Diş eti estetiği (pembe estetik), diş eti problemlerinden cerrahi yöntemlerle kurtulmayı sağlayan bir tedavidir. Tedavi kapsamında diş etine bağlı kusurlar sağlıklı müdahalelerle hızlıca ortadan kaldırılırlar.
Diş eti estetiğinde çok ufak düzeyde cerrahi müdahale vardır. Diş hekiminiz en iyi tıbbi çözümü sunmak için çaba gösterir. Sadece diş etinin estetik açıdan görünümüne odaklanılmaz. Aynı zamanda diş eti daha sağlıklı hale getirilir.
Diş eti estetiği nedir?
Diş eti estetiği, dişleri ve diş etlerini hedef alan bir kozmetik tedavi yöntemidir. Dişlere ve diş etlerine estetik görünüm kazandırmak temel hedeftir. Bunun için en uygun teknikler ve malzemeler kullanılır.
Pembe estetik olarak bilinen diş eti estetiğinde sıkı ve pembe tonlu bir diş eti elde edilir. Temel hedef estetik bir görünüm kazandırmak olsa bile tedavi doğru yapılırsa ağız ve diş sağlığını destekleyebilmek mümkündür.
En basit pembe estetik tedavisi 15-30 dakika sürer. Eğer zamanında müdahale yapılırsa diş etlerinin sağlığı en iyi şekilde korunabilir. Ayrıca pembe estetikte tek bir tedavi yönteminin olmadığı unutulmamalıdır.
Diş eti estetiği zararlı mı?
Diş eti estetiği deneyimli bir diş hekimi tarafından yapıldığı sürece güvenli bir işlemdir. Operasyon sırasında uygun malzemeler ve teknikler kullanılmalıdır. Böylece potansiyel yan etkilerden kaçınılabilir.
Dişler için gerçekleştirilen tüm cerrahi müdahalelerde yan etki ve komplikasyon riski vardır. Pek çoğu geçici olsa bile tedaviye onay vermeden önce potansiyel yan etkiler konusunda bilgi edinmelisiniz.
Diş eti estetiği ile çözülebilen sorunlar nelerdir?
Diş eti estetiği ile birçok fonksiyonel diş sorunları giderilebilir. Aynı zamanda kozmetik problemler ortadan kaldırılabilir. Diş etlerinde bulunan kahverengi renklenmeler, diş eti şekli bozukluğu, gummy smile ve diş eti büyümeleri tedavi edilebilir.
- Renk kaybı: Sigara içen bireylerde zaman içerisinde diş etlerinde kahverengi lekelenme veya siyaha dönecek şekilde renk değişimi olabilir. Pembe estetik yöntemiyle diş etlerinin rengi açılarak pembeye döndürülebilir. Böylece daha iyi bir görünüm elde edilebilir.
- Gummy smile: Gummy smile aşırı diş eti oluşumuyla ilgili bir problemdir. Kişi gülümsediğinde diş eti normalden fazla görünür. Pembe estetik sayesinde bu problem ortadan kaldırılabilir.
- Dişeti büyümeleri: Kullanılan bir takım ilaçlara ya da uyurken ağız solunumu yapmaya bağlı olarak dişetlerinde büyümeler meydana gelebilir. Diş eti estetiği sayesinde bu sorunları düzeltmek mümkündür.
- Küçük diş görünümü: Diş etleri olması gerekenden daha uzun olan kişilerde dişler olduğundan daha küçük görünür. Bu durumda, gingivektomi ya da kron boyu uzatma gibi diş eti estetiği operasyonları ile görünen diş boyları uzatılabilir.
Diş eti estetiği pek çok sorunu ortadan kaldırsa bile herkes için uygun bir tedavi yöntemi olmayabilir. Kişinin hedeflerine bağlı olarak bir tedavi planı belirlenmelidir. Bunun için deneyimli bir diş hekiminin muayenesi şarttır.
Pembe estetik tedavi yöntemleri nelerdir?
Diş eti estetiği olarak bilinen pembe estetikte farklı tedavi yöntemleri vardır. Hangi tedavi yönteminin kullanılacağı kişinin hedeflerine, ağız sağlığına ve diş hekiminin becerilerine bağlı olarak değişebilir.
- Diş eti pembeleştirme (diş eti peelingi): Diş eti rengini iyileştirmek için diş eti pembeleştirme tekniklerinden yararlanılabilir. Sigara içen veya esmer bireylerin diş etlerinde kahverengi lekelenmeleri gidermeye yarayan bir operasyon çeşididir.
- Diş eti şekillendirme (gingivoplasti): Dişi daha görünür hale getirerek gülümsemeyi iyileştirebilecek bir prosedür uygulanabilir. Tedavi için küçük düzeyde cerrahi operasyon yapılır.
- Gingivektomi operasyonu: Diş eti uzun olan bireylerde dişler etrafındaki diş etinin alınmasını içeren operasyondur. Operasyon sonrasında bireylerin dişleri uzun gibi gözükür ve estetik görünüm elde edilir.
