Dental İmplant

Başarısız İmplant Belirtileri Nelerdir?

Başarısız implant belirtileri

İmplant uygulamaları ağız içinde eksik olan dişleri tamamlamak üzere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ancak bu tedaviden  sonra bazı durumlarda başarısız implant belirtileri ile karşılaşabiliriz.

Sağlık, birçok kişi için her şeyden önce gelen oldukça önemli bir konudur. Birçok insan sağlığını korumak ve kaybetmemek için sağlığına zarar verebilecek çoğu şeyden kaçınır. Bunun yanında herhangi bir hastalığa yakalanma durumunda tedavi yöntemlerini araştırır, alanında uzman hekimler tarafından muayene olur ve gerektiğinde de tedavi olur.

Tedavi işlemlerinin iyi uygulanması oldukça önemlidir. Sağlık alanında konu ne olursa olsun uzman hekimlere muayene olmak ve iyi araç gereçlere sahip bir hastaneye gitmek son derece önemlidir. Bir hastanenin ve doktorun iyi olması durumunda tıp alanındaki en iyi ve son teknoloji aletler kullanılır ve bu doktorun tecrübesi ile birleştiğinde oldukça etkili bir tedavi ortaya çıkar.

Aynı durum ağız ve diş sağlığı alanında da geçerlidir. Ağız ve diş sağlığı belki de dikkat edilmesi gereken en önemli alandır. Ağız ve diş sağlığı; konuşmayı, estetiği önemli derecede etkileyebileceği gibi, genel sağlık durumumuzu da birebir ilgilendirmektedir.

Bu nedenle ağız ve diş sağlığı  konularında sorun yaşamamak için rutin bir şekilde iyi bir klinikte, alanında yetkin doktor tarafından muayene edilmeli ve ağız, diş sağlığınızı takip ettirmelisiniz. Aksi halde oldukça basit bir sorun bile bir çığ gibi büyüyebilir ve ileride bu durumun bir çığ gibi büyümesi ardından da sizi oldukça büyük sorunların içine sokması söz konusu olabilir.

Bu nedenle diş hekiminize muayene olurken diş hekiminiz tarafından bu alanda olabildiğince yetkin bir hekim olduğundan emin olunuz.

Başarısız İmplant Nedir?

İmplant tedavileri, büyük bir titizlikle uygulanması gereken tedavilerdir. Bugün, literatüre baktığımızda implant tedavilerinin başarı oranı %99’un üzerindedir. Ancak bu başarıyı sağlayabilmek için bir çok faktör, bir çok durum değerlendirilmeli ve tedavinin her aşaması büyük bir titizlik ile gerçekleştirilmelidir.

İmplant tedavilerinden önce, mutlaka 3 boyutlu tomografi ile dişler, çene kemiği milimetrik olarak değerlendirilmelidir. İmplantın uygulanması planlanan alanda var olan çene kemiği kalınlığı, uzunluğu, anatomik oluşumlara yakınlığı çok titizlikle belirlenmelidir. Bu durumlara dikkat edilmediğinde; örnek vermek gerekirse, alt çenede çenenin içerisinden geçen mandibular kanal dediğimiz kanala olan mesafe milimetrik olarak ölçülmez ve buna uygun boyda bir implant çene kemiğine yerleştirilmez ise operasyon sonrasında çene kemiğinde uyuşukluk kalacaktır ve bu durum başarısız implant tedavisi doğuracaktır.

İmplant tedavileri uygulama sırasında, cerrahi alanın tamamen steril olması operasyonun başarısı açısından oldukça önemlidir. Eğer sterilizasyona dikkat edilmeden, çene kemiği içerisine implant yerleştirilir ise, implant etrafında ve çene kemiği içerisinde enfeksiyon gelişecektir. Bu durumlarda başarısız implant tedavisinden söz etmek mümkündür.

İmplant operasyonlarının ardından, hastalarımızın hekimlerinin söylediği tavsiyelere uyması büyük önem arz etmektedir. İmplant operasyonlarından sonra; antibiyotik, ağrı kesici ve gargaralar reçete edilecektir. Enfeksiyon gelişmemesi adına, antibiyotiği ve gargarayı düzenli kullanmak oldukça önemlidir. Operasyondan sonra ilk iki gün kesinlikle sigara içilmemeli, bir hafta süresince de azami dikkat gösterilmelidir. Aksi durumda yine başarısız implant tedavisi gündeme gelebilmektedir.

