Dişlerin estetik bir görünüme sahip olması için diş etlerinin de yeterince sağlıklı olması gerekir. Diş eti için sağlıklı olarak kabul edilen renk pembedir. Mor, siyah, mavi, beyaz ve kırmızı renkte olan diş etleri ise sağlıksız olarak kabul edilir. Farklı renklerin ortaya çıkış sebebi, kişinin ten rengi gibi doğal bir süreçten kaynaklanabilir ve herhangi bir müdahaleye gerek olmayabilir.

Diş Eti Renklenmelerinin Nedenleri

Diş eti renklenmesi, ırklar arasındaki ten rengi farklılıklarından kaynaklanabilir. Örneğin; ten rengi siyah olan kişilerin genellikle diş etleri de koyu renklidir. Bunun temel sebebi melanin pigmentinin fazla olmasına bağlı olarak dokuların koyulaşmasıdır. Çeşitli hastalıklar, kullanılan bazı ilaçlar; koyu diş eti dokusu oluşmasına yol açabilir.

Sigara Kullanımı

Sigaranın insan vücuduna verdiği pek çok zarar arasında diş eti renklenmesi de vardır. Sigaranın içeriğinde bulunan nikotin ve çeşitli kimyasal maddeler, bıraktıkları kalıntılar yoluyla hem dişlerde hem de diş etlerinde koyu bir renk ortaya çıkmasına neden olur. Sigara kullanımına devam edildiği takdirde renklenmeyi gidermeye yönelik tedavilerden istenilen sonucun elde edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle sağlıklı yapıda olan diş etleri için sigara alışkanlığından vazgeçmelisiniz. Sigarayı bıraktıktan sonra diş eti renginde kendiliğinden düzelme meydana gelebilir.

Diş Eti Hastalıkları

Plak, iltihap ve çeşitli enfeksiyonlar diş eti yüzeyinde renk değişimlerine sebep olabilir. Koyu kırmızı renkte olan diş etinin sebebi genellikle plaklardır. Aynı zamanda sert fırçalama ve diş ipinin hatalı kullanımı da kırmızı renkte diş etlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Diş etinin iltihaplı olduğu kısımlarda ise kızarık-mor bir renk ortaya çıkar. Diş eti tedavileri uygulandıktan sonra dişeti rengi sağlıklı olan pembe renge döner.

Diş Eti Renklenmelerinin Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Diş eti renklenmesine yönelik bir tedaviye başlanmadan önce altta yatan sebep ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin; renk değişiminin sebebi iltihapsa bu iltihabın yok edilmesi için gerekli diş eti tedavileri yapılır. Bu tedaviler, vakanın durumuna göre diş taşı temizliği, kök yüzeyi düzleştirmesi (küretaj) ya da ilerlemiş vakalarda cerrahi müdahale şeklinde olabilir. Bu tarz müdahaleleri gerektirecek bir durum yoksa diş eti depigmentasyonu (peelingi) ile koyuluk giderilir.

Diş Eti Peelingi

Diş eti peelingi, koyu renge neden olan katmanların alınmasını sağlayan bir işlemdir. Lazer ile uygulanabildiği gibi geleneksel cerrahi yöntemler ile de tedavisi mümkündür. Koyuluğa yol açan doku katmanları kaldırılarak daha açık, pembe renkte bir doku elde edilir. Genellikle lokal anestezi altında yapılan işlem, morlukların derecesine bağlı olarak tek seansta ya da 2-3 seansta tamamlanır. İşlemden sonra iyileşme süreci 1 haftada tamamlanır ve ağrı neredeyse hiç olmaz.

Diş Etinde Beyazlama

Diş eti renklenmesi her zaman koyulaşma şeklinde olmayabilir. Bazı durumlarda beyazlama şeklinde ortaya çıkan renklenmeler de meydana gelebilir. Diş eti beyazlaması olarak da tanımlanan bu durumun altında farklı hastalıklar, vitamin eksiklikleri ve hormonsal problemler yatabilir. Bu nedenle beyazlamaya yol açan sebeplerin ortadan kaldırılmasına yönelik bir tedavi uygulanır.