- Kuron boyu uzatma operasyonu: Güldüğü zaman dişetleri olması gerekenden daha fazla görünen bireylerde dişler etrafından dişeti ve bir miktar kemiğin alınması ile yapılan operasyondur.
- Ortodonti tedavileri: Şeffaf plak veya diş teli gibi çeşitli malzemelerin kullanılmasıyla yapılan tedavilerle diş etinin genel görünümü iyileştirilebilir.
Pembe estetikte kullanılacak tedavi yöntemine tek başınıza karar veremezsiniz. Çünkü diş hekiminiz kapsamlı incelemeler ve görüntüleme teknikleri doğrultusunda ihtiyaçlarınıza en uygun tedavi yöntemini belirleyebilir. Tüm yöntemler için pembe estetik uygulamaları konulu sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Diş eti hastalıkları nelerdir?
Diş eti hastalığı, diş etlerinde veya dişleri destekleyen dokularda yaşanan enfeksiyonun bir sonucudur. Dişler üzerinde var olan plak enfeksiyon oluşumuna sebebiyet verebilir. Ağız bakımı ihmal edildiğinde diş eti hastalığı oluşur.
- Diş eti iltihabı: Diş eti hastalığında ilk aşamadır. Genelde diş etlerinde kırmızılık ve kanama ile kendini gösterir. Diş eti iltihabı ortadan kaldırılmazsa daha tehlikeli olabilecek diş eti hastalıkları ortaya çıkabilir.
- Diş eti çekilmesi: Dişleri destekleyen kemik dokusunda kayıplar olması durumunda ortaya çıkar. İleri düzey bir diş eti hastalığıdır. Eğer zamanında müdahale edilmezse diş eti çekilmesi implant yapımını etkileyebilir.
Bununla birlikte diş eti hastalıkları kötü ağız hijyeni, aşırı sigara kullanımı ve belirli sağlık sorunlarıyla alakalı olabilirler. Diş hekiminiz gerekli kontrollerle problemin kaynağını öğrenebilir ve en doğru tedavi önerisinde bulunabilir.
Diş eti estetiği hangi durumlarda yapılır?
Diş eti estetiği tedavisi genel olarak diş etlerinin sağlığını desteklemek için yapılır. Belirli düzeyde diş eti hastalığınız varsa önce onun tedavi edilmesi gerekir. Ardından çeşitli yöntemlerle diş eti estetiği gerçekleştirilebilir.
- Diş eti hastalığı: Diş eti çekilmesi gibi belirli bir diş eti hastalığınız varsa diş eti estetiği tedavisi çözüm olabilir. Bir yandan diş yapınız onarılırken diğer yandan dişleriniz ön plana çıkarılabilir.
- Diş eti gülümsemesi: Kişi gülümsediğinde gereğinden fazla diş eti görünümü ortaya çıkıyorsa tedavi için diş eti estetiği yapılabilir. Böylece fazla diş eti dokusu ortadan kaldırılabilir.
- Renk değiştirme: Belirli ilaçların kullanımı ve yaşa bağlı olarak oluşan durumlar dahil olmak üzere pek çok faktörden dolayı diş etlerinin rengi değişebilir. Diş etlerini pembeleştirmek beyazlatmak için diş eti estetiği yapılabilir.
Diş eti estetiğinde tek tip bir tedavi yöntemi yoktur. Aynı zamanda bu tedavi yöntemi herkes için ideal değildir. Bu sebeple diş hekiminizin kapsamlı muayene sonrası en uygun tedavi planını oluşturması önemlidir.
Diş eti estetiğinde iyileşme süreci ne kadardır?
Diş eti estetiği sonrasında iyileşme süreci uygulanan tedavinin büyüklüğüne göre değişebilir. Ayrıca kişinin genel sağlık durumu ve diş hekiminin kullandığı teknikler iyileşme sürecini etkileyebilirler.
Genel olarak dikişlerin erimesi 10 gün gibi bir sürede gerçekleşir. Diş eti dokusunun iyileşmesi ise birkaç hafta sürer. Eğer iyileşme sürecini desteklemek istiyorsanız diş hekiminizin uyarılarına dikkat etmelisiniz.
Diş hekimleri, diş eti estetiğinde iyileşme sürecini dönemlere ayırırlar. İlk iyileşme döneminde sık sık takip randevuları oluşturulabilir. Böylece gerekli durumlarda ek tedavilere başvurularak sağlığınız desteklenebilir.
Diş eti estetiği nasıl yapılır?
Diş eti estetiğinde ilk olarak hastaya en uygun tedavi yöntemine karar verilmelidir. Gigivektomi, gingivoplasti, kron boyu uzatma, gummy smile tedavisi ve lip repositioning gibi tedavi yöntemlerine başvurulabilir.
1. Gingivoplasti nasıl yapılır?
Gingivoplasti ağız sağlığını iyileştirmek için yapılan bir tedavidir. Fazla olan diş eti dokusu yeniden şekillendirilir. İlk olarak diş hekiminizle konsültasyon yaparak tedaviye uygunluğunuzu netleştirmeniz gerekir.
- Tedavinin planlanması: Tedaviye uygunluğunuz netleştirildikten sonra size özel bir randevu tarihi verilir. Randevu tarihinde yapılacak operasyona hazırlıklı bir biçimde klinikte olmanız gerekir.