Çene kemiğine implantın uygulanmasının ardından implant üstü protezlerin yapım aşamasında da büyük bir özveriye ihtiyaç vardır. Bu aşamada da kullanılan malzemelerin kalitesi, dental teknisyenin hassas çalışması implant tedavilerinin başarısında büyük bir öneme sahiptir.

Ve elbette ki implant tedavilerinin uzun dönem başarılı olmasında en büyük pay, hastalarımıza düşmektedir. Nasıl ki, doğal dişlerimiz ağzımızda iken, ağız hijyenimize dikkat etmediğimizde (düzenli fırçalamalar, ara yüz fırçaları ya da diş ipleri ile dişlerimizin aralarının temizlenmesi) dişlerimizin etrafında dişeti çekilmeleri, kemik erimeleri oluyor ise, bu durum implantların etrafında da meydana gelebilir ve kemik kaybı ilerledikçe implantlarımız ağızımızdan düşebilir. Bu durumda başarısız implantlardan söz etmek mümkündür.

İmplantın Tutmadığı Nasıl Anlaşılır?

İmplant tedavilerinde implantın tutmaması durumu belli dönemlerde karşımıza çıkabilir.

İmplantın uygulanmasının hemen ardından bölgede gelişen bir enfeksiyon, implantın çene kemiği ile kaynaşmasına engel olacaktır. Operasyondan sonra ki ilk bir hafta ağrıların olması normaldir. Ancak bir hafta geçip, dikişleriniz alındıktan sonra eğer şiddetli ağrılar devam ediyor ve bölgede şişlikler mevcutsa, implantınızın etrafında enfeksiyon meydana gelmiş olabilir ve bu enfeksiyon sebebiyle implantınızın kemik ile kaynaşması gerçekleşmeyecektir. Hekiminiz bu durumlarda implantınızı çene kemiğinizin içerisinden çıkarır ve bölgedeki enfeksiyonu temizler. Bölgede iyileşme gerçekleştikten sonra tekrar implant yapılması mümkündür.

İmplant çene kemiği içerisine yerleştirildikten sonra enfeksiyon olmasa dahi çene kemiği ile kaynaşmayabilir. Bu durumlar, ağrı ya da enfeksiyon bulgusu olmasa dahi karşımıza çıkabilir. İmplant çene kemiğine yerleştirildikten sonra 3 aylık bekleme sürecinin ardından hekiminiz, implantlarınızın iyileşme başlıklarını takarken çene kemiği ile kaynaşıp kaynaşmadığını değerlendirecektir. Eğer bu 3 aylık süreç sonrasında iyileşme başlıkları takılırken, implantta herhangi bir hareketlilik söz konusu ise implantın tutmadığı söylenebilir. Bu durumlarda da implan çene kemiği içerisinden çıkarılır ve yerine yenisi yerleştirilir.

Başarısız implant belirtileri

Başarısız İmplant Belirtileri Nelerdir?

Başarısız implantın belki de en belirgin özelliği tahmin edersiniz ki implantın düşmesidir. İmplant tutmadığında bilinmelidir ki implant başarısız olmuştur.

Bunun yanı sıra dişteki implantın başarısız olmasını gösteren diğer bir olay enfeksiyondur. Enfeksiyonu tek bir nedene bağlamak tabii ki de yanlıştır. Ancak enfeksiyon implant tedavisini oldukça etkileyen bir durumdur.

Çünkü implant tedavisi uygulanan bölgenin enfeksiyon kapması sonucunda yeni bir iyileşme süreci ile karşılaşılır. Bu da tedaviyi büyük ölçüde aksatan bir durumdur. Enfeksiyon kapması durumunda çenede şişlik, ağız içinde yaralar ve ağız içinde ağrılara neden olur.

Ayrıca implantın başarısız olmasının bir diğer belirtisi de alerjik reaksiyon olarak bilinmektedir. Bu küçük bir olasılık olarak bilinmektedir. İmplantın ana materyali olarak titanyum kullanılmaktadır. Titanyum alerjik bir malzeme olmamakla birlikte sağlığa zararlı bir madde değildir.

Ancak bazı kişilerin titanyuma karşı alerjisi olabilmektedir. Bu gibi durumlarda etkisi kısa bir sürede görülür. Bu durum özellikle çenede şişlik, karıncalanma hissi ve tat kaybına sebep olduğu bilinmektedir.