Diş eti hastalıkları, dişlerinizin etrafını saran dokularda meydana gelen problemler neticesinde ortaya çıkar. Ağız hijyenine dikkat etmek, sadece dişlerinizi korumakla kalmaz. Aynı zamanda diş etlerinin de sağlıklı bir yapıda olmasına yardımcı olur. Ağız hijyeninin korunmaması, hastalıkların başta gelen sebeplerinden biriyken sigara ve alkol tüketimi, sistemik hastalıklar, kullanılan ilaçlar ve hatalı diş fırçalama da diş eti hastalıklarına yol açabilir.
Diş eti ile ilgili birçok problemin belirti vermemesi ve sinsi ilerlemesi, soruna erken müdahale şansını ortadan kaldırabilir. Bu da hastalığın ilerleyerek kemik kaybına, diş eti çekilmelerine ya da diş kaybına varan sonuçlar doğurmasına sebep olur. Düzenli yapılacak diş hekimi kontrolleri ile erken safhada teşhis koymak mümkündür. Böylece hastalık için gerekli tedaviye uzman bir hekim tarafından vakit kaybetmeden başlanabilir.
Diş Taşı
Diş taşı, ağız hijyenine dikkat edilmemesi sonucu ortaya çıkan yapılardır. Ağız içerisinde bulunan bakteriler, yemek artıkları ile buluştuğunda plakları meydana getirir. Plaklar, zamanında temizlenmediğinde daha da sert bir yapıya dönüşerek diş taşı halini alır. Dışarıdan bakıldığında diş üzerinde ve diş eti başlangıç çizgisinde koyu lekeler olarak kendini gösteren diş taşı, tüm estetiği bozarak kötü bir görüntü de ortaya çıkarır. Vakit kaybetmeden diş tartar temizleme işlemi yaptırarak ve hekiminizin verdiği tavsiyelere uyarak, bu problemden kalıcı olarak kurtulabilirsiniz. Diş taşı temizliğini vaktinde yaptırmadığınız takdirde tartar oluşumu görülen bölgelerde iltihaplanma ve diş eti hastalıkları da ortaya çıkar.
Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis)
Periodontitis; diş, diş eti ve kemik kaybına kadar giden sonuçları olan bir enfeksiyon türüdür. Periodontitis’e giden ilk adım plaklardır. Temizlenmeyen plak, diş taşına; temizlenmeyen diş taşı ise diş etlerinde ve diş çevresindeki kemikte iltihaplanmaya neden olur. Bakteri, yemek kalıntıları ve plaklar bir araya geldiğinde diş eti oluğunda cepler oluşur. Bu ceplerde var olan kalıntılara her geçen gün yenisi eklendiği için periodontitise giden yolun taşları aslında hasta tarafından döşenir.
Diş Eti Hastalıklarının Belirtileri
Önceleri çok fazla belirti vermeyen diş eti problemleri, periodontitis aşamasında sizi ciddi anlamda rahatsız eder. Taş ve plaklar nedeniyle sarı ve lekeli bir görünüme sahip olan dişlere, periodontitis ile beraber moraran, kızaran ve fırçalarken ya da sert yiyecekler tüketirken kanayan diş etleri eşlik eder. Aynı zamanda oluşan şişkinlikle beraber sadece estetik yönüyle değil ağzınızın içerisinde kötü tat-koku oluşumu; dişlerde sızlama-hassasiyet nedeniyle de yaşadığınız durumdan rahatsızlık duyabilirsiniz. Diş eti rahatsızlıkları ile gelen kanama, ağrı, hassasiyet ve diş sallanması gibi problemler; günlük hayatınızı son derece olumsuz etkiler. Yapılması gereken uzman bir hekime başvurarak bir an önce tedaviye başlamaktır.
Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi
Hastalığın ilerleme boyutuna göre size hangi tedavinin uygulanacağına karar verilir. Enfeksiyonun henüz ilk safhada ve periodontitis aşamasına ulaşmamış olması durumunda, küretaj (kök yüzeyi düzleştirme) uygulaması yapılmalıdır. Küretaj, her ne kadar bir temizlik işlemi olsa da daha derin noktalara inilmesi nedeniyle rutin diş taşı temizliğinden farklıdır.
Diş eti hastalıkları sonucu kemik kaybı meydana gelmişse yapay greftler (kemik tozu) yoluyla kemik oluşumu sağlanabilir. Greftler, farklı materyallerden elde edilir. Yapılan bir diğer işlem de flep ameliyatıdır. Bakteri ve plaklarla dolan diş eti ceplerinin kapatılması için yapılan bu işlem sırasında, tüm bakteri ve kalıntılar temizlenir. Aynı zamanda kök kısmının da açılmasıyla flep ameliyatı sırasında diş kök yüzeylerinde düzleştirme de yapılır.
Diş eti hastalıklarının tekrarlamaması ve uygulanan tedavinin başarılı olması için ağız hijyenine azami özen gösterilmelidir. Günde iki kere fırçalanan dişler, iki kere de diş ipi ya da arayüz fırçaları ile temizlenmelidir. Sürekli gargara kullanımı ağız içerisinde yararlı bakterileri de öldürür ve bunun sonucunda mantar gibi fırsatçı enfeksiyonlar meydana gelebilir. Gargaralar sürekli değil hekim tavsiyesine uygun şekilde gerektiği zamanlarda kullanılmalıdır.
Siz de diş eti hastalıklarının zamanında teşhis ve tedavisi için DentaVina Diş Kliniği’ne başvurabilirsiniz.