Dental İmplant

İmplant sökülebilir mi?

dental implant sökülebilir mi

Diş implantı eksik diş tedavisi için kullanılan en önemli çözümdür. Genel olarak diş implantı uygulandıktan sonra onu dışarı çıkarmak gerekmez. Ancak nadiren bile olsa buna ihtiyaç duyulabilir. Dolayısıyla implant sökülebilir mi sorusunun cevabı “gerekirse evet” şeklindedir.

Dental implant eksik diş tedavisinde kalıcı bir çözümdür. İmplant ile birlikte kullanılan titanyum vida diş köküne yerleştirilir. Sonradan kuronlar veya köprülerle desteklenir. Sağlam bir temele sahip olmasına rağmen bir terslik olması durumunda yerinden çıkarılabilir.

İmplant sökülebilir mi?

İmplant sökülebilir mi? Kısaca evet. Her ne kadar diş eksikliğini gidermede kalıcı bir çözüm olsa bile implant sökülebilir. Diş hekimleri hasar, doku büyümesi ve ağrı gibi sebeplerden ötürü implantı sökmek isteyebilirler. Ancak çoğu zaman gerekçe yer değiştirmektir.

Diş implantı belirli sebeplerden ötürü doğru hizada değilse diş hekiminiz onu çıkarıp yeniden konumlandırabilir. Her dişin düzgün şekilde hizalanması şarttır. Revizyon olarak adlandırılabilecek bu süreçte erken müdahale çok önemlidir.

Diş hekiminiz implantı tedavisinde başarısız olursa onu çıkarmak zorunda kalabilir. Enfeksiyon gibi çeşitli problemlerin ortaya çıkması bununla ilgilidir. Ayrıca implant kendiliğinden düşecek düzeydeyse çıkarılıp yeniden takılabilir.

İmplant kolay çıkarılır mı?

İmplant çıkarma işlemi hastadan hastaya farklılık gösterir. İşlemin kolaylığı implantın ağızda geçirdiği süreye göre değişiklik gösterir. İmplant çıkarıldıktan sonra sağlık durumunuz uygunsa yeni implant yapılabilir. Ancak bunun için bir süre beklemeniz gerekir.

Diş hekiminiz gerekli incelemeleri yaptıktan sonra implantın nasıl çıkarılacağına karar verir. Erken evrede müdahale edilirse implant kemikle bütünleştirilmeden çıkarılabilir. İmplant çıkarma ile implant yaptırma işlemi arasında büyük fark yoktur.

İmplant geri çıkarılabilir mi?

İmplant geri çıkarma işlemini sökme işlemiyle karıştırmamak gerekir. Geri çıkarma işlemi implant yerleştirildikten sonraki 48 saat içerisinde yapılmalıdır. Kemikle tam bütünleşme yaşanmadan müdahale yapılmazsa daha kapsamlı bir çıkarma işlemi gerçekleştirilir.

Eğer implant kemikle bütünleşmişse çıkarma işleminde belirli oranda güç gereklidir. Diş hekiminiz kendisine en uygun yöntemi seçmeye özen gösterir. Bazı diş hekimleri lazer kullanmayı tercih ederler. Kemikle bütünleşmiş implantı çıkarmak zaman alıcıdır.

İmplant vidası çıkarılır mı?

Belirli koşullar gerçekleştiğinde implant vidası çıkarılabilir. Örneğin, implant vidası kırılmışsa tek seçenek onu çıkarmak ve değiştirmektir. Diş hekiminiz implant vidasını çıkardıktan sonra kemik sağlığını yeniden ölçüp değerlendirerek işlem yapmak durumundadır.

İmplant vidası çıkarıldığında onun bulunduğu alanda bir boşluk oluşur. Aynı zamanda vidanın çıkarılmış olması kemiğin zayıflaması anlamına gelebilir. İmplant vidasını çıkarmak basit bir işlem gibi gözükse bile diş hekiminin titiz çalışmasına ihtiyaç vardır.

yapılan implant sökülebilir mi

İmplant neden sökülür?

Diş implantı genelde 10 yılı aşkın süreyle kullanılır. Buna rağmen belli başlı sebepler devreye girdiğinde yerinden çıkarılabilir. İmplant sökülebilir mi sorusunu düşünmek yerine aslında implantın neden sökülmesi gerektiğini düşünmek daha doğrudur.

