Dişlerinin tamamını kaybeden hastalar, dişsiz olmanın olumsuz etkilerini hayatının her anında yaşar. Bazı hastalar klasik takma dişleri kullanarak bu olumsuz etkileri bertaraf etmeye çalışır. Hareketli yapıda olan bu dişler kolayca ağız içerisinde kayabilir ya da aniden çıkabilir. Çoğu hasta bu şikâyetlerinden kurtulmak için implant tedavisine başlamak ister. İmplant tedavisi ise özellikle komple diş kaybı söz konusuysa yüksek maliyetlere katlanmayı gerektirir. Aynı zamanda yeterli kemik dokusu yoksa hastaya split osteotomi ve yapay greft ekleme gibi işlemler de yapılmalıdır. Tüm bu işlemler için vakit ayırmak istemeyen ve bir an önce dişlerine kavuşmak isteyen hastalarda fast and fixed tedavi protokolü uygulanır.

Fast And Fixed Tedavisi Nasıl Yapılır?

Fast and fixed tedavi all on four tekniği olarak da adlandırılır. Bu tedavi kapsamında alt ve üst çeneye dörder adet implant yerleştirilir. İmplantların hangi açılarla yerleştirileceğine bilgisayarlı tomografi ile yapılacak görüntüleme neticesinde karar verilir. Hekimin uygun görmesi ve yeterli kemik dokusu olması halinde kullanılacak implant sayısı 6’da olabilir. İmplantlar yerleştirilirken hasta lokal anestezi altındadır. İmplantlar yerleştirildikten sonra hastanın yaklaşık üç ay kullanacağı geçici protezler takılır. Bu protezler yerini üç ay sonra kalıcı olanlara bırakır.

Fast And Fixed Tedavisi Sırasında Ağrı Olur mu?

Fast and fixed tedavisi sonrası belirli bir miktar ağrı oluşması normal olarak kabul edilir. Ağrı birkaç gün içerisinde geçmektedir. Hekiminizin reçete ettiği ilaçları kullanarak ağrının etkilerini hafifletebilirsiniz.

Fast and Fixed Tedavisi Sonrası Kalıcı Protezler Ne Zaman Takılır?

Kalıcı protezlerin ne zaman takılacağına diş hekimi tarafından karar verilir. Geçici protezler uygulandıktan sonra implantların çene kemiğine kaynaşmasının sağlanması için geçmesi gereken süre yaklaşık üç aydır. Bu süre tamamlandıktan sonra geçici protezler çıkarılarak hastanın ağız içerisine tam olarak uyum sağlayacak şekilde üretilen kalıcı protezler takılır.

Fast And Fixed Tedavisi Sonrası Beslenme

Fast and fixed operasyonu sonrasında geçici protezlerin takılı olduğu dönemde özel bir beslenme programı uygulamalısınız. Bu beslenme programı, sert yiyeceklerin olmadığı ve daha yumuşak gıdaların yer alacağı bir şekilde hazırlanır. Bu sayede implantların sabit bir biçimde çene kemiğine tutunması daha kolay hale gelir.

Fast And Fixed Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tedavi sonrasında dikkat edilmesi gereken en önemli detaylar size hekiminiz tarafından iletilir. Hekiminiz tarafından yapılan bilgilendirmeye uygun şekilde hareket ettiğiniz takdirde herhangi bir sorun yaşamadan dişlerinizi kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu süreçte sıcak gıdaların ve içeceklerin tüketiminden kaçınmak gerekir.

Fast And Fixed Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Fast and fixed uygulamasının pek çok avantajından bahsetmek mümkündür. Diş kaybı yoğun olan hastalar yemek yerken, konuşurken ciddi sıkıntılar çeker. Bunun yanı sıra diş kaybı olan bölgelerde, çene kemiği erimesi ortaya çıkar. Bu sorun estetik görüntüyü de bozarak çenenin içe göçmesine sebep olur. Hasta, dişlerinin olmaması nedeniyle psikolojik sıkıntılar yaşar. Fast and fixed uygulaması ile hemen dişlerine kavuşan hastalarda çene kemiği desteklendiği için çene yapısındaki bozulmada düzelme meydana gelir. Hasta yaşadığı psikolojik sıkıntıları geride bırakarak özgürce gülümsemeye ve konuşmaya başlar.

Fast and Fixed Tedavisi İle Takılan İmplantlar ve Protezler Kaç Yıl Kullanılabilir?

Düzenli bakımları yapılan ve temizlenen protezler, uzun yıllar herhangi bir problem yaşamadan kullanılabilir. Bu süreçte hem dişlerinizi temiz tutmaya özen göstermeli hem de diş hekiminizi ziyaret ederek gerekli bakımları yaptırmalısınız.