Şeker hastalarına implant uygulamalarından önce mutlaka hastalarımızın detaylı muayenesi yapılması gerekmektedir. Sadece ağız ve diş sağlığı durumu göz önünde bulundurularak değil, sistemik olarak sağlık da değerlendirilmesi gerek durumlar arasındandır. Kalp ve tansiyon hastalıkları, alerjik durumlar, daha önceden geçirilmiş operasyon değerlendirilmesi gereken durumlar arasında gösterilebilir.
En çok dikkat edilmesi gereken rahatsızlıklardan bir tanesi de şeker hastalığıdır. İmplant uygulamaları bu durumlar göz önünde bulundurularak belirli koşullar sağlandığında ancak güvenli bir şekilde yapılabilir. Şeker hastalarına implant uygulanamaz demek doğru değildir ancak belli tetkikler sonucunda şeker hastalığının kontrol altında olduğu tespit edildikten sonra implant uygulaması yapılmalıdır.
Şeker hastalığının kişinin vücudunun hiç ya da yeteri kadar insülin hormonu üretmemesi durumunda ortaya çıkan bir çeşit patolojik bozukluktur. İnsülin üretilmeyen hastaların kan şekeri düzeyinde bir artış olur ve bunun da vücutta bazı sorunlara yol açtığı gözlemlenir. Bu sorunlar arasında implant uygulamasına engel oluşturabilecek durumun yara iyileşmesinde gecikme olması söylenebilir.
Son derece tehlikeli boyutları olmakla berabere muhakkak hekimler tarafından takip edilmeli ve kullanılan ilaçlar zamanında alınmalıdır. Ayrıca şeker tüketimi konusunda dikkatli olunması gerekmektedir.
Şeker Hastalığı ve Ağız Sağlığının İlişkisi
Şeker hastalığı günümüzde birçok kişide bulunan ve son derece tehlikeli bir durumdur. Bu durum vücudumuzda birçok alanda olumsuzluklar yaratarak kişiyi ciddi dertlerin içerisine sokmaktadır. Bu nedenle oldukça dikkatli olunmalıdır.
Şeker hastalığı bulunan hastalarda kanamaların geç durmakta ve yaralarda geç iyileşmeler olduğu için ağız ve diş sağlığı ile oldukça orantılı bir rahatsızlıktır.
Şeker hastaları ağızlarında yaşanacak herhangi bir sorunda bu sorunu en uç noktalarda tecrübe etmektedir. Bunlara örnek vermek gerekirse özellikle diş eti sağlığı oldukça sorun yaratan bir durumdur. Bunun da en temel sebebi diş eti sağlığı yerinde olmayan diyabet hastalarında diş eti sancıları daha yoğun ve sık görülür.
Ayrıca ağız içi iltihap oluşumu ve kemik erimesi nedeniyle ortaya çıkabilecek doku deformasyonu nedeniyle şeker hastalarının dişleri daha fazla dökülmekte ve bu evre onlar için daha ağrılı ve hızlı bir şekilde geçmektedir.
Şeker hastalığı bulunan hastaların kesinlikle uzman doktorlardan yardım alması gerekmektedir. Şeker hastalığı bulunan kişilerde ağız sağlığı konusunda herhangi bir durum yaşanırsa müdahale için şeker düzeyi ölçülerek normal çıkması durumunda tedavi işlemine başlanır. Kan şekeri düzeyi normal olan hastalarda tedaviler oldukça olumludur.
Ancak tersi bir durumun gözlemlenmesi sonucunda kan şeker düzeyi ve diyabeti kontrol altına almak için diyet uygulanması gerekir. Kişi bu diyetlere uymalı ve tekrar şeker düzeyini iyileştirilmedir. Daha sonrasında ise tedavi yöntemleri uygulanabilir hale gelebilmektedir..
Ayrıca diyabet hastalarında enfeksiyon daha hızlı yayılır. Bu da oldukça önemli ve riskli bir konudur. Bu nedenle ağız sağlığı alanında erken teşhis ve tedavi son derece önemlidir. Çünkü aksi halde burada oluşabilecek enfeksiyon sadece ağız sağlığını değil tüm vücudu etkileyebilir bir hale gelebilir.
Şeker Hastaları İmplant Tedavisi Olabilir Mi?
Şeker hastalarına implant tedavisi yapabilmek için için öncelikle şeker düzeylerini stabil ve düşük tutmaları gerektiğini söylemiştik. Eğer kişi buna dikkat ederse, ilaçlarını kullanırsa ve diyetini yeterince uygularsa herhangi bir şekilde implant tedavisine aykırı bir durum söz konusu olamaz. Ancak yine de diyabet olduğu için tedavi olduktan sonra da bu işlem bitmez. Tedavinin başı ve sonu yani hangi evresinde olursa olsun hastanın şeker düzeyini stabil tutması ve ağız sağlığına dikkat etmesi son derece önemlidir.
İmplant tedavisinde hastada kanamanın geç durması durumu söz konusu olduğu için muhakkak cerrahi müdahalelerin olabildiğince az ve kısıtlı olması gerekir. Aksi halde bu hasta için tehlikeli bir düzeye ulaşabilir.
Hasta cerrahi müdahale sonrası da açık yara ve dikişler nedeniyle mikrop oluşmaması için ağız sağlığına dikkat etmelidir. Aksi halde oluşabilecek bir enfeksiyon durumunda çok tehlikeli durumlar gözlemlenebilir.
Şeker hastaları buna ek olarak hem şeker düzeyi için hem de ağızlarındaki implant uygulamasının seyri için düzenli olarak muayene olmalıdır. Bahsettiğimiz gibi ağız sağlığında erken müdahale son derece önemlidir. Bu nedenle riske atılmamalı ve sık sık düzenli kontrollere gidilmelidir.
Şeker Hastalarına Akıllı İmplant Uygulaması
Smart Hidrofilik İmplant olarak da bilinen akıllı implantlar şeker hastalarına implant yapabilmek için oldukça önemlidir. Bu implantlar sayesinde hastaların iyileşme süreleri oldukça hızlanmaktadır.
Şeker hastalarında bulunan doku iyileşmeme sorununa çözüm olarak üretilen bu son teknoloji akıllı implantlar üzerlerindeki çıkıntılar ile kemiğe daha iyi tutunur ve bu noktalardan kemik dokusunun iyileşme sürecini iyileştirmeyi sağlarlar.
Aynı zamanda bu akıllı implant uygulamasında kullanılan implantlar sayesinde iyileşme süreci minimuma indirilir ve bu sayede de hastaların ağız içinde ciddi problem yaşama ihtimali en aza indirilir.