Dental İmplant

İmplant Diş Tedavisi Hakkında Her Şey

implant diş tedavisi

İmplant diş tedavisi, diş kaybı durumunda hastanın diş eksikliğinden kaynaklanan problemlerini gidermek için implant adı verilen ve bir vidaya benzeyen yapıların ağız içerisine yerleştirilmesi işlemidir. Titanyum malzemeden elde edilen bu vidalar, çene kemiği ile kaynaştıktan sonra üzerine protezler yapıştırılır. İmplantlar diş kemiği üzerine oturtulduğu için tedavi sırasında implantı destekleyecek yeterli kemik dokusu bulunmalıdır. Aynı zamanda diş eti dokusunun da bu tedavi için yeterli yapıda olması gerekir.

Kemiğin yeterli olmadığı durumlarda ileri implant cerrahi operasyonları uygulanarak çene kemiği implant için uygun hale getirilir. Split osteotomi (ridge split), sinüs lift operasyonu, yapay greft ekleme yolu ile kemik kazanımı, blok greft uygulamaları bu operasyonlara örnektir.

İmplant Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

İmplant diş tedavisi hastanın isteğiyle ya da hekimin kararıyla yapılır. Bunun için ilk etapta detaylı ağız içi muayenesi ve bilgisayarlı tomografi ile ek tedavilere ihtiyaç olup olmadığına bakılır. Ek bir tedavi gerekmiyorsa implant tedavisine başlanır. Lokal anestezi altında yapılan işlem sırasında hasta ağrıyı ya da acıyı hissetmemektedir. Kaybedilen dişlerin bıraktığı boşluklarda açılan yuvalara implantlar yerleştirilir ve ardından üzeri diş eti ile kapatılarak dikiş atılır.

Ağız içerisine istenilen sayıda implant yerleştirilebilir. Yerleştirilen implantların çene kemiği ile kaynaşması için yaklaşık 3 ay beklemek gerekir. Bu süre hastadan hastaya değişir ve protezlerin takılması için en doğru karar hekim tarafından verilir. Hekim tarafından protez aşamasına geçilmesine karar verildiğinde, ilk etapta iyileşme başlıkları takılır. Bu başlıklar protez yerleştirilmeden önce ağız içerisinde 7 ila 10 gün süreyle durur. Bu sürenin tamamlanmasıyla hastaya tercihine göre zirkonyum malzemeden üretilen ya da metal destekli porselen olan protezler takılır.

All-On-Four İmplant Tekniği Nedir?

All-on-four tekniği; tüm dişlerini kaybeden ya da kaybetmek üzere olan, ileri derecede kemik erimesi bulunan hastalarda toplam dört implant üzerine komple protez kaplama yapılan işlemdir. Bu yöntem hareketli protez kullanıp memnun olmayan ve mide bulantısı gibi farklı problemler yaşayanlar için de uygundur. All-on-four tekniğinde hasta aynı gün dişlerine kavuşur. Operasyon sırasında hastanın çekilmesi gereken dişleri de çekilebilir. İmplantlar dördü alt çenede, dördü üst çenede olmak üzere açılı bir şekilde yerleştirilir. Ardından geçici protezler implant üzerine sabitlenir. Bu protezler yaklaşık üç ay sonra yerini kalıcı protezlere bırakır.

İmplant Diş Tedavileri Kimler İçin Uygundur?

İmplant tedavisi çene gelişimini tamamlamış tüm hastalar için uygun bir işlemdir fakat bazı durumlar, bu tedavinin yapılmasına engel teşkil edebilir. Aşırı sigara kullanan hastalarda bu durum tedaviyi olumsuz etkileyeceği için hekim tarafından tedavinin yapılması uygun görülmeyebilir. Baş ve boyun kısmından radyoterapi alan hastalarda implant yapılması mümkün değildir. Kanser, diyabet gibi hastalıkların varlığı durumunda hekimler arası konsültasyon neticesinde implant diş yapılıp yapılamayacağına karar verilir.

İmplant Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

İmplant diş tedavisi sonrası tüm ağız içi operasyonlarda olduğu gibi ağız hijyenini korumak ve hekim tavsiyelerine uymak çok önemlidir. Operasyon üzerinden 24 saat geçtikten sonra implant yerleştirilen bölgeye dokunmadan diş fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya başlayabilirsiniz. Çok sıcak yiyeceklerden ilk 24 saat uzak durmakta fayda vardır. Bir hafta boyunca sigara kullanılmamalıdır. Alkol alımına da en az 48 saat ara verilmelidir. İşlem sonrası hafif şişlik, kanama ve ağrı normaldir. Beklenmeyen bir durumda hemen hekiminize başvurmalısınız. İmplant sonrası kontrollerinizi düzenli yaptırdığınız takdirde yeni dişlerinize en uygun zamanda kavuşabilirsiniz.