Her insan konuşurken ya da gülerken dişlerinin beyaz ve düzgün bir görünüme sahip olmasını ister. Estetik bir görüntü için sadece dişlerin iyi görünmesi yeterli değildir. Aynı zamanda diş etleri de sağlıklı bir renge, dokuya ve konuma sahip olmalıdır. Bunu sağlamak için pembe estetik uygulamalarından yararlanılır. Güldüğünüz zaman diş etleriniz çok fazla görünüyorsa, diş etinizin bir kısmı yukarıda bir kısmı aşağıdaysa ya da olduğundan daha koyu bir renge sahipse pembe estetik ile yapılacak müdahaleler sayesinde daha iyi bir görüntü elde etmek mümkündür.
Pembe Estetik Uygulamaları Öncesi Hangi İşlemler Yapılır?
Pembe estetik uygulamaları öncesinde diş etinde ve dişlerde bulunan problemlerin giderilmesi gerekir. Diş taşı temizliği ya da küretaj gibi işlemler ile dişetlerinde var olan iltihaplanmaların giderilmesi, pembe estetik öncesi yapılabilir. Bunun yanı sıra ağrı, şişlik ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren farklı hastalıklar da işlem öncesinde tedavi edilmelidir.
Pembe Estetik Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?
Pembe estetik tedavisi esasında birçok diş tedavi sürecini kapsamaktır. Diş eti tedavilerinden pembe estetik uygulamalarınıngenel olarak amacı diş etinin boyunu, enini, yapısını ve kalınlığını uygun standartlara göre dişler ve dudaklar ile uyumlu olacak şekilde düzenlemektir.. Pembe estetik tedavisi aşağıdaki durumlarda uygulanabilir:
- Gummy Smile (dişeti gülümsemesi) olarak bilinen diş etinin dikkat çekici derecede aşırı gözüktüğü durumlarda
- Ön diş etlerinde koyu kırmızı ve mor şeklinde pigmentasyonlara bağlı renk değişiklikleri
- Diş eti seviyelerinin dişler ve dudaklar ile uyumlu olmaması
- Diş eti hastalıklarına, sert diş fırçalamaya ya da diş sıkmaya bağlı olarak görülen diş eti çekilmeleri
- Estetik görüntünün iyi olmaması gibi durumlar
- Dişeti çekilmesi sonucu diş köklerinin açığa çıktığı durumlar
- Ortodontik tedavi süreci nedeniyle dişetlerinde görülen büyümeler, düzensizlikler
Gingivektomi
Güldüğü zaman diş etlerinin haddinden fazla görünmesinden rahatsız olarak ağzını sürekli kapalı tutan ya da fotoğraf çektirmek istemeyen çok sayıda kişi vardır. Diş etrafındaki diş etinin fazlalığı, hijyen noktasında da problem oluşturur. Böyle bir durumda dişler de kısa görünür. Gingivektomi işlemi, çeşitli nedenlerle (ağız solunumu, belli ilaçların kullanımı gibi) diş eti büyümesi söz konusu olduğunda da uygulanır. Lazerle ya da bistüri kullanılarak geleneksel cerrahi yöntemler ile yapılan bu işlem sırasında atılan kesiler yardımıyla dişler daha uzun görünür ve diş eti daha yukarıda konumlandırılmış olur.
Lazerle diş etinin alınması işlemi gingivektomi; diş etinin yeniden şekillendirilmesi ise gingivoplasti olarak adlandırılır. Operasyonun yapıldığı alana, periodontal pat (örtü) uygulanır ve bu örtü yaklaşık 7-10 gün boyunca diş eti üzerinde durur. Bu süre boyunca çok sert yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Diş hekiminin tavsiyesine göre bu süreçte gargara da kullanılmalıdır.
Gingivektomi – Gingivoplasti Farkı Nedir?
Gingivektomi ve Gingivoplasti işlemleri, dişetlerinde var olan estetik problemleri gidermek için uygulanan işlemlerdir. Gingivektomi işlemi dişeti miktarı fazla olup, diş boyları kısa görünen hastalarda fazla olan dişetinin kesilip çıkarılması işlemi iken, gingivoplasti işleminde dişetlerinde kesme işleminden ziyade dişeti şekillerinin düzeltilmesi işlemidir. Çoğunlukla gingivektomi ve gingivoplasti işlemleri birlikte uygulanmaktadır.
Kron Boyu Uzatma
Diş etleri çok fazla görünen hastalarda pembe estetik işlemlerden gingivektomi dışında uygulanan diğer bir operasyon da kron boyu uzatmadır. Kron boyu uzatma işleminde gingivektomi işleminden farklı olarak sadece diş etinden değil dişler etrafındaki kemikten de bir miktar kısaltma işlemi yapılır. Bunun sebebi diş boylarının yeterince görünür olmasını sağlamak için sadece diş etinden kısaltma yapılmasının yeterli olmayışıdır. Gingivektomiden diğer bir fark da sutur atılmasıdır. Bu işlemde dikişler bir hafta sonra alınır. Gingivektomi ya da kron boyu uzatma işleminden hangisinin yapılacağına biyolojik aralık ölçümü ile karar verilir.
