Günlük hayatta çeşitli nedenlere bağlı olarak diş kaybı meydana gelebilmekte ve bu durumu düzeltebilmek adına kemik içi implant uygulamaları gerçekleştirilmektedir. “İmplant nedir?” sorusu bu tarz durumlar ile karşılaşanların sıklıkla arattığı kelimelerin başında gelmektedir. Diş kayıpları yaşandığı zaman o bölgede belirli boşluklar oluşmakta ve diş kaybının yaşandığı bölgedeki kemiğe yapay diş kökü yerleştirilmektedir.
İmplant nedir? Sorusuna diğer bir ifade ile; eksik olan dişin işlevini yerine getirebilmesi için çene kemiğine açılan bölgeye yerleştirilen vida şeklinde olan yapılardır şeklinde yanıt verilebilir. İmplantın kemik ile bağlantısı oluşturulduktan sonra yapılan implant üstü porselen ya da zirkonyum işlemleri ile hastaya eski estetik görünümü tekrar kazandırılmaktadır.
Kemik İçi İmplant Nasıl Yapılır?
İmplant nedir? sorusunun hemen ardından implant uygulamaları ile ilgili aşamalar en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. İmplant tedavisine başlanmadan önce kişiden kişiye göre değişen yöntemlerin neler olduğunu bilmek gerekmektedir. Hastaların kemik yapısı, kemik yoğunluğu ve ağız sağlığının durumu kemik içi implant uygulamalarının planlamasını belirlemektedir.
Diş implant nedir? Bunun için uygulanacak yöntemler nelerdir? Sorularına şöyle cevap verilebilir. İmplant tedavileri genel olarak 4 farklı işlem kullanılarak yapılmaktadır. Diş implant nedir? sorusunun cevabı ve yöntemleri şöyledir;
- Yöntem: ‘İmmediat (hemen) implant’ olarak adlandırılan, diş çekilir çekilmez implantın çene kemiği içerisine hemen yerleştirilmesidir.
- Yöntem: ‘Dikişsiz implant’ olarak adlandırılan, implant yapılacak bölgede dişetine herhangi bir kesi atılmadan dişetinin punch denilen alet ile düzenlenip, implantın kemik içerisine yerleştirildiği yöntemdir.
- Yöntem: ‘Kısa implant’ olarak adlandırılan, alt çene kemiğinin arka bölgelerinde kemik içi implant yerleştirilmesinde kullanılan yöntemdir. . Kısa implant uygulaması olan bu yöntemde sinirin geçtiği bölgede olan dişin çekilmesi ile kemik erimesi gerçekleşmekte ve kemik yüksekliği azalmaktadır. Bu bölgelere standart bir implant uygulanabilmesi için kemik ilavesi gerekmektedir. Kemik tozu uygulamalarından kaçınmak ve tedavi sürecini kısaltmak adına kısa implantlar kullanılmaktadır.
- yöntem: klasik uygulanan kemik içi implant uygulamalarıdır.
İmplant Kemiğe Ne Kadar Sürede Kaynar?
İmplant ne demek ve implant ne kadar sürede çene kemiği ile kaynamaktadır şeklinde birçok soru ile karşılaşılmaktadır. İmplant, eksik olan dişlerin yerine geçmesi amacı ile çene kemiği içerisine yerleştirilen ve vida şeklinde olan yapay diş kökleridir. İmplant ne demek sorusuna cevap verdikten sonra bu işlemlerinin ne kadar sürede tamamlandığını da söylemek oldukça önemlidir.
Çene kemiği içerisine implant yerleştirildikten sonra, implantın çene kemiğine kaynaması yaklaşık olarak 6 hafta gibi bir süre almaktadır. 9 hafta gibi bir süreden sonrada kemikte iyileşme görülmekte ve implant diş modelleri oluşturulmaktadır.
Kemik Tozu Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Kemik içi implant sonrasında iyileşme süreci işlem bölgesinin büyüklüğü, implant diş modelleri, vida sayısı, cerrahi yöntemler ve işlemin nasıl yapıldığına göre değişmektedir. Diş implant yaralarının iyileşmesi ile kemik tozu ameliyatlarının iyileşme süresi aynı değildir. Doktorun vereceği ilaçlar düzenli aralıklar ile kullanıldığı taktirde yaklaşık olarak bir hafta veya 10 gün içerisinde iyileşme görülmektedir.
