığınız ilaçlar dahil olmak üzere her türlü detaya dikkat etmelidir.