Muayene ve görüntüleme, hastalıkların tespit edilmesinde ve bu tespitten yola çıkarak hangi tedavilerin uygulanacağının belirlenmesinde önemli bir aşamadır. Gün boyunca birçok yiyecek ve içecek tüketimi nedeniyle farklı gıdalara maruz kalan dişlerin düzenli olarak muayene ile izlenmesi de bu noktada önemlidir. Yemek yedikten sonra doğru şekilde dişlerin temizlenmemesi nedeniyle kalıntılar; çürük, tartar, ağız kokusu gibi farklı problemlere yol açar. İnsanların çoğu bir diş hekiminden destek almak için ciddi bir ağrı ya da çürük oluşumunu bekler. Bu tamamen yanlış bir yaklaşımdır. Diş muayenesinin belirli aralıklarla tekrarlanması gerekir.

Diş Muayenesi Nedir?

Diş muayenesi, ağız içinin uzman bir hekim tarafından incelenmesi ve gerekli durumlarda radyolojik cihazlardan yardım alınarak daha detaylı bir sonuç elde edilmesidir. Muayene sırasında hem hastanın hem de hekimin rahat olması önemlidir. Hastanın tedirgin tavırları, korkusu ya da sürekli elleriyle hekime müdahalede bulunması rahatsızlık yaratabilir. Aynı zamanda tansiyon, kalp ya da şeker gibi rahatsızlıkları olan hastaların aşırı heyecana kapılması, ani bir sağlık sorunu oluşmasına da neden olabilir. Bu nedenle hekiminize güvenmeli ve kendinizi muayene için hazırlayarak randevunuzu almalısınız. Randevunuza geldiğinizde muayeneden önce sizden bir form doldurmanız beklenecektir. Bu formda sistemik olarak rahatsızlıklarınız ve kullandığınız ilaçların bilgisi istenmektedir. Bu formu eksiksiz doldurmalısınız.

Diş hekimi muayenesi sırasında; hissettiğiniz ağrıları, sızıyı ya da farklı problemleri eksiksiz şekilde anlatmalısınız. Bu sayede doğru teşhis ve tedavinin yapılmasını sağlayabilirsiniz. Benzer şekilde hekim tarafından sorulan sorulara da eksiksiz cevap vermelisiniz.

Diş Muayenesi Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Diş hekimi muayenesinin, yetişkinler için 6 ayda bir yapılması gerekir. Bu sayede dişte ya da diş etinde oluşan sorunlar, çok fazla ilerlemeden teşhis edilir. Gelişen teknoloji insanların muayene korkularını yenmesine yardımcı olmaktadır. Dolgu, diş çekimi gibi işlemler sırasında lokal anestezi uygulanması sayesinde hiçbir acı çekmeden yaşadığınız sıkıntılardan kurtulabilirsiniz.

Çocuklarda diş çürüğü tedavisi ya da farklı müdahalelerin yapılmasını gerektiren durumların tespiti için belirli bir yaştan sonra düzenli kontrol şarttır. 7-8 yaş öncesinde; ilk süt dişi çıktığında, ağrı ya da çürük oluşumunda diş hekiminize başvurmalısınız. 7-8 yaşından sonra kalıcı dişler çıkmaya başladığında ise yılda bir çocuklarınızı kontrole götürmenizde fayda vardır.

Diş Muayenesinde Oral Diagnoz Nedir?

Diş hekimliğinde muayene ve oral diagnoz kavramları sıklıkla bir arada kullanılır. Oral diagnoz, ilk muayene anlamına gelir. Bu ilk muayene sırasında radyolojik görüntüleme cihazlarının desteğiyle ya da konsültasyon yapılarak en doğru tanı ve teşhisin konulması amaçlanır. Oral diagnoz sırasında sadece diş ve diş eti değil ağız içerisinde yer alan çevre dokular da incelenir. Bu incelemenin ardından hasta en doğru birime yönlendirilir. Oral diagnoz sürecinde ağız içi hijyen eğitimi de verilir. İlk muayene sırasında aşağıdaki alanlarında ihtiyacınız olan diş hekimliği branşlarında bilgilendirilirsiniz.

  • Periodontoloji (Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi)
  • Ağız Diş Ve Çene Cerrahisi
  • Endodonti (Kanal Tedavileri)
  • İmplantoloji
  • Restoratif Diş Tedavisi
  • Ortodonti (Tel Tedavileri)
  • Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

Periodontoloji, diş eti ve kemik dokusu hastalıklarını inceler. Ağız diş ve çene cerrahisi, gömülü dişlerin çekimiyle özdeşleşmiş bir alandır fakat ağız, çene ve yüz kısmında meydana gelen birçok farklı problem de bu birimin alanına girer. Endodonti, genellikle kanal tedavisi ile beraber anılır. Pulpa yani halk arasında bilinen adıyla dişin sinirlerinde meydana gelen problemlerin tedavisini gerçekleştiren birimdir. Kanal tedavisi sırasında sinirler çıkarılır ve pulpanın olduğu kısım bir madde ile kapatılır. İmplantoloji, dental implantların uygulandığı diş hekimliği alanıdır. Restoratif Diş Tedavisi, çürük dişlerin dolguları ve estetik dolgular ile ilgilenen alandır. Pedodonti, çocuk dişlerinde meydana gelen sorunlarla ilgilenen birimdir.

Ortodonti Muayenesi

Ortodonti, dişlerinizin estetik bir görünüşe sahip olması aynı zamanda fonksiyonlarını kesintisiz sürdürülebilmesi için gerekli müdahalelerin yapıldığı diş hekimliği dalıdır. Ortodonti ilk muayenesinde doğrudan ortodonti uzmanına başvurarak diş teli, şeffaf plak, telsiz diş düzeltme gibi tedavilerden hangisinin sizin için uygun olduğunu öğrenebilirsiniz.