Dişlerin uzunlukları çeşitli sebeplerle birbirinden farklı olabilir. Kron boyu uzatma işlemi estetik nedenlerin yanı sıra farklı gerekçelerle de yapılır. Dişin üst kısmının çürük ve kırık gibi sebeplerle zarar görerek diş etinin altına inmesi sonucunda, ortaya estetik olmayan bir görüntü çıkması; bu nedenlerden biridir. Kron boyu uzatma işlemi ile kırık ya da çürük bölge açığa çıkarılarak restore edilir. Restorasyon işlemi sırasında kompozit dolgu, porselen ya da zirkonyum gibi farklı malzemeler kullanılır. Bu sayede kök kısmı sağlam olan diş hem estetik bir görünüme sahip olur hem de hasta tarafından konforlu bir şekilde kullanılır
Pembe Estetik Zararlı mı?
Pembe estetik uygulamaları, uzman hekimler tarafından ve lokal anestezi altında yapıldığı için herhangi bir zararı yoktur. İşlem sonrası ağız hijyenine dikkat ederek pembe estetiğin faydalarından daha uzun süre yararlanabilirsiniz.
Pembe Estetik Kaç Günde İyileşir?
Pembe estetikte yapılan işlemin türüne göre iyileşme süreci farklılaşmakla birlikte genelde 7-10 gün içerisinde iyileşme gerçekleşir. İyileşme sürecinde hekim tavsiyelerine uymak oldukça önemlidir. Hafif ağrı ve kanama iyileşme sürecinde normal olarak kabul edilir. Bu belirtiler kısa süre içerisinde kaybolur.
Pembe Estetik Uygulamalarının Avantajları
Pembe estetik, ağız içerisinde daha estetik bir görüntü elde edilmesinin yanı sıra sağlıklı bir diş eti yapısına kavuşmanız için de fayda sağlar. Estetik bir gülümsemenin çok farklı bileşenleri bulunur. Bunlardan en belirgin olanı dişlerdir. Dişler etrafında bulunan diş etleri ise estetik gülümsemenin ana tamamlayıcısıdır. Estetik gülüş tasarımı tedavileri öncesinde mutlaka diş etleri değerlendirilmeli, gerekiyorsa pembe estetik uygulamaları yapılmalıdır
Bu süreçte hekim tarafından diş ve diş etlerinin detaylı olarak analiz edilmesi sayesinde hasta tarafından fark edilmeyen sorunlara da müdahale edilir. Bu sayede diş kayıpları, diş taşı oluşumu gibi sorunların önüne geçilir. Pembe estetik sonrası ağzınızı kapatmadan rahatça gülebilir ve kaybettiğiniz özgüveninizi yeniden kazanabilirsiniz.
Pembe Estetik Hakkında SIK SORULAN SORULAR
Gingivektomi iyileşme süresi ne kadardır?
Gingivektomi işlemi yapıldıktan sonra iyileşme süresi her hastaya göre değişkenlik gösterip genel olarak 3 ya da 4 haftayı bulmaktadır. İşlemden tamamen yüzde yüz sonuç almak ve uygulamanın diş etlerindeki durumunu görmek 2-3 ay kadar sürebilir.
Pembe estetik kalıcı mıdır?
Tercih edilen pembe estetik işlemi hangisi olursa olsun sonuçları kesinlikle kalıcıdır. Diş etleri için yapılan tüm uygulamalar sayesinde daha güzel ve sağlıklı bir gülüşe sahip olunur. Pembe estetik işlemleri uygulandıktan sonraki süreçlerde ağız ve diş bakımını ihmal etmemek gerekir. Ayrıca diş hekimine düzenli olarak ağız ve diş kontrollerini yaptırmak gerekir.
Lip Repositiong Nedir?
Lip Repositiong diğer bir adıyla dudak konumlandırma operasyonu üst dudak kaslarının kas çekmesini kısıtlayarak üst dudağın iç kısmından diş eti dokusunun belli oranda alınması ya da çıkarılması işlemidir. Gülüş sırasında daha az diş eti görünmesini sağlayan bu uygulama Gummy Smile (dişeti gülümsemesi) tedavisi için uygulanan basit bir işlemdir.
Diş ya da diş etlerinde bir sorun varsa öncelikle bu sorunlar tedavi edilir. Daha sonrasında Lip Repositiong işlemi uygulanır. Lip repositioning ile ilgili daha fazla bilgi almak için ilgili tedavi sayfamızı inceleyebilir, YouTube kanalımızdan videolu açıklamalarımızı izleyebilirsiniz.