Genel

Eksik Diş Tedavisi ve Uygulanacak Yöntemler

Eksik diş tedavisi

Eksik bir dişiniz varsa gülümsediğiniz zaman görünümünüz olumsuz yönde değişebilir ya da çiğneme fonksiyonlarınızda kayıplar ile baş etmek durumunda kalabilirsiniz Eksik dişin sebebi diş eti hastalığı, diş çürüğü veya genetik bir durum olabilir. Sorunun kaynağı ne olursa olsun eksik diş tedavisi sayesinde problem ortadan kaldırılabilir.

Diş eksikliği tedavisi zaman kaybetmeden başvurmanız gereken bir tıbbi yöntemdir. Eksik diş problemine sahipseniz dişlerinizin dizilimi olumsuz etkilenir. Zaman içerisinde konuşmanızda ve yemekleri çiğneme yeteneğinizde değişimler yaşanır.

Eksik dişlerin yerine ne yapılabilir?

Dişleriniz sağlıklı olduğu sürece genel sağlık durumunuz daha iyi olacaktır. Diş eksikliğiniz varsa çiğneme ve konuşma problemleri yaşarsınız. Diş implantları, diş köprüler ve diş protezleri ile diş eksikliğinin üstesinden gelebilirsiniz.

1. Diş implantları

Eksik dişleri tamamlama işlemleri söz konusu olduğunda en yaygın yöntemler arasında diş implantlarının kullanılması yer alır. Diş implantları gerçek bir diş gibi görünürler. Diğer yöntemlere göre çok daha kalıcı bir çözüm olarak bilinir.

Ağız ve diş bakımı gerçekleştirildiği sürece diş implantları ömür boyu kullanılabilirler. Diş implantının uygulanma süreci eksik diş bölgesindeki çene kemiğine titanyumdan üretilmiş vidaların yerleştirilmesiyle başlar. Uygulanma süresi eksik diş sayısına, çene kemiğinin yeterli düzeyde kalın, uzun olup olmamasına ve de bölgedeki anatomik oluşumlara  bağlı olarak değişkenlik gösterir.

  • Eksik dişlerin yerine diş konulması için en etkili ve güncel seçenekler arasında yer alır.
  • Diğer yöntemlere göre daha doğal bir görünüm ve daha doğal bir his sunarlar.
  • Komşu dişlerle bağlantı oluşturulamayacağı için söz konusu dişlere zarar verilmez ve sağlam kalırlar.

Çene kemiğine yerleştirilen vidanın kaynaşma süreci 3 ay olduğundan  tedavi süreci daha uzundur.

2. İmplant destekli köprü

İmplant destekli köprü eksik diş tedavisinde kullanılan en güncel ve sağlıklı yöntemlerden biridir. Birden fazla eksik diş olduğunda her eksik dişin yerine bir implant yerleştirilmez, iki ya da daha fazla implant yerleştirilerek, implant destekli köprüler yapılır

İmplant destekli köprü yönteminde sadece köprü ayağı olarak kullanılacak gölgelere implantlar yerleştirilir. Bunun için iki uçta yerleştirilen implantlardan söz etmek mümkündür. İki uç arasında kalan eksik diş bölgesine herhangi bir vidalama (implant uygulama) işlemi yapılmaz. Sağındaki ve solundaki dişten destek alarak implant destekli köprü yapılır..-

  • Aynı bölgede birkaç dişin eksik olması durumunda ekonomik bir seçimdir.
  • Birden fazla diş implantının bir araya getirilmiş halidir ve görünümü doğaldır.

3. Diş destekli köprü

Diş destekli köprü yöntemi eksik dişi tamamlamak için mevcut dişlerden destek alınan uygulanan bir yöntemdir. Bu tedavide implant kullanımı yoktur. Eksik dişe komşu olan  diğer dişler kesilerek üzerine kron/ köprü protezler yerleştirilir. Daha sonra ise yerine yapıştırma işlemi gerçekleştirilir.

Diş implantı ve diş destekli implant yöntemlerine göre daha zahmetsiz bir süreç söz konusudur. Eksik diş tedavisinde hızlı ve ekonomik bir çözümdür. Kalıcılığı ise ağız ve diş bakımı prosedürlerine uyumluluğa göre değişiklik gösterir.

  • Diş destekli köprü, diş implantı ile neredeyse aynı doğal görünümü sunar.
  • İmplant destekli kron ve köprü uygulamalarına göre daha ekonomik bir tedavi yöntemi olduğu söylenebilir.
  • Ameliyat gerektirmediğinden çoğu zaman sürecin ilerleyişi çok daha kolaydır.
  • Eksik diş bölgesine komşu doğal dişler kesilip küçültüldüğü için çok tercih edilmez. Diş köprüsü doğru yapılmazsa bitişik dişler zaman içerisinde zarar görürler.

4. Diş protezleri

Diş protezleri diş eksikliği tedavisinde kullanılan en basit seçenektir. Bu yöntemde iki farklı çözüm sunulur. Eğer kişinin çok fazla diş eksiği varsa total (damak protezler) ile diş eksiklikleri giderilir. Bölgesel kayıplarda ise kısmi diş protezleri (takıp çıkarmalı hareketli protezler) kullanılır.

  • Daha sonradan meydana gelebilecek diş kayıplarını giderebilmek için protezlere diş eklemesi yapabilmek mümkündür.
  • İmplant destekli protezler hastaların ağızında hareket etmez, oynama yapmaz iken bu protezler hastaların ağızında yemek yerken ya da konuşurken hareket edebilir, vuruklar yaparak rahatsızlığa neden olabilir.
  • Diş protezlerinin istisnasız her gece uyumadan önce çıkarılması ve temizlenmesi gerekir ve asla protezler ile uyunmamalıdır.

Eksik diş tedavisi

Eksik diş tedavisi ne kadar sürer?

Eksik diş tedavisinin ne kadar süreceği uygulanacak yönteme göre değişiklik gösterebilir.

Diş eksikliği tedavisi için diş implantı kullanılacaksa kişinin tamamen iyileşmesi 4-6 ay aralığında değişiklik gösterebilir. Bu açıdan implant uygulaması en uzun süren çözümlerden birisidir. Diş destekli köprü ise genel olarak en hızlı çözüm olarak bilinir.

Çekilen dişin yerine diş yapılmazsa ne olur?

Dişlerin kaybı veya dişlerin çekimi sonrasında olabildiğince hızlı hareket ederek eksik diş tedavisine başvurulmalıdır. Diş boşluğunun olduğu bölgede kısa süre içerisinde çene kemiği eriyecektir. Eksik diş bölgesine komşu lan diş öne doğru eğilecek, karşıt çenedeki dişte ise uzamalar meydana gelecektir. Bu durumlar etkili çiğneme yapmaların önüne geçer.

Henüz kaybetmediğiniz dişleriniz için kanal tedavisi ve kaplama çözümlerine yönelebilirsiniz. Diş eksikliğiniz varsa diş hekiminizle birlikte kendiniz için en uygun tedavi seçeneğine karar vermelisiniz.

Sağlıklı gülümsemeniz yolunuza ışık tutsun.

Dişeti Hastalıkları ve İmplantoloji Uzmanı – Dr. Hilal Selamet