Diş kaybının yarattığı olumsuz etkileri bertaraf etmek ve kaybedilen dişin işlevini devam ettirebilmek amacıyla implant uygulamaları yapılır. Bu uygulama sırasında drilleme işlemi ile diş eti üzerinde uygun derinlikte bir oyuk açılır. Bu oyuğa titanyum malzemeden elde edilen ve implant adı verilen vida benzeri bir malzeme yerleştirilir. Operasyonun başarılı olabilmesi için implantın yerinde sabit bir şekilde durmasını sağlayacak kadar kemik dokusunun bulunması gerekir.
Çene kemiği tahribatının fazla olması ya da kemik erimesinin varlığı durumunda implant uygulaması öncesi farklı operasyonlara ihtiyaç vardır. Yapay kemik greftleri ile implantı destekleyecek bir doku oluşturulabilir. Greftler, insan ya da hayvan kaynaklı olabileceği gibi sentetik olarak da üretilebilen malzemelerdir. Hangi greft materyalinin hangi vaka için uygun olacağına hekim karar vererek uygulama yapar.
İmplant Uygulaması Nasıl Yapılır?
İmplant diş uygulaması kademeli ilerleyen bir süreçtir. İlk etapta yerleştirilen implantların üzeri, diş etine atılan dikişle kapatılır. Bunun ardından 2 ila 6 ay arasında değişen bir sürede kaynaşma beklenir. İmplantın çene kemiğiyle kaynaşma süreci, diş hekimi tarafından takip edilir. Gerekli süre tamamlandıktan sonra protez aşamasına geçilir.
Protez olarak metal destekli porselen ya da zirkonyum kullanılır. Bu aşamada da belirli bir bekleme süresinin tamamlanması gerekir çünkü ilk önce iyileşme başlıkları takılmalıdır. İyileşme başlıkları takılarak 3-7 gün arasında beklendikten sonra ölçü alınarak protez hazırlığına girişilir. Zirkonyum ya da porselen malzemeden üretilen farklı protezler prova edildikten sonra ağız içerisine yerleştirilir.
İmplant Uygulamaları Herkes İçin Uygun mu?
Üst çene ve alt çene implant uygulamalarının yapılabilmesi için çene gelişiminin sona ermesi gerekir. Bu nedenle 18 yaş altında bu uygulamanın yapılıp yapılamayacağına diş hekiminin incelemesi ile karar verilir. Gelişimin yanı sıra hastanın sigara bağımlısı olması, ağız hijyeni konusunda yeterli özeni göstermemesi, nedeni bilinmeyen hastalıkların söz konusu olması gibi durumlarda da implant yapılamayabilir. Kanser gibi hastalıklar sırasında hekimlerin yapacağı konsültasyon neticesinde, uygun görüldüğü takdirde implant tedavisine karar verilir.
All On Four İmplant Tekniği Nedir?
İmplant uygulama aşamalarının her birinin tek seferde yapılmasını mümkün kılan işlem, All On Four olarak adlandırılır. Bu uygulama sırasında implant ve protez, ağız içerisine aynı anda yerleştirilir. Bu işlem hiç dişi olmayan hastalar için uygundur. Hareketli protez yaptırmak istemeyen ve bu tür protezleri kullanırken mide bulantısı gibi problemler yaşayanlara da All on four yöntemi büyük kolaylık sağlar. Bu yöntemde her diş boşluğuna bir implant yerleştirilmesine gerek yoktur. Üst çenede 4, alt çenede 4 implant yapıldıktan sonra kron ve köprüler eklenir. Ardından geçici protezlerin takılmasıyla işlem sonlandırılır. Kalıcı protezler ise yaklaşık 3 ay sonra takılmaktadır.
İmplant Uygulamaları Sırasında Ağrı Olur mu?
İmplant uygulamaları sırasında lokal anestezinin etkisiyle herhangi bir ağrı ortaya çıkmaz. Anestezinin etkisi geçmeye başladığında ise hafif bir ağrı ortaya çıkması normaldir. Yerleştirilen implant sayısına göre ağrının şiddeti farklılaşabilir. Ağrı, genellikle bir iki gün içerisinde kaybolur.
İmplant Uygulaması Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
İmplant uygulaması sonrasında 2 saat süreyle bir şey yememeniz ve içmemeniz gerekir. Aynı zamanda sigara ve alkol kullanımından da kaçınmalısınız. İlk 24 saati çok sert olmayan yiyeceklerle geçirmelisiniz. Bunun yanı sıra aşırı sıcak-soğuk yiyecek ve içecek tüketimi de bu süre içerisinde önerilmemektedir.
Ağız hijyeninin doğru şekilde sağlanması iyileşme sürecinin hızlanması için son derece önemlidir. Operasyondan 24 saat sonra dişlerinizi fırçalamaya başlamalı; diş ipi ve arayüz fırçası ile protezlerin aralarını temizlemelisiniz. İmplant uygulaması sonrasında aşırı ağrı ve şişlik söz konusuysa vakit kaybetmeden diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.