Dilin alt kısmında, dudak ile diş eti arasında frenulum adı verilen bağ dokuları bulunur. Frenulumların en bilinen konumları bu şekilde olsa da her insanda farklı yerlerde olabilir. Arka dişlerle yanak arasında kalan üst dişlerin olduğu bölümde de bu bağlardan bulunabilir. Normalden daha kısa, uzun ya da kalın yapıda olan bağlar, farklı problemlere yol açar. Bu sorunların giderilmesi için de frenektomi operasyonu yapılır.
Dil bağında meydana gelen yapısal bozukluklar, bazı hastalarda ciddi sorunlara yol açabileceği gibi bazılarında da çok daha basit problemlerle kendini gösterir. Özellikle konuşma ve yeme bozuklukları, frenulumların yol açtığı en ciddi sorunların başında gelir. Bunun yanı sıra diş eti hastalıkları, dişler arası boşluk ve estetik kaygılara yol açan farklı sorunlar da ortaya çıkabilir. Tüm bu durumlarda frenektomi lazer veya diğer tekniklerle yapılabilir.
Frenektomi Yapılma Nedenleri
Diş hekimi, yukarıda sıraladığımız nedenlerden farklı durumlarda da frenektomi yapılmasına karar verebilir. Üst dudağın, dudak bağı nedeniyle diş etine yapışık bir vaziyette durması; bakteri, tartar ve çürük oluşumunu kolaylaştırır. Bunları engellemek, ortodonti tedavisini daha kolay hale getirmek ya da diş fırçalamayı kolaylaştırmak amacıyla yapılan frenektonmi operasyonu ile ağız içinde daha sağlıklı bir yapı elde edilir.
Lazer Frenektomi İşlemi Nasıl Yapılır?
Lazerle frenektomi, çok vakit almayan ve birkaç dakika süren bir işlemdir. Bu işlem sırasında kanama meydana gelmez. Lokal anestezi altında yapılan işlem sonrasında iyileşme oldukça hızlı gerçekleşir ve neredeyse hiç ağrı olmaz.
Lazer Frenektominin Avantajları
Lazerle yapılan işlemler ağrı oluşumu yönüyle de avantajlıdır. Ağrı çok azdır. Ödem oluşumu da cerrahi müdahale ile kıyaslandığında oldukça düşük seviyededir. Yapılacak müdahale sırasında kesi lazerle atıldığı için yara mühürlenir ve operasyon sonrası enfeksiyon görülme ihtimali düşer.
Cerrahi Frenektomi Nasıl Yapılır?
Bağ dokusu çok kalın ya da büyükse lazer frenektomi için uygun olmayabilir. Böyle durumlarda cerrrahi müdahale gerekir. Cerrahi müdahale sırasında lokal anestezi uygulanır. Klemp yardımıyla işaretlenen kesi alanı makasla çıkarılmaktadır. Dil ya da dudak bağının olduğu bölgeye dikiş atılır. Atılan dikiş bir hafta sonra alınmaktadır.
Frenektomi İşlemi Kaç Yaşında Yapılır?
Bebeklerde frenektomi operasyonu için uygun zamana hekim tarafından karar verilir. Dil bağı ve dudak bağında ideal operasyon yaşı farklılaşır. Dil bağı operasyonları için genellikle 4-5 yaş ideal olarak kabul edilir fakat hekimin gerekli görmesi durumunda bebeklik çağında da frenektomi yapılabilir. Dudak bağının alınması gerektiğinde ise dişler arası boşlukların zamanla kapanıp kapanmayacağına bakılmalıdır. Üst köpek dişleri çıktıktan sonra bile hala boşluk varsa frenektomi operasyonu yapılmalıdır. Üst köpek dişleri genellikle 10 yaşına kadar çıkar. Ortodontik tedavi görecek olan hastalarda ön keser dişler arasında var olan boşluk frenulum nedeni ile var ise ortodontistin uygun bulduğu zaman diliminde frenektomi işlemi yapılır.