Diş eti Beyazlamasına Yol Açan Hastalıklar

Diş eti beyazlaması problemi yaşıyorsanız, vakit kaybetmeden bir diş hekimine görünmenizde fayda vardır. Bu beyazlıklar, altında yatan nedene bağlı olarak ağrılı bir seyir de izleyebilir. Anemi, diş eti beyazlamasına yol açan sebeplerden biridir. Halk arasında kansızlık olarak da bilinen bu hastalığa bağlı olarak vücutta yeterli miktarda kan hücresi bulunmaz. Bu sebeple de anemi hastalarının diş eti daha beyaz olabilir. Böyle durumlarda hem tıbbi hem de dental bir muayene yapılmalıdır. Diş hekiminiz yapacağı detaylı ağız içi muayenesinde, kendi uzmanlık alanına giren bir sıkıntıyla karşılaşmadığı takdirde bir tıp hekimine görünmenizi tavsiye eder. Böylece diş eti beyazlamasının sebebi net bir şekilde anlaşılır.

Beyazlığın bir diğer sebebi de lökoplaki denilen bir diş eti hastalığı olabilir. Bu hastalık; sigara, alkol kullanımından ya da ağız hijyenine gerekli özenin gösterilmemesinden kaynaklanır. Lökoplakiye bağlı ortaya çıkan beyazlamanın, diş hekiminiz tarafından izlenmesi ve bazı durumlarda temizlenmesi gerekir. Lökoplaki hastalarında hekimin gerekli görmesi durumunda biyopsi de uygulanır.

Diş Eti Renklenmesi Hakkında SIK SORULAN SORULAR

Diş etinin kahverengi olması nedir?

Diş eti renginin değişiklik göstermesi sigara, alkol, tıbbi durumlar gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Diş etinin kahverengi olmasının birçok farklı nedeni olabilir. Melanin fazlalığı diş etinin koyulaşmasına neden olabilir. Sigara içmek Melanin pigmentinin artmasına sebep olur. Bu yüzden de sigara içen insanlarda diş etinin rengi kahverengileşmeye başlayabilir. Minosiklin kullanımı da diş etinin koyulaşmasına neden olan bir diğer etkendir. Minosiklin genellikle akne ve Klamidya gibi enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bir antibiyotiktir.

Diş etlerinde morarma neden oluşur?

Diş eti morarmasına birçok durum neden olabilir. Aşırı derecede tütün ve alkol kullanımı diş etinde morlukların oluşmasına neden olabilir. Gün içerisinde fazla seviyede kafein almak, genetik nedenler, sağlıksız beslenme gibi nedenler diş etlerinde morarmaların oluşmasında önemli nedenlerdir.

Diş etinde morluğa ne iyi gelir?

Diş eti morarması genetik değil ise ağız temizliği tam anlamıyla yapılması gerekir. Eğer dolgulardan kaynaklanan bir durum var ise tıbbi müdahaleler gerekebilir.

Bunun dışında diş eti peelingi uygulamak da morluğa iyi gelen yöntemler arasındadır. Tuzlu suyla gargara yapmak, diş etlerine zeytinyağı sürmek, yeşil çay tüketmek ve Aloe Vera bitkisinden elde edilen jelin diş etlerine sürülmesi morluğa iyi gelen diğer uygulamalardır.

Diş diplerindeki siyah lekeler nasıl geçer?

Siyah lekeler diş doktorları tarafından kolayca temizlenebilir. Diş doktorları ultrasonik aletler kullanarak dişteki siyah lekeleri temizler. İyi bir ağız bakımı ve düzenli bir şekilde diş doktoruna gitmek siyah lekelerin tekrarlamaması için önemlidir.

Günde iki kez diş fırçalamak ve her gün diş ipi ile diş aralarını temizlemek siyah lekelerin oluşmasını önler.