Bebeklerde Diş Muayenesi

Bebeklik döneminde çıkan süt dişleri, genellikle ileride döküleceği düşüncesiyle çok önemsenmez. Aslında bu yanlış bir tutumdur. Halk arasında biberon çürüğü olarak da bilinen erken çocukluk çağı çürüklerine zamanında müdahale edilmezse kalıcı dişler de zarar görebilir. Bu nedenle ilk süt dişi çıktığında, ağız hijyeni konusunda bilgi almak ve diş yapısının incelenmesi için diş muayenesi yaptırılmalıdır.

Diş Görüntüleme Yöntemleri Nelerdir?

Diş görüntüleme yöntemleri gelişen teknolojiyle beraber gelişmekte ve en detaylı sonuçları vermektedir. Kullanılan teknikler iki ve üç boyutlu olarak sınıflandırılır. İki boyutlu görüntü veren cihazlar, radyografi cihazlarıdır. 3 boyutlu görüntü verenler ise tomografi cihazlarıdır. Radyografi çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Panoramik
  • Periapikal
  • Bite-Wing
  • El-Bilek Radyografisi
  • Sefalometrik
  • TME Radyografisi
  • Oklüzal

 

Diş Görüntüleme Yöntemleri

Diş Görüntülemede Radyografi

Panoramik diş filmi, diş ve çene yapısının aynı anda görüntülenmesini sağlar. Üst ve alt dişler; bunların bağlı olduğu dokular görüntülenerek problemli alanlar tespit edilir. Periapikal yöntemde ise sadece sorunlu alan görüntülenir. Isırma radyografisi olarak da adlandırılan bite-wing üst üste olan dişlerde meydana gelen çürüklerin eş zamanlı görüntülenmesini sağlar. El bilek radyografisi, kemik yaşı tespitinde kullanılır. Ortodontik tedavi için sefalometrik, çene hareketlerinin izlenmesi için TME radyografisi, yatay inceleme için oklüzal kullanılır.

Panoramik Röntgen Diş Filmi, Diş Görüntüleme

Diş Görüntülemede Tomografi

Radyografiden farklı olarak üç boyutlu görüntüleme teknolojisi sunan tomografi, daha ayrıntılı inceleme yapılması gereken durumlarda kullanılır. İki boyutlu teknolojilerle görüntülenmesi mümkün olmayan kemik dokuların görüntülenmesi için tercih edilen tomografi, aynı anda farklı noktalardan görüntüler sunar. Bunun yanı sıra tüm dokular farklı açılardan görüntülenebilir.

Diş tomografisi, gömülü diş rahatsızlığında ya da hareket eden ve çekilmesi gereken dişlerin tespitinde kullanılır. Aynı zamanda damak yarığı, kist ve travma söz konusu olduğunda tomografi ile detaylı inceleme yapılması gerekebilir. İmplant uygulamalarının gerçekleştirilmesi sırasında da tomografiden yararlanılır. Hatta uygulamanın başarılı olmasının tek yolu tomografiden geçer denilebilir. Tomografi sayesinde implantların yerleştirme süreci daha kolay hale gelir.

Diş Görüntüleme Sırasında Çok Fazla Radyasyon Alır mıyım?

Radyografi ya da tomografi sırasında alacağınız radyasyonun miktarı birbirinden farklıdır. Radyografi sırasında çok düşük dozda olan radyasyon, gün içerisinde telefon, bilgisayar ve TV gibi cihazlardan aldığınız miktara eşdeğer konumdadır. Diş tomografisi için kullanılan cihazlarda bu miktar daha fazladır ancak tıbbi tomografi ile kıyaslandığında daha az olduğu söylenebilir. Hamilelik şüphesi taşıyanlar ya da hamile olanlar, diş röntgeni ya da tomografisi çektirmeden önce doktorunu konu ile ilgili bilgilendirmelidir.

Düzenli Diş Muayenesi Yaptırmanın Faydaları Nelerdir?

Dişler, ne denli iyi göründüğünüzü belirleyen önemli detaylardan biridir. Kişisel bakımınıza özen gösteriyorsanız, hiçbir zaman dişlerinizi gizlemek zorunda kalmamak ve özgürce gülebilmek için muayenelerinizi aksatmamalısınız. Hiçbir şikayetiniz yokken muayene esnasında hekim tarafından bir problem tespit edilebilir. Düzenli muayene, diş kayıplarının önlenmesi açısından da son derece önemlidir. Aksi takdirde yemek yerken ve bir şeyler içerken zorluk çekebilirsiniz. Aynı zamanda düzenli muayene ile erken dönemde diş eti hastalıklarının farkına varılır ve cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi sağlanır.

Sağlıklı gülüşler ve sağlıklı bir yaşam için siz de vakit kaybetmeden kliniğimize gelin. Düzenli diş muayenesi için kliniğimizi tercih ettiğiniz takdirde kendi alanında uzmanlaşmış hekimlerimiz, son teknoloji cihazlarımızın yardımıyla en doğru teşhisi koyarak vakit kaybetmeden tedaviye başlar. Aklınızdaki tüm sorular için telefon yoluyla ya da sosyal medya üzerinden Dr. Hilal Selamet ile iletişime geçebilirsiniz. Suadiye’de bulunan DentaVina Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği’ni ziyaret ederek de sunulan tedavilerle ilgili daha ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.