Frenektomi İyileşme Süreci
Frenektomi sonrası dikkat edilmesi gerekenlerin başında hekim tavsiyelerine uymak gelir. Hekiminiz bu süreçte neler yapmanız gerektiğiyle ilgili sizi bilgilendirir. Dudak bağı operasyonundan sonra belirli bir süre konuşma terapistinden destek alınması gerekebilir. Dudak ve dil bağı operasyonlarından sonra aşırı sert yiyecekleri tüketmekten kaçınmalı; çok acı ve tuzlu şeyler yememelisiniz. Ağrı olması halinde hekiminizin tavsiye ettiği ağrı kesicileri kullanmalısınız.
Frenektomi Hakkında SIK SORULAN SORULAR
Frenektomi ne işe yarar?
Frenektomi, frenulum (dudak bağı) dokusunun alınmasıdır. Frenulum herkeste farklılık gösterebilir. Ağız içerisinde farklı şekillerde bulunabilir. Dudak’ta üst ön keser dişler arası hizasında, yanakta ise küçük azı dişler hizasındabulunur.
Frenektomi operasyonu gelişen teknolojik cihazlarla kısa ve kolay bir şekilde gerçekleştirir. Bölgeye lokal anestezi uygulanır ve bu anestezi işlemi ağrı hissini ortadan kaldırır. Üst orta kesici dişler arasında aralık olan ve bu sebeple Ortodontik tedavi gören hastalarda uzun frenulum bulunuyor ise eğer, dişler arasındaki boşluk kapanmayacaktır ve bu sebeple frenektomi işlemi yapılması gerekmektedir.
Frenektomiden sonra iz kalır mı?
Frenektomi’den sonra ağız içerisinde herhangi bir iz kalma durumu yoktur. Konuşma ya da estetik açıdan herhangi bir değişim görülmez.
Frenektomi, kalıcı bir iz bırakmadığı için insanlar tarafından sık tercih edilen tedavi yöntemidir. Kısa sürede gerçekleşen işlem sonrasında olumsuz herhangi bir durum yaşanma ihtimali düşüktür. Diş sağlığına herhangi bir zararı yoktur.
Ortodontik tedavier sırasında frenektomi işleminin önemi nedir?
Ortodontik tedavi ile dişler birbirine yakınlaştırılır. Dişlerin çarpık olmaması, birbirini itmemesi, düzgün gözükmesi, sağlıklı durması gibi durumları sağlamak için Ortodontik tedavi önemlidir.
Eğer Ortodontik tedavi sırasında frenulum aşağıya doğru uzanmış ise dişlerin arasında 1 mm’lik boşluk olabilir. Boşluğun daha fazla kapanmadığına emin olunduğunda Frenektomi işlemine gerek duyulur. Frenulumlar olması gerektiğinden kalın ve büyük olduğunda bu problemleri yaşamamak için yapılması gerekir.
Frenektomi yapılmazsa ne olur?
Frenektomi’nin yapılması gereken durumlarda frenulumlar dişlerin birbirinden ayrılmasına, diş eti hastalıklarına, diş etlerinin geri çekilmesine neden olur. Üst keser dişler arasında var olup, ortodontik tedavi ile kapatılan boşluk yeniden açılır.
Diş kaybına sebep olabilen diş eti çekilmelerine sebep olur. Bu nedenle gereken durumlarda Frenektomi tedavisi yapılması önemlidir.
Dudak ya da dildeki bağ konuşmaya engel olur mu?
Dudak ya da dildeki bağın konuşmaya engel olması bağın büyüklük ve kalınlık miktarına bağlıdır.
Dudak ve dil bağı normal boyutlarda ise eğer herhangi bir sorun söz konusu değildir ancak, dudak ya da dildeki bağın durumu ciddi derecede uzun ve kalın ise bebeklerde emme ve konuşma zorluğu gibi problemlere yol açabilir. Bu sebeple tedavi edilmesi ve tedavi sonrasında da dikkat edilmesi gerekir.
Frenektominin zararları nelerdir?
Frenektomi doktor kontrolünde tıbbi müdahaleler ile yapıldığında herhangi bir zararı yoktur. Dudak bağı alma işlemi için sağlıklı bir ağız, doğru bir vaka ve doğru protokol gerekir. Bu durumlara dikkat edilerek yapıldığı takdirde insan sağlığına herhangi bir zararı yoktur. Aksine Frenektomi faydalı bir işlem olduğu için gerekli vakalarda doktorlar tarafından yapılması önerilir.