Diş taşı ve plakların temizleme ya da küretaj tedavisi neticesinde giderilememesi durumunda sorunun çözümü için flap operasyonu gerçekleştirilir. Bu operasyon sırasında diş eti açılarak derin noktalara kadar ulaşan diş taşlarının, iltihabın ve plakların temizlenmesi sağlanır. Aynı zamanda kemik yıkımının boyutuna göre gerekli rejenerasyon (kaybedilen kemiğin yerine getirilmesi) işlemleri yapılır. Yapay kemik greftleri ile tekrar kemik oluşumu desteklenir.
Flap operasyonu sırasında yapılan kesi ile diş etinde bir açılma gerçekleştirilir. Bu açılma operasyon sonrası atılan dikiş ile kapatılır. İyileşme süreci tamamlandığında ise sağlıklı bir diş ve diş eti yapısına sahip olursunuz. Gerekli ihtimamı göstererek bu yapıyı uzun yıllar koruyabilirsiniz.
Diş Eti Ameliyatı Neden Yapılır?
Flap operasyonunun ana sebebi; hekimin, ortaya çıkan belirtilere göre yaptığı inceleme neticesinde bu tür bir operasyona karar vermesidir. Hastanın bu süreçte karşılaştığı sorunlar; diş eti kanaması, şişkinlik, hassasiyet olarak sıralanabilir. Hastaya ilk etapta diş taşı temizliği ya da küretaj uygulaması yapılır. Bu işlemlerin sonucunda yapılacak düzenli kontroller neticesinde, tedavinin işe yarayıp yaramadığına bakılır. Diş taşlarının tam olarak temizlenmemesi ve iltihabın halen varlığını koruması durumunda, flap operasyonuna karar verilir. Ağız içinde; dental görüntüleme tekniklerinin yardımıyla yapılacak inceleme neticesinde, diş eti flap operasyonu için hastaya randevu verilir. Hastanın ameliyat öncesinde yapması gereken birtakım hazırlıklar vardır.
Flap Operasyonu Öncesi Yapılması Gerekenler
Öncelikle kendinizi mental ve fiziksel olarak bu operasyona hazırlamalısınız. Bu tür ameliyatlar, aksi bir durum olmadığı sürece lokal anestezi altında yapılır. Operasyona karnınız tok bir şekilde gelmeniz beklenir.
Flap Operasyonu Nasıl Yapılır?
Diş eti flep ameliyatı sırasında atılan kesiden hastalıklı dokulara ulaşılır. Hastalıklı dokular alındıktan; diş taşları, plaklar temizlendikten ve yapay greftler yerleştirildikten sonra dikiş atılarak kesi kapatılır. İşlemin kaç saat süreceği, problemli alanın genişliğine göre değişiklik gösterir. Örneğin; toplam 6 diş için işlem yapılması gerekiyorsa operasyon yaklaşık bir saat sürer. Yapay greftlerin kullanılması durumunda süre uzayabilir.
Flap Operasyonu Herkese Yapılır mı?
Flap ameliyatı her yaşta yapılabilir fakat operasyon sırasında hastanın kaygı düzeyinin yüksek olması, buna engel olabilir. Böyle durumlarda hastaya rahatlamasını sağlayacak ilaçlar, hekim tarafından verilir.
Flap Operasyonu Zor mu?
Flap ameliyatı olanlar, ameliyat sırasında anestezi aldıkları için herhangi bir ağrı ya da acı hissetmezler. Bu nedenle flap ameliyatının zor bir işlem olduğu söylenemez. Düzenli diş hekimi ziyaretlerinizi aksatmadığınız takdirde flap operasyonuna gerek kalmadan diş taşı temizliği ile sorunu çözebilir ve diş taşlarının derin noktalara ulaşmasını önleyebilirsiniz.
Flap Operasyonu Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Flep ameliyatı sonrası yaklaşık bir haftalık sürede açılan diş eti tamamen kapanır ve dikişler alınır. 3 haftalık süreçten sonra ise dişetleriniz tamamen iyileşmiş ve iltihaplardan arınmış olur. Ameliyattan sonraki ilk hafta sert yiyecekler, asitli içecekler tüketilmemeli; sigara içilmemelidir. Aynı zamanda bu süre içerisinde alkol de almamak gerekir. Hafif kanama, ağrı ve şişkinlik diş eti ameliyatı sonrasında normal kabul edilir. Tüm belirtiler bir hafta içerisinde kaybolur. Operasyondan sonra ağız hijyenine dikkat etmediğiniz takdirde temizlenen diş taşı ve plakların tekrar oluşmasına yol açabilirsiniz. Bu nedenle günde 2 kere dişlerinizi fırçalamalı, arayüz fırçası kullanmalı ve diş ipi ile diş aralarını temizlemelisiniz.
Flap Operasyonu Sonrası Kontrol
Diş eti ameliyatı yapıldıktan donra doktorunuz sizden belirli aralıklarla kontrole gelmenizi ister. Bu sayede operasyon sonrası iyileşme süreci yakından takip edilir ve gerekli durumlarda ekstra ilaçlar ya da ağız hijyeni uygulamaları ile bu süreç desteklenir. Doktorunuzun verdiği ilaçları eksiksiz kullanarak ve kontrollerinizi aksatmayarak yapılan ameliyatın olumlu etkilerini uzun yıllar hissedebilirsiniz.