İmplant üstü protezler, zirkonyum ya da porselen gibi farklı malzemelerden üretilen ve birebir hastanın ağız yapısına uygun hale getirilen dişlerdir. Protezler, implantlar yardımıyla desteklenir. Sabit ve hareketli olmak üzere iki tür protez üretimi gerçekleştirilir. İmplant üstü protez çeşitlerinden hangisinin kullanılacağına; ağız içi yapısına, hastanın taleplerine ve hekimin yaptığı incelemelere göre karar verilir.
Bazı hastalar hareketli protezler nedeniyle mide bulantısı problemi yaşayabilir. Aynı zamanda hareketli protezlerin temizliğinin de zor olması, hastaların çekindiği bir diğer durumdur. Sabit protezde ise bu sorunlar meydana gelmez. İmplantlar üzerine yapıştırılan ya da vidalanan ve yerinden çıkarılmayan bu protezler, hastaya konforlu bir kullanım imkânı sunar.
İmplant Üstü Hareketli Protezler
İmplant üstü hareketli protezler, tam diş kaybının ve kemik erimesinin olduğu durumlarda tercih edilir. Klasik protez kullanan hastalarda zamanla çene kemiği erimeleri meydana geldiği için ve bu protezlerin hastaların ağzından aniden çıkması nedeniyle hareketli protezler de implantlar aracılığıyla desteklenmektedir. Bu sayede hasta daha konforlu şekilde protezini kullanabilir. Hareketli protezler, gün içerisinde birkaç defa çıkarılmalı ve temizlenmelidir. Bu protezler, uyku esnasında ağzınızda olmamalıdır.
İmplant Üstü Sabit Protezler
İmplant üstü sabit protezler, klasik implant uygulamaları ya da all in four ve all on six yöntemleriyle ağız içerisine yerleştirilir. Kemik erimesi olan ve tamamen dişlerini kaybeden hastalar, bu tekniklerle diş sahibi olabilir. All on four ve all on six yöntemlerinde operasyondan hemen sonra hastaya geçici protezler takılır. 3 ay geçmesinin ardından kalıcı protezler ağız içerisine yerleştirilir. Sabit protezler, deneyimli bir diş hekimi tarafından uygulandığı takdirde son derece rahat şekilde kullanılır. Ağız hijyeni doğru sağlanırsa protez çevresinde diş eti hastalıklarının gelişimi engellenir.
İmplant Üstü Protezler Nasıl Takılır?
İmplant üstü sabit protezlerin takılması için kaynaşma süreci tamamlanmalıdır. İmplant yerleştirildikten sonra 2 ila 6 ay arasında değişen sürede kaynaşma beklenir. Kaynaşma gerçekleştikten sonra sıra, iyileşme başlıklarının takılmasına gelir. Bu başlıklar sayesinde diş eti protez uyumu daha kolay sağlanır ve ortaya estetik bir görüntü çıkar. Protezin yerleştirilmesi için iyileşme başlıklarının takılmasının ardından bir hafta geçmelidir.
İmplant Üstü Porselen mi, Zirkonyum mu Tercih Edilmeli?
Gelişen teknoloji, farklı malzemelerden diş üretilmesine ve görünümlerinin gerçek dişe yakın olmasına imkân vermektedir. Protez dişlerde en sık porselen ve zirkonyum tercih edilir. Zirkonyum, daha yüksek maliyetli bir malzemedir. Zirkonyumla üretilen protezler, daha estetik ve doğal bir duruş sergiler. Aynı zamanda diş eti ile uyum sağlama noktasında zirkonyum daha başarılıdır. Zirkonyum, beyaz rengi nedeniyle de tercih edilir.
İmplant Üstü Protezlerin Bakımı Nasıl Yapılır?
Hareketli protezlerin bakımı sabitlere göre daha zordur. Bu protezlerin her yemekten sonra temizlenmesi, sağlıklı bir kullanım için son derece önemlidir. Protez suyun altına tutulmalı ve yumuşak bir fırça ile yemek artıkları çıkarılmalıdır. Bu işlem sırasında sabun da kullanılabilir fakat temizleme işleminin fazla baskı uygulamadan gerçekleştirilmesi gerekir. Sabit diş protezlerinde ise normal dişlerdekine benzer bir rutin takip edilmelidir. Günde iki kere diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve arayüz fırçası kullanımına özen gösterilmelidir.
İmplant Üstü Protez Uygulaması Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Uygulama sonrası yapmanız gerekenlerden biri de belirli aralıklarla diş hekiminizi ziyaret etmektir. Düzenli hekim kontrolü sayesinde protez ya da implant kısmında meydana gelen problemler zamanında teşhis edilir. Bu sayede protez dişiniz ve implantınız zarar görmeden sorun giderilebilir. Estetik bir gülüş sağlayan implant üstü protezler için siz de hemen randevunuzu alabilirsiniz.