Bağ dokusu grefti operasyonu, diş eti çekilmeleri sonucu açığa çıkan diş kökünü kapatmak amacıyla yapılır. Bu operasyon öncesinde diş kökü düzleştirmesi gibi işlemlerin yapılması gerekebilir. Diş eti çekilmelerinin pek çok nedeni olabilir. Ağız hijyenine dikkat etmemek, genetik faktörler, diş gıcırdatma gibi sebeplerle ortaya çıkabilen diş çekilmesi zamanında tedavi edilmediği takdirde diş kayıplarına yol açar.
Bağ Dokusu Grefti Operasyonu Nasıl Yapılır?
Bağ dokusu grefti operasyonu, lokal anestezi ile yapılır. Anestezinin etkisi altında olan hasta ağrı ya da acı hissetmez. Diş eti çekilmesinin olduğu bölgenin damak kısmından dişeti açılır. Açılan dişetinin altından da subepitelyal bağ dokusu olarak adlandırılan doku alınmaktadır. Bu doku diş eti çekilmesi sonucunda açıkta kalan diş kökünün üzerini kapatacak şekilde çekilmenin olduğu bölgeye dikilir. Bağ dokusu çıkarıldıktan sonra flep dikiş atılarak kapatılır.
Bağ Dokusu Grefti ve Serbest Diş Eti Grefti Arasındaki Fark
Diş eti çekilmelerinde bağ dokusu grefti operasyonunun yanı sıra serbest diş eti grefti operasyonu da yapılabilmektedir. Bu iki diş eti tedavileri arasında bazı farklılıklar vardır. Serbest diş eti greftinde de bağ doku greftinde olduğu gibi damak bölgesinden doku alınır. Aradaki fark serbest diş eti grefti operasyonunda üst tabakanın altındaki doku çıkarılmaz; doğrudan damağın yüzeyinde görünen dokudan bir parça alınır. Serbest diş eti grefti, diş eti çekilmelerinin yanı sıra yapışık diş eti miktarını artırmak için de kullanılır.
Bağ Dokusu Grefti Operasyonu Sonrası Ağrı Olur mu?
Bağ dokusu grefti operasyonu sonrasında ağrı ortaya çıkması normaldir. Bu ağrı birkaç gün içerisinde geçeceği için endişelenmenize gerek yoktur. Hekiminiz ağrı kesici vererek iyileşme sürecini daha konforlu bir şekilde geçirmenizi sağlar.
Bağ Dokusu Grefti Operasyonu Sonrası Nelere Dikkat Edilir?
Bağ dokusu grefti operasyonu sonrasında hem alıcı hem de verici bölgede dikişler olduğu için beslenme, diş temizliği gibi süreçlerde dikkatli olmak gerekir. Diş hekiminiz yapmanız gerekenler noktasında sizi bilgilendirir. Dişinizi fırçalarken ve diş ipi kullanırken operasyon yapılan bölgelere değdirmemelisiniz. Sert yiyecekler de dikişlerin açılmasına ya da henüz iyileşmeyen dokunun zarar görmesine yol açabilir. Bu nedenle yumuşak gıdalar tüketmenizde fayda vardır.
Bağ Dokusu Grefti Sonrası İyileşme
Damaktan subepitelyal bağ dokusunun alındığı bölge, dokunun nakledildiği bölgeye göre genellikle daha çabuk iyileşir. Doku alınan bölgede dikişler operasyondan yaklaşık bir hafta sonra alınır. Nakil yapılan bölgede ise dikişlerin alınması iki haftayı bulabilir. İyileşmenin tam anlamıyla gerçekleşmesi yaklaşık 6-8 hafta sürebilir.
Bağ Dokusu Grefti Operasyonunun Avantajları Nelerdir?
Bağ dokusu grefti operasyonunun en önemli avantajı hasta, diş kaybı yaşamadan diş eti çekilmesi probleminin giderilmesidir. Özellikle ön dişlerde meydana gelen diş eti çekilmeleri estetik açıdan kötü bir görüntü meydana getirir. Bu nedenle hasta psikolojik açıdan da sıkıntı yaşayabilir. Vaktinde yapılan bağ dokusu grefti operasyonu sonrasında doku kaynaşması sağlandığında, işlem yapılan alanda hiçbir iz kalmaz ve son derece doğal bir görüntü ortaya çıkar. Bağ dokusu grefti operasyonu sırasında hastanın kendi dokusu kullanıldığı için nakil bölgesinde dokunun tutmama olasılığı çok düşüktür.