İmplantın Kemiğe Kaynadığı Nasıl Anlaşılır?
Diş implantı nedir? sorusu bu işlemlerin içeriği ve sürecinin neler olduğu hakkında detaylı bilgi vermektedir. Diş eksiklerinin giderilmesi için kullanılan yöntemlere diş implant uygulamaları denmektedir. Ancak diş implantı nedir? sorusunu yalnızca bununla tanımlamak doğru değildir. Diş implantı süreçlerinde birçok işlem uygulanmaktadır. Çene kemiğine titanyum vidalar yerleştirilerek yapılan kemik içi implant yöntemleri oldukça avantajlı işlemlerdir. İmplant uygulaması bittikten sonra implantın kaynamadığını gösteren bazı durumlar vardır. Çiğnemede zorluk, şiddetli ağrı ve diş eti şişmesi kemiğe kaynama olmadığını göstermektedir. Bu problemler yaşanmıyorsa diş implant süreçlerinin başarılı bir şekilde geçtiği anlaşılır.
Kemik Tozu Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Kemik tozu uygulaması ‘diş implant’ tedavilerinde bir çok farklı durumda yapılabilmektedir. Üst çene arka bölgelerde uzun süre dişsiz kalmamız durumunda sinüs bölgelerimiz aşağıya doğru sarkmaktadır ve bunun sonucunda ‘kemik içi implant’ uygulaması için yeterli kemik bulunamamaktadır. Bu bölgelerde yeterli kemik oluşturabilmek için sinüs lift operasyonu yapılarak sinüs membranı yukarı doğru kaldırılarak kemik ile sinüs membranı arasına kemik tozları uygulanmaktadır. Bu işlem yaklaşık 45 dakika kadar sürmektedir.
Diğer bir kemik tozu ameliyatı ise çene kemiğinin çok ince olduğu durumlarda yapılmaktadır. Uzun süre dişsiz kalınması durumunda çene kemiğinde erime olan hastalarda diş implant uygulamaları ile birlikte kemik tozu uygulamaları da yapılması gerekmektedir. Bu operasyon ise yaklaşık 1 saat kadar sürmektedir.
Bu ve bunun gibi daha birçok cevap aslında implant ne demek sorusunun yanıtı olabilmektedir.
Kemik Tozunun Fiyatı Ne Kadar?
Kemik tozu fiyatları ve kemik içi implant fiyatları ayrı bir şekilde hesaplanmaktadır. Fiyat bakımından bu iki yöntemde birbiri ile aynı seviyededir. Üst çene ve azı bölgesindeki implant uygulamaları için tedavi fiyatı daha fazla olabilmektedir. Kemik tozu ameliyatlarının maliyeti oldukça fazla olmakta ve iyi bir bütçe ayrılarak bu işlemlerin yapılması gerekmektedir.
İnce Kemiklere İmplant Tedavisi Yapılabilir mi?
Diş kayıplarının olması ve hastaların uzun süre dişsiz kalması kemik yetersizliğini ortaya çıkarmaktadır. Yeni bir tedavi yöntemi uygulanmadığı taktirde kemik kaybı sorunu devam etmektedir. Uygun bir tedavi ve implant diş modelleri tekniği ile yeni dişler oluşturulabilir.
İnce kemikler için yapılacak olan uygulamalar için dental implantlar ve kemik tozu operasyonları ile çözümler sunulmaktadır. Bu çözümler içerisinde; hastanın kendi kemik dokusunu kullanma, sinüs kaldırma ve kemik tozu uygulamaları yer almaktadır.
İmplant Yapımında Kemik Yapısının Önemi Büyük!
İnce kemik ve kemik yetersizliği bulunan bölgelerde kemik içi implant uygulamasının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için bu durumların detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir. Çene kemiğini kalınlaştırmak için birçok yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemlerden birisi; ağzın başka bir bölgesinden alınan kemiğin zayıf olan bölgeye eklenmesidir. Bunun dışında; farklı kemik tozu materyalleri ile de sinüs lifting, ridge split gibi operayonlar sayesinde zayıf kemik bölgesi güçlendirilmekte ve implant diş modelleri ile implant uygulaması yapılmaktadır.