Diş çekimleri; çürük, travmaya bağlı olarak meydana gelen hasar, diş eti problemleri ve kemik erimesi gibi durumlarda yapılır. Ortodonti tedavisi de diş çekimi için bir gerekçe olabilir ve tedavinin yapılmasını engelleyen dişlerin çekilmesi gerekebilir. Diş çekiminde dişin durumuna göre cerrahi müdahaleler de yapılabilir. Böyle bir durum söz konusu olmadığı sürece diş çekimi son derece basit bir işlemdir.
Protez uygulamaları yapılırken mevcut dişlerden bir kısmının ya da tamamının çekilmesi gerekebilir. Yoğun diş kaybı olan hastalarda sağlam dişler, komple protez uygulaması için çekilebilir. Çene kemiğinde ya da travmaya bağlı olarak diş kökünde kırılma varsa farklı bir tedaviyle kurtarılamayacak durumda olan dişler çekilir.
Diş Çekimleri Nasıl Yapılır?
Rutin diş çekim işlemi sırasında forseps (davye) adı verilen kavrayıcı alet kullanılır. Bu aletle kavranan diş, öne arkaya doğru hareket ettirilir ve çene kemiğinden ayrılır. İşlem yapılacak alan lokal anestezi ile uyuşturulduğu için hasta, dişi çekilirken herhangi bir acı ve ağrı hissetmez.
Diş Çekimi Öncesi Yapılması Gerekenler
Diş çekimi, öncesi ve sonrasında belirli prosedürlerin uygulanması gereken bir işlemdir. İlk etapta diş hekimi tarafından hastanın detaylı ağız içi muayenesi yapılır. Hastanın şikayetleri dinlenerek sorunlu bölge tespit edilir. Bu süreçte dental görüntüleme teknolojilerinden de yardım alınır.
Diş çekimi yapılmasını gerektirecek bir durum varsa dişin bulunduğu bölgede iltihap olup olmadığı incelenir. Bu tarz sorunlar olması halinde diş çekimi öncesi antibiyotik tedavisi ile iltihap giderildikten sonra işlem gerçekleştirilir.
Yirmilik Diş Çekimleri
Yirmilik dişler alt çenede 2, üst çenede 2 tane olmak üzere toplam dört tanedir. Bu dişler, normal bir seyir izleyerek gelişirse 25 yaşına kadar tamamen çıkar. Yirmilik dişler, bazı durumlarda diş etinin ya da çene kemiğinin altında kalarak yüzeye çıkamaz ve şiddetli ağrılara yol açar. Çıksa bile diğer dişlere baskı yapan, yanağa batan yirmilik dişler de söz konusu olabilir. Diş hekiminizin yapacağı detaylı inceleme ve dental görüntüleme ile normal diş çekimi ya da cerrahi operasyonla yirmilik diş çekimine karar verilebilir.
Gömülü Diş Çekimi
Yirmilik dişin gömülü olması durumunda cerrahi operasyon kararı alınır. Gömülü diş çekimleri sırasında da lokal anestezi uygulanarak hastanın konforu artırılır. Uyuşma sağlandıktan sonra dişi çevreleyen kemik dokusu kaldırılır. Kök yapısı uygun olması halinde tek parça olacak şekilde diş çıkarılır. Aksi takdirde diş hekimi parçalı bir şekilde dişi çıkarır ve işlem bölgesini dikiş atarak kapatır. Dikişler yaklaşık 10 gün sonra diş eti kaynaşmasının sağlanmasıyla alınır.
Diş Çekiminden Sonra Yapılması Gerekenler
Rutin diş çekimi ve yirmilik diş çekimi sonrasındaki ilk iki saat içerisinde, yemek yememek ve bir şeyler içmemek gerekir. Yirmilik diş çekimi cerrahi operasyon ile yapıldıysa anestezinin etkisi geçtikten sonra oluşacak şişlik daha fazla olabilir. Bu nedenle buz kompress yaparak şişliği azaltabilirsiniz. Şişlik ininceye kadar çok sert yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Her iki operasyonda da belirli bir miktar kanama normal kabul edilir. Kanama şiddetinin artması halinde hemen hekiminize ulaşmalısınız. Uyurken başınızın altına yastık koyarak kanamayı azaltabilirsiniz.
Diş çekimleri yapılan alanda işlem sonrası bir pıhtı meydana gelir. Bu pıhtının yapısının bozulmaması, iltihap oluşumunun önlenmesi açısından son derede önemlidir. İyileşme sağlanana kadar ağız içini su ile çalkalamamanız gerekir. Şiddetli bir şekilde tükürmekten de kaçınmalısınız. Hekiminizin verdiği ilaçları düzenli kullanmanız iyileşme sürecini hızlandırır. Diş çekiminden sonra ağız hijyenini korumanız gerekir. Normal diş çekiminden ve cerrahi operasyonlardan 24 saat sonra diş fırçalamaya başlayabilirsiniz. Diş fırçanızı, diş ipinizi ya da arayüz fırçanızı; iyileşme sağlanana kadar çekim bölgesine değdirmemeye özen göstermelisiniz.