  • Hasar: Diş implantının hasar görmesi çok sık rastlanan bir durum değildir. Ancak hasar görmüşse çıkarılması gerekir. İmplantın hasar görmesi şiddetli çarpma söz konusu olduğunda mümkündür. İmplant hasar görürse vakit kaybetmeden çıkarılmalıdır.
  • Dişlerin zarar görmesi: Belirli faktörler bir araya geldiklerinde uygulanan implant çevre dişlere zarar verebilir. Özellikle implant yerleştirme işlemi doğru yapılmamışsa bu sorunla karşılaşılır. Çözüm için implantın sökülmesi gerekir.
  • Doku büyümesi: İmplant uygulaması sonrası doku çevresinde çok fazla büyüme yaşanabilir. Bu istenmeyen bir durumdur ve çözüm üretilebilmesi için mutlaka implantın çıkarılması gerekir. Eğer zamanında müdahale olmazsa implant düşebilir.
  • Ağrı: İmplant uygulaması sonrasında çevre bölgelerde ağrı yaşanırsa implant çıkarılabilir. Ağrının kaynağını tespit etmek bir öncelik olmalıdır. Genel olarak iltihaplanma ve enfeksiyon en sık görülen ağrı kaynaklarıdır.
  • Alerjik reaksiyon: İmplant uygulanmadan önce diş hekiminiz tüm testleri gerçekleştirmiş olmalıdır. Test yapılmadıysa implant üretiminde kullanılan metale karşı alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyon meydana gelebilir. Bu durumda implant sökülmelidir.
  • Enfeksiyon: İmplantın çıkarılmasına neden olabilen en güçlü gerekçe enfeksiyondur. Diş hekiminiz implant uygulamasında yeteri kadar deneyimli değilse enfeksiyon bir risktir. Enfeksiyon yaşanması durumunda en etkili çözüm için implant sökülebilir.

İmplantın sökülmesi için gerekçelerin net bir şekilde belirlenmiş olması şarttır. İmplant sökülebilir olsa bile her zaman başvurulan bir yöntem değildir. Diş hekiminiz gerekli incelemeleri yaptıktan sonra implantın sökülüp sökülmeyeceğine karar vermelidir.

Diş implantı sökülürken nelere dikkat edilmeli?

İmplant yaptıran kişilerin çok büyük bir kısmı uzun yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde dişlerini kullanmaya devam edebilirler. Nadiren bile olsa dental implant uygulaması başarısız olabilir. Bu gibi durumlarda diş hekiminiz çeşitli prosedürleri takip ederek implantı çıkarır.

  • Her hasta ve implant benzersizdir. Prosedürün ne kadar karmaşık olacağı incelemeler sonucu belli olabilir. Diş hekiminiz işlem öncesi en doğru değerlendirmeyi yapmalıdır.
  • Diş hekiminiz önce implant taktırmanın üzerinden geçen süreyi hesaplamalıdır. Eğer implant birkaç yıldır kullanılıyorsa onu çıkarmak zorlaşacaktır.
  • İmplant çıkarılacak bölgenin etrafındaki durum iyi incelenmelidir. Birbirine yakın sinirler veya implantlar varsa biraz daha hassas işlem yapılmalıdır.
  • Diş implantı sökülürken implantın şekline ve boyutuna dikkat edilmelidir. Uzun implantların sökülmesi biraz daha zordur. Kısa olanlarda ise problem daha azdır.

Tüm bu kontroller yapıldıktan sonra diş implantı çıkarılabilir. Çıkarma esnasında uygulanacak olan prosedür diş hekiminin tercihine bağlıdır. Her diş hekimi farklı bir yaklaşım tercih edebilir. Bu konuda tedavi olduğunuz diş hekiminize güvenmelisiniz.

Diş implantı nasıl sökülür?

Diş implantının sökülmesi için beceri ve uzmanlık gereklidir. Son derece karmaşık olan prosedürlerle karşılaşılabilir. Diş hekiminiz özel koşullar dahilinde en uygun prosedürü belirleyerek belirli adımları takip etmeye özen gösterecektir.