- Anestezinin yapılması: Yapılacak işlemler sırasında herhangi bir rahatsızlık duymamak için lokal anestezi uygulanır. Lokal anestezinin uygulanacağı bölgenin titizlikle seçilmesi gerekir.
- Yeniden şekillendirme: Diş hekiminiz özel aletler kullanarak diş eti dokusunu kaldırır. Sonrasında ise lazer veya bistüri ile çok daha iyi bir görünüm sunabilen diş eti çizgisi oluşturulur.
Tedavi sonrasında iyileşme ve takip sürecine ihtiyaç vardır. Diş hekiminizin önerilerini dinleyerek iyileşme sürecini daha hızlı bir şekilde atlatabilirsiniz. Ayrıca takip randevularına başvurarak düzenli kontrol yaptırmalısınız.
2. Kuron boyu uzatma nasıl yapılır?
Kuron boyu uzatma, diş eti dokusunu kaldırarak diş yapısını daha fazla görünür hale getirmeye yönelik bir prosedürdür. Tedaviye uygunluğunuzun belirlenebilmesi için konsültasyonla başlangıç yapabilirsiniz.
- Tedavinin planlanması: Tedavi için uygun aday olduğunuz belirlendikten sonra bir randevu tarihi alırsınız. Randevu tarihi kişisel beklentilerinize uygun olarak oluşturulur.
- Anestezinin uygulanması: Tedavinin kapsamına uygun olarak lokal anestezi yapılır. Anestezi sayesinde tedavi bölgesi uyuşturulur ve hissedeceğiniz rahatsızlık olabildiğince azaltılır.
- Şekillendirme işlemi: Anestezi etkisini gösterdikten sonra diş eti dokusu kaldırılır. Sonrasında bistüri veya lazer kullanılarak aşırı diş eti dokusu çıkarılır ve dişler etrafındaki kemik dokusundan bir miktar yeniden şekillendirme yapılır.
- Dikişlerin atılması: Yeniden şekillendirme bittikten sonra diş eti dokusunun sabitlenmesi gerekir. Bunun için diş hekiminiz dikiş atabilir. Tekniği elverişliyse farklı yöntemler kullanabilir.
Kuron boyu uzatma titizlikle yapılması gereken bir işlemdir. Dikkatli bir şekilde planlama yapılmazsa büyük sorunlar meydana gelebilir. Deneyimli bir diş hekimine tedavi olmalı ve onun tüm uyarılarını dikkate almalısınız.
3. Lip repositioning nasıl yapılır?
Lip repositioning dudağın yeniden konumlandırılması anlamına gelir. Bu tedavi yöntemi sayesinde gülümsediğinizde daha iyi bir görünüm elde edebilirsiniz. İlk adım ise tedaviye uygunluğun kontrol edilmesidir.
- Tedavinin planlanması: Konsültasyon doğrultusunda tedaviye uygun olduğunuz belirlenirse en ideal tedavi planı oluşturulur. Tedavi planı randevu tarihi dahil süreçle ilgili her türlü detayı içermelidir.
- Anestezinin uygulanması: Randevu tarihinde klinikte olduğunuzda lip repositioning yapılacak bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi gerçekleştirilir. Böylece operasyon sırasında rahatsızlık hissetmezsiniz.
- Kesi oluşturulması: Dudağı diş etinden ayırabilmek için kesi oluşturulması gerekir. Söz konusu kesi mukozal doku adı verilen bölgede çok küçük olacak şekilde oluşturulur.
- Yeniden konumlandırma: Kesinin ardından dudak istenilen konuma getirilir. Ardından dikişler veya farklı tekniklerle yerine sabitlenir. Böylece lip repositioning tedavisi tamamlanır.
Lip repositioning tedavisi sonrasında belirli bir iyileşme sürecine ihtiyaç vardır. İyileşme sürecini desteklemek için diş hekiminiz uzun dinlenme süresi ve özel diyet dahil pek çok farklı çözüm önerisinde bulunabilir.
4. Gummy smile tedavisi nasıl yapılır?
Gummy smile tedavisi fazla miktarda olan diş eti çizgisini düzeltmek için uygulanır. Tedavi sayesinde daha estetik bir gülümseme oluşturulur. İlk olarak tedaviye uygunluğunuz kontrol edilir ve planlama yapılır.
- Tedavinin planlanması: Tedavinin amaçları doğrultusunda bir plan oluşturulur. Planın içerisinde tedavi tarihi, bakım prosedürleri ve iyileşme süreci gibi bir takım farklı detaylar yer alabilir.
- Anestezinin yapılması: Tedavi bölgesini uyuşturmak için anestezi yapılması şarttır. Diş hekiminiz lokal anestezi gerçekleştirerek tedavi sırasında herhangi bir rahatsızlık hissetmemenizi sağlar.
- Diş eti çizgisinin oluşturulması: Diş hekiminiz en estetik görüntüyü oluşturmak için diş eti dokusunu kaldırarak yeni bir diş eti çizgisi oluşturur. Hassas bir şekilde yeniