Dental İmplant

Diş Çekilir Çekilmez İmplant Yapılır mı?

Diş çekilir Çekilmez İmplant Yapılır mı?

Diş çekilir çekilmez implant uygulanması için çekilen dişin yerinde herhangi bir semptom (akut enfeksiyon, şiddetli ağrı ya da şişlik vb.) bulunmaması ve sistemik olarak implant tedavilerine engel olacak (kontrol altında olmayan diabet, yüksek tansiyon ya da baş boyun bölgesine daha önceden radyoterapi görülmüş olması vb.) durumların olmaması yeterlidir.

Çekilen diş yerine implant yapılabilmesi için gerekli şartları birazdan detaylı olarak açıklayacağım. Fakat en başta söylemek gerekirse yukarıda bahsettiğim sorunlar bulunuyor ya da bağışıklık sistemini etkileyen bir tedavi görülüyorsa diş çekiminin hemen ardından implant tedavileri uygulanamaz.

Diş çekildikten hemen sonra implant yapılır mı?

Diş çekildikten hemen sonra implant tedavisi aşağıdaki durumlarda uygulanamaz:

  • İmplant uygulanması planlanan bölgede akut enfeksiyon, şiddeti ağrı ve şişlik Çekilmesi planlanan dişin kökünde kemiğin şiddetli derecede erimesine neden olmuş kist ve lezyon oluşumu
  •  Hastamıza daha önceden baş boyun bölgesinde Radyoterapi uygulanmış olması
  •  Kontrol altında olmayan diabet, yüksek tansiyon gibi sistemik hastalıkların varlığı gibi durumlarda implant tedavisine başlamayı uygun görmüyoruz.

Diş çekimi sonrası implant tedavisi için uygun olmayan bu durumları kontrol altına alıncaya kadar tedavinizi ertelemeniz gerekecektir. Çünkü bu durumlarda implant tedavisi uygulamak bir çok ek sağlık sorununu ve problemi beraberinde getirebilir. Ağız ve diş sağlığı söz konusu olduğunda riski almak, hastamızın sağlığını tehdit edecek bir tedavi uygulamak istemeyiz.

Diş Çekildikten Hemen Sonra Implant Yapılır mı?

Diş çekilir çekilmez “Immediat Implant” uygulaması

Diş çekilir çekilmez yapılan implant için “acil” ya da “hızlı” anlamına gelen immediat (immediate) implant tedavi yöntemi kullanılır. Diş çekiminin hemen ardından, aynı seans içinde bu teknik ile implant yerleştirilir. Bu tekniğin uygulanabilmesi için yukarıda saymış olduğumuz şartlar sağlanmalı, herhangi bir enfeksiyon vb. bulunmamalıdır.

Immediat implant da tüm implant tedavileri gibi çene kemiği içerisine implant yerleştirelerek gerçekleştirilmektedir. Bunun için çene kemiğinin uygun olması gerekmektedir. Ayrıca, immediat implant tedavi konsepti ile ağızda tutulamayacak olan kırık, çatlak veya hasarlı dişlerin yeri hızlıca doldurulabilmektedir.

Diş çekiminin hemen ardından implant uygulamanın avantajları:

Diş çekildikten hemen sonra implant uygulamanın hasta konfor ve sağlığı açısından faydaları şunlardır:

  • Diş çekildikten sonra oluşan boşluğunun kemik ile dolması için beklenmez.
  • Çene kemiğinde çekim sonrası kemik erimesi ihtimali azalır.
  • Cerrahi işlem sayısı azalmış olur.
  • Diş çekiminden sonra karşılaşılabilen yatay ve dikey kemik erimelerini engelleyip uygun boyutta implant uygulama şansımız olur.
  • Bekleme, iyileşme süreci olmayacağından dişsiz geçirilen süre azalmış, hasta daha kısa süre dişsiz kalmış olur.
  • Çekim soketlerinin iyileşme potansiyeli artacağından, implantın kemikle kaynaşma ihtimali yükselir.
  • Dişetinin yapısı ve formu korunabilir.

Önceden Çekilen Dişin Yerine İmplant

Uygun şartlar sağlandığında diş çekilir çekilmez implant yapılabilir dedik. Peki ya diş önceden çekilmişse?

Önceden çekilen bir dişin yerine implant uygulamadan önce kemik yapısı kontrol edilmelidir. Kullanılmayan dokular zayıflayacağından var olan kemiğin durumu diş hekimleri tarafından kontrol edildikten sonra  implant tedavisine başlanabilir. Kemik çapı ve derinliği uygunsa hemen implant yerleştirmek için bir engel bulunmamaktadır.

Ama daha önceden kaybedilmiş diş sonrası kemik erimesi oluşmuşsa, implant hemen yerleştirilemeyebilir. Çünkü kullanılmayan bütün  dokular gibi çene kemiği de erimeye, küçülmeye başlar. Bu durumlarda kemik doku yetersizse önce ilgili bölgede yeni kemik dokusu oluşturup sonra implant uygulamak şeklinde bir tedavi yöntemimi uygulamak daha doğrudur. Kemik tozu uygulandıktan sonra yeterli uzunlukta ve kalınlıkta kemik elde ettikten sonra implant tedavilerimizi güvenle uygulayabilmekteyiz.

Kemik tozu uygulama ile ilgili daha fazla bilgiye ilgili yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Kemik tozu uygulaması zararlı mıdır?

İmplant cerrahisi için yeterli kemik doku bulunmaması durumunda kemik tozları ve diğer greft materyalleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta onaylı ve sertifikalı kemik tozu ürünleri tercih etmektir. Özellikle daha önceden çekilmiş diş sonrası yapay dişin yerleştirilebilmesi için kemik tozu kullanımı gerekebilmektedir.

Uzman hekim tarafından uygulanan kemik tozu tedavisini gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Düşük bir ihtimal de olsa alerjik reaksiyon görülebilmektedir. Ancak endişelenecek bir durum değildir, kullanılan ürün diş hekimi tarafından hızlıca temizlenip uzaklaştırılabiliyor ve uygun medikal tedaviyle desteklendiğinde sorunsuz olarak implant tedavilerine devam edilebilmektedir.

Diş çekilir çekilmez implant dışında diğer implant tedavileri ve uygulamaları hakkında tüm sorularınız için ulaşabilirsiniz.

Sağlıklı gülümsemeniz yolunuza ışık tutsun.

Dişeti Hastalıkları ve İmplantoloji Uzmanı – Dr. Hilal Selamet