  • Değerlendirme ve plan: Diş hekiminiz implantı çıkarmak için en uygun prosedürü belirlemeye çalışır. Bunun üç boyutlu tomografi dahil olmak üzere farklı görüntüleme tekniklerini kullanır. İmplant çevresinde yer alan dokuları kontrol eder.
  • Anestezi ve çıkarma: Diş hekiminiz uygun tedaviyi tespit ettikten sonra implant etrafındaki alanı anesteziyle uyuşturur. Bu işlem için lokal anestezi yapılır. Ardından diş dokusunda küçük bir kesi açılarak özel aletlerle implant çıkarılır.
  • Temizlik ve dikiş: İmplant çıkarıldıktan sonra etrafta kalan parçalar dikkatli bir şekilde temizlenirler. Diş hekiminiz hassas bir şekilde bölgeyi dezenfekte eder. Sonrasında açılan kesi bir dikiş yardımıyla güzelce kapatılır.

İmplant sökülme işlemi tamamlandıktan sonra bakım sonrası prosedürlere geçilebilir. Hastanın mutlaka sert yiyecekler tüketmekten kaçınması şarttır. Diş hekiminiz tüm koşullar için sizi en iyi şekilde bilgilendirerek iyileşme sürecini destekleyecektir.

diş implant çıkarılır mı

İmplant çıkınca ne olur?

İmplant çıkarıldığında diş hekiminizin tüm talimatlarına uymak zorundasınız. Diş hekiminiz size ayrıntılı bir takım prosedürlerinden söz edebilir. Bu prosedürlerin her birine bağlı kaldığınız müddetçe hiçbir sıkıntı yaşamadan tedavi sürecini tamamlarsınız.

İmplant yerinde bir süre boşluk olacağından kendinizi rahat hissetmeyebilirsiniz. Benzer şekilde hafif bile olsa ağrılar yaşayabilirsiniz. Ağrılarla baş edebilmek için diş hekiminiz ağrı kesici kullanımı gibi birbirinden farklı önerilerde bulunabilir.

Cerrahi müdahaleler söz konusu olduğunda implant diş ile protez diş aynı görülmemelidir. İmplant sökülebilir olsa bile cerrahi müdahaleye ihtiyaç vardır. Ayrıca yapılacak müdahalenin boyutu ileri düzey değerlendirmeler sonrası belirlenebilir.

Çıkan implant tekrar takılır mı?

İmplant ameliyatlarının büyük bir kısmı başarılıdır. Çok nadiren bile olsa başarısız ameliyat yapılabilir. Diş implantı yerinden çıkabilir, zarar görebilir veya çevredeki dokuya hasar verebilir. Bunlardan herhangi birini yaşarsanız diş hekiminize başvurmanız gerekir.

Çıkan implant çoğu zaman yerine yerleştirilebilir. Genel olarak sadece implant üzerindeki kuron kaplaması çıkar. Kaplamanın gevşemesi durumda ise tekrar vidalama yapılabilir. Kaplama ile diş etleri arasında bağlantı görevi gören metal kısım hasar gördüğünde değişim mümkündür.

İmplant yerinden çıktıysa ve bunun gerekçesi periodontal hastalıklar ise kapsamlı inceleme gerekir. Çünkü bu tür hastalıklar kemik kaybına yol açabilirler. En doğru değerlendirmeyi yapabilmesi için deneyimli bir diş hekimine başvurmanız gerekir.

diş implantı sökülebilir mi

Her implant sökülebilir mi?

Her implant sökülebilir mi diye düşünmek doğal bir durumdur. Ağzınızdaki diş implantı zarar görmüşse veya sizi rahatsız ediyorsa onun sökülebilir olup olmadığını merak edersiniz. Kısa ve net cevap vermek gerekirse her implant sökülebilir yapıda değildir.

İmplant sökülebilir yapıda olsa dahi kuron gibi çeşitli alanların restorasyonundan çok daha çetin işlemlerden geçmek gerekir. Diş hekiminiz üç boyutlu tomografi dahil olmak üzere bazı ölçümlere başvurarak değerlendirme yaptıktan sonra kararını verebilir.

İmplant sökülebilir bir yapıda kabul edilirse plana bağlı bir şekilde hareket edilir. Diş hekiminiz minimal düzeyde işlem gerekli derse hızlıca implant sökülebilir. Diğer tüm koşullarda ise cerrahi müdahalenin boyutu yükseleceğinden geniş bir zamana ihtiyaç duyulabilir.

Diş hekiminiz tıpkı yeni bir implant yapar gibi size bir plan sunacaktır. Bu plana bağlı kalındığında zahmetsizce implant sökülebilir. Ancak diş eti rahatsızlıkları gibi farklı faktörler söz konusuysa önce rahatsızlıkların tedavisine odaklanan bir plan hazırlanabilir.