Diş operasyonlarında implant ile köprü arasındaki fark nedir? Hem implant hem de köprü tedavileri eksik dişi yerine koyma amacı taşır. Ancak uygulama aşamasında prosedürler ve yöntemler farklıdır. Biri (implant tedavileri) diş kökünün yerini alırken öteki (köprü tedavileri) diş boşluğu olan bölgeye komşu dişlerin küçültülerek, bu dişlerden destek alınması ile birlikte eksik dişin tamamlanması sağlanır. Çene kemiğine uygulanan implant tedavilerinin, köprü tedavilerinden bir farkı, implant tedavilerinin bir miktar daha maliyetli olmasıdır. Buna rağmen takma dişlerden çok daha kullanışlıdırlar ve en büyük avantajı ise boşluk olan bölgeye komşu dişlerin küçültülmesine ihtiyaç olmadığı için, bu dişlere zarar verilmemesidir. Aralarındaki farkı öğrenerek kendiniz için en uygun kararı verebilirsiniz.
İmplant nedir?
İmplant diş eksikliğini gidererek kişinin çiğneme yeteneğini geri kazanmasını sağlar. Çene kemiğine cerrahi müdahale ile uygulanır. Kişinin yaşam kalitesini olabildiğince yükseltir. Diğer yöntemlere göre daha maliyetli ama daha güncel tedavi yöntemi olup, daha dayanıklı tedavilerdir.
İmplant tedavisi ile ilgili daha fazla bilgi için, ilgili içeriğimizi okuyabilirsiniz: https://drhilalselamet.com/implant-tedavisi/
İmplant yaptırmanın avantajları
- Ağız hijyenine dikkat edildiği sürece eksik diş tedavisinde en uzun ömürlü seçenektir ve doğal görünümünü korumayı başarır.
- İmplant yapılan dişin çevresindeki dişlere zarar verme olasılığı çok düşüktür.
- İmplant prosedürleri doğru takip edilirse başarı oranı oldukça yüksektir.
- Diş köklerinin yerini alarak diş kemiğinin olabildiğince güçlü kalmasını sağlar. Çene kemiğinin içerisinde diş ya da implant olmadığında çene kemiğine çiğneme kuvvetleri iletilmeyeceğinden çene kemiğinde erimeler meydana gelir. İmplant uygulamaları yapılan bölgelerde çene kemiğinde erimeler duracaktır.
- Doğal bir dişin yerini tutmasa bile doğala yakın bir his kazandırır.
İmplant yaptırmanın dezavantajları
- İmplant tedavileri geleneksel, köprü tedavilerine kıyasla daha maliyetli tedavilerdir.
- İmplant uygulanma süreci ortalama 3-6 aydır ve çene kemiğinin yapısına göre daha uzun sürebilir.
- Çene kemiği yeterli seviyede olmayan hastalarda ileri cerrahi operasyonlara gerek olmaktadır ve bu cerrahi işlemler sırasında komplikasyonlar meydana gelebilir.
Köprü nedir?
Köprü eksik bir dişin yerini alarak kişiye çiğneme yeteneğini geri kazandırır. Daha önceden çekilmiş olan dişin bulunduğu alana uygulanır. Kısmi olarak kullanılan protezlere alternatiftir. Dişlerinizin daha iyi görünmesini sağlayan uzun ömürlü bir çözümdür.
Köprü yaptırmanın avantajları
- İmplant tedavilerine kıyasla daha uygun maliyet ile yapılabilecek tedavi seçeneğidir.
- Diş kemiğine cerrahi müdahaleye gerek kalmadan uygulanabilir.
- Uygulanma süreci implant tedavilerine kıyasla çok daha kısadır. Bir hafta on gün içerisinde tedavi tamamlanabilmektedir.
- Doğal bir dişin yerini tutmasa bile doğala yakın bir his kazandırır.
Köprü yaptırmanın dezavantajları
- Köprü tedavisinin yapılabilmesi için, diş boşluğunun olduğu bölgeye komşu dişlerin kesilip küçültülmesi gereklidir. Bu da sağlıklı dişlerin yapısının bozulmasına neden olmaktadır.
- Her ne kadar 10 yıl süreyle kullanılabilse bile 5 yılda bir değiştirilmelidir.
- Ağız bakımına bağlı olarak zamanla doğal görünümünü kaybetmeye başlar.
- Köprünün yapıldığı dişlerin çevresinde daha fazla diş çürümesi yaşanabilir.
- Köprünün yapıldığı bölge, doğal dişler kadar rahat fırçalanamayacağı için dişeti çekilmeleri gibi problemler meydana gelebilmektedir. .
