İmplant tedavisi, eksik dişlerin fonksiyonlarını yerine getirebilecek malzemelerin ağız içerisinde bulunan boşluklara yerleştirilmesini amaçlayan bir müdahaledir. Titanyumdan üretilen implantlar, uzman bir hekim tarafından ağız içerisine yerleştirilir ve belirli bir zaman sonra protezle kaplanır. Bu süreç yeni teknolojiler sayesinde tek seferde tamamlanabileceği gibi 3 ya da 6 ay arası bir süre boyunca devam edebilir. Dişlerini kaybeden ve bu nedenle hem estetik hem de oral problemler yaşayanlar için implant tedavisi ciddi bir avantaj sağlar.

İmplant Nedir ve Neden Kullanılır?

Eksik diş, sanılanın aksine sadece çiğneme problemlerine ya da estetik kaygılara yol açmaz. Bunun yanı sıra çene yapısının bozulması, çarpıklık, diş eti hastalıkları ve mide problemleri de eksik diş kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Bu tarz sorunlarla karşılaşmak istemeyenler, boşalan diş köklerinin yerine implant uygulaması yaptırabilir.

İmplant, diş kökünün yerine takılan yapay bir malzemedir. Bir vida görünümünde olan ve titanyumdan üretilen implant, canlı bir organizma taşımadığı için vücut tarafından kolaylıkla kabul edilir. Vücudun sonradan eklenen yapay diş kökünü reddetmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Dişlerini çeşitli nedenlerle kaybeden kişiler, bu uygulama sayesinde psikolojik olarak kendilerini rahatsız eden sorunlardan büyük ölçüde kurtulur.

İmplant Tedavisi Herkese Uygulanır mı?

Diş vidalama işlemi için hastanın uygun olup olmadığına hekim tarafından karar verilir. Yaş noktasında herhangi bir sınırlama olmasa da ağız ve çene yapısındaki gelişimin tamamlanması, uygulamanın başarılı sonuçlar doğurması açısından önemlidir. Bu nedenle 17-18 yaş altında olan bireylerde ancak hekim tarafından gelişimsel inceleme yapıldıktan sonra implanta karar verilebilir. Kişilerin süregelen hastalıkları, gördükleri tedaviler ve kötü alışkanlıkları da tedavinin yapılmasına engel olabilir. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Baş ve boyun bölgesini kapsayacak şekilde alınan radyoterapi
  • Aşırı alkol ve sigara kullanımı
  • Kontrol altında olmayan sistemik hastalıklar

Hastalıkları nedeniyle implant yaptırmaktan çekinenler, ilk önce hekimlerine danışmalıdır. Gerekli durumlarda diş hekimi ve hastalıkların tedavisini takip eden doktor arasında konsültasyon yapılmalıdır. Kemik erimesi implanta engel olan durumlardan biri olsa da yeterli tecrübeye sahip hekimler tarafından bu tür sorunu olan hastalara da implant yapılabilir. Sinüs lift, split osteotomi, blok kemik oluşturma gibi tekniklerden yararlanılarak yapay kemik elde edilebilir.

İmplant Tedavilerinin Aşamaları Nelerdir?

İmplant tedavi sürecine hekim tavsiyesiyle ya da hastanın kendi isteğiyle başlanır. İlk etapta hekim tarafından dişlerin durumu incelenir. Bu aşamada dental tomografi teknolojisinden yararlanmak, implant uygulamasının başarılı bir sonuç vermesinde önemli bir paya sahiptir. İki boyutlu cihazlarla tespit edilemeyen; kemik kalınlıkları, kist oluşumu ya da üst üste binen dişler tomografi sayesinde rahatça anlaşılır. İmplantın ölçüleri de tomografi neticesinde en doğru şekilde belirlenir. Böylece hastanın implantı hem ihtiyacına uygun olur hem de kaplama aşaması tamamlandığında estetik bir görüntü ortaya çıkar.

Diş Görüntüleme Yöntemleri

İmplantın Yerleştirilmesi

İmplant ameliyatı, lokal ya da tam anestezi altında yapılır. Hasta için özel olarak hazırlanan implantın uygulanacağı kısım, uygun derinlikte olacak şekilde oyular. Ardından yerine yerleştirilen malzeme vidalandıktan sonra üzeri diş eti ile kapatılır ve dikiş atılır. Bundan sonraki aşamada ise kemik bütünleşmesi için beklemek gerekir.

İmplantın kemik ile bütünleşme süreci 3 aydır. Eğer ileri cerrahi teknikler (sinüs lift, ridge split, kemik ogmentasyonu gibi) uygulanmışsa bölgeye uygulanan kemik greftlerinin kemik ile kaynaşması için gerekli olan süre daha uzundur. Uygulanan tekniğe ve kullanılan kemik greftine göre bu süre 4-8 ay olabilir. İmplantların kemik ile kaynaşma sürecinde hastanın ağız hijyenine dikkat etmesi, sigara kullanımını kısıtlamaları operasyon bölgesinin enfeksiyon kapmaması ve bütünleşme sürecinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için önemlidir.

Bütünleşme süresi hastanın kemik yapısına, kötü alışkanlıklarına ya da ağız sağlığına dikkat etmesine bağlı olarak 2 ay ile 6 ay arasında sürebilir. Bu süreçte hekim, periyodik aralıklarla kontrollerini gerçekleştirir ve gerekli olması halinde implantın durumunu kontrol etmek için dental tomografi teknolojisinden yararlanır.

İmmediat İmplantasyon

Diş çekimi ile implant aynı anda yapılabilir. Aynı anda implant uygulanan hastalarda da implant yuvasının drilleme işlemi ile birlikte hazırlanması gerekir. İmmediat implantasyonun avantajı Dr. Hilal Selamet tarafından şu şekilde açıklanmaktadır:

Diş çekiminden sonra kemikte erime başlar. Eğer direk implantı yerleştirir ve diş çekim soketi ile arasına kemik tozu uygularsak, kemik erimesinin ve dolayısı ile diş eti çekilmesinin önüne geçmiş oluruz. Eğer akut bir enfeksiyon yok ise kesinlikle immediat implantasyonu tercih ediyorum.

Protez Takılması

Gerekli bekleme süreleri tamamlandıktan sonra implant üstü protez aşamasına geçilir. Ölçü alma işleminden önce röntgen çekilerek implantlar kontrol edilir, iyileşme başlıkları takılır ve 3-7 gün sonra ölçü alınır. Ölçü alma işlemi için iyileşme başlığı takılır. Bu başlık, 3 ila 7 gün arasında değişen bir süre boyunca çıkarılmaz. Bu süre tamamlandığında ölçü alınarak protez hazırlığına başlanır. Protez aşamaları için seçilen materyale göre (metal destekli porselen ya da zirkonyum) önce metal ya da zirkonyum prova yapılır. Sonra porselen prova yapılır. Ardından da tüm eksiklikler giderilip parlatma ve yapıştırma işlemi yapılır. Prova muayenesinden sonra protez ağız içerisine yerleştirilir.

Sabit Protezler

Sabit protez yaptıranlar, dental tomografinin de yardımıyla uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilen uygulamalar sayesinde kendi dişini kullandığı gibi rahat bir şekilde yeni protezini de kullanabilir. Yeni dişlerinizin estetik bir duruş sergilemesi hem de ağzınızın içerisinde size rahatsızlık vermemesi için hekiminizin verdiği tüm tavsiyelere uymalı ve gerekli durumlarda önerilen ekstra operasyonları da yaptırmalısınız. Bu sayede kullanacağınız protez, kendi dişinizden farksız olur.

Hareketli Protezler

Hareketli diş protezi, hasta tarafından rahatlıkla takılıp çıkarılabilir. İmplant sonrası hareketli mi yoksa sabit protez mi yapılacağına hekim ile birlikte karar verilmelidir. . Genellikle kemik kaybının yüksek olduğu ve bu kaybın farklı problemlere yol açabileceği durumlarda ya da çeneler arası ilişkiler sabit protez yapılmasına müsaade etmiyorsa hareketli protezler tercih edilir. Hareketli protezler de sabit protezler gibi oldukça rahat bir kullanım imkânı sunar. İmplant üstü hareketli protez yapılan hastalar, protezlerini her gün çıkarıp temizliklerini yapmalıdır. Gece protezler ile uyunmamalıdır.

All On Four İmplant Tekniği

Dişlerinin tamamını çeşitli nedenlerle kaybeden hastalarda; aynı gün içerisinde hem implantın hem de protezin yerleştirilmesine imkân veren teknik All On Four olarak adlandırılır. Hareketli diş protezi kullanamayan ya da hareketli protezler nedeniyle mide bulantısı sorunu yaşayanlar, bu tekniğin avantajlarından yararlanmalıdır. İleri derecede kemik kaybı yaşayanlar ve ileri yaştaki hastalar için uzman diş hekimleri, All On Four yöntemini tavsiye etmektedir.

All On Four implant sırasında, üst çenenin arka kısmında bulunan sinüs boşluklarına ileri cerrahi işlemler yapılmasına gerek kalmaz. Aynı zamanda alt çenede mandibular sinirden kaçınmak için de All On Four tercih edilir. Bu teknikten yararlanan hastaların yılda bir kez protez temizliği yaptırması gerekir. Temizlik sırasında protezler yerinden çıkarılır.

İmplant Tedavisi Sonrası Ağrı Oluşur mu?

İmplant sonrası ağrı olur mu sorusu, uygulamayı yaptırmayı düşünenler tarafından merak edilmektedir. İşlem sırasında hasta, anestezi altında olduğundan herhangi bir ağrı hissetmez. Anestezinin etkileri geçtikten sonra yapılan cerrahi işlem nedeniyle hafif şiddette bir ağrı hissedilmesi normaldir. Ağrının etkilerinin azaltılması ve enfeksiyon meydana gelmemesi için hekimin verdiği ilaçlar kullanılmalı, bakım tavsiyeleri harfiyen uygulanmalıdır. İmplant tedavileri hakkında her şeye ayrıca ilgili blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.

İmplant Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

İmplant tedavi sonrası beslenme, ağız hijyeni gibi bazı konularda dikkatli olmak gerekir. Operasyon sonrası ilk iki saatte herhangi bir şey yenilmemelidir. Bunun yanı sıra özellikle ilk bir hafta, aşırı sıcak ya da soğuk yiyecekler tüketmekten kaçınmalısınız. İlk gün iyileşme sürecini olumsuz etkilememek için tükürmemeli ve ağzınızı çalkalamamalısınız. Aynı zamanda sigara içmemeli ve alkol almamalısınız.

Dişlerinizi fırçalamaya başlamak için bir gün beklemenizde fayda vardır. İşlemden üç gün sonra tuzlu suyla ya da hekiminizin önereceği ürünlerle gargara yapmalısınız. Günde iki defa yapılması gereken gargara işlemi sonrasında en az yarım saat bir şey yememeniz ve içmemeniz gerekir. Protez ve diş etinin birleştiği noktalarda yemek kalıntılarının birikmemesi için düzenli olarak diş ipi kullanmanız da önemlidir. Tabii bunu yaparken sert hareketlerden kaçınmalısınız.

Siz de rahatlıkla kullanabileceğiniz implant ve protezler için DentaVina Diş Kliniği’ni tercih edebilir ve uzman hekimler sayesinde tedavinizi herhangi bir sorun yaşamadan tamamlayabilirsiniz.