İmplant ile köprü arasındaki fark nedir?
İmplant ile köprü belirli yönlerden birbirlerine benzerdirler. İki tedavinin de amacı eksik dişleri tamamlamak ve hastalara çiğneme fonksiyonunu geri kazandırmaktır. İki tedavi de bir şeyler yerken doğal bir his sunarlar. Ancak implant ile köprü arasında bazı ciddi farklılıklar mevcuttur.
1. Kalite
İmplant kalite açısından köprülerden daha iyi bir seçenektir. Bunun sebebi ise yapısaldır. İmplant çene kemiğine yerleştirilerek, diş kökü görevini gören bir vida ve bu vida üzerine yerleştirilen ara parçaları sayesinde üzerine porselen ya da zirkonyumdan üretilen diş yapılmasını sağlayan sistemin adıdır. Kuron adı verilen bölüm ise dişin dışarıdan gözüken kısmıdır.
Bir dişiniz eksildiğinde çene kemiğinde bazı deformasyonlar, erimeler meydana gelir. Çene kemiği içerisine yerleştirilen implant sayesinde bu deformasyonların, erimelerin önüne geçebilirsiniz. Köprü ise iki diş arasındaki boşluğu doldurur ama diş kökünün yerini tutamaz. Bu nedenle implant daha güncel ve sağlıklı bir tedavi yöntemidir.
2. Maliyet
İmplant tedavileri, geleneksel köprü tedavilerine kıyasla daha maliyetli tedaviler olsa da doğal dişlerinizin yapısının korunması, köprü tedavilerinde diş kesilmesinin ardından meydana gelebilecek diş çürümelerinin ve dişeti çekilmelerinin önüne geçilecek olması ve uzun dönem implant tedavilerinizi sağlıkla kullanacak olmanız göz önüne alındığında implant tedavileri esasında daha uygun maliyetli tedavi seçeneği olarak değerlendirilebilir.
3. Dayanıklılık
İmplant ve köprü oldukça dayanıklıdırlar. Onları diğer diş çözümlerinden ayıran en önemli özellik budur. Ancak, kendi aralarında bir kıyaslama yaptığınızda ve benzer ağız bakım prosedürleri uygulandığında implant daha dayanıklıdır.
Köprü genel olarak 5-10 yıl kullanılır. Bu süre dolduktan sonra köprünün değiştirilmesi gerekir. İmplant için benzer süre söz konusu olsa bile iki farklı kısım olduğu unutulmamalıdır. Ağız bakımınıza dikkat ettiğiniz sürece vida kısmı ömür boyu kullanılır ancak ihtiyaç olur ise kuron kısmı değiştirilebilir.
İmplant mı köprü mü?
Ağzınızda yer alan diş eksikliğini ortadan kaldırabilmek için implant veya köprü arasında kararsız kalabilirsiniz. Öncelikle bu konuda diş hekiminizin tavsiyelerini dinlemelisiniz. Ardından bütçeniz ve diğer kriterler doğrusunda bir karar alabilirsiniz.
- Maliyet: Eğer bütçeniz uygun ve diş hekimiz de sizin için implant tedavilerinin uygun olduğu görüşünde ise, implant tedavilerini daha öncelikli olarak düşünmelisiniz.
- Eksik diş durumu: Çok fazla sayıda diş eksikliğiniz bulunuyor ise, mevcut dişleriniz köprü tedavisi için yeterli olmayacak ve üzerine yapılacak dişleri taşıma noktasında eksik kalacaktır. Bu durumlarda köprü tedavisinden ziyade hekiminiz uygun gördüğü takdirde implant tedavilerini düşünmelisiniz.
- Sağlık durumu: İmplant yaptırmaya karar verseniz bile genel sağlık durumunuz buna engel olabilir. Örnek vermek gerekirse, kontrol altında olmayan diyabet gibi bir rahatsızlığınız varsa iyileşme süreciniz olumsuz etkilenebileceği için implant uygulanması doğru olmayabilir.
- Zaman koşulu: İmplant tam olarak dişlerinize aylar süren bir süreç sonunda uygulanabilir. Diş kemiğinize cerrahi müdahale gerekir ve kemiklerinizin iyileşmesi için belirli bir süreye ihtiyaç vardır. Bu süre ortalama 3-6 aydır.
İmplant ve köprü eksik diş problemi için en ideal iki seçenektir. Maliyet sizin için önemli değilse ve sağlık durumunuz elverişli ise implant yaptırmak daha doğru olabilir. Diş hekiminiz en uygun kararı verebilmeniz için size yardımcı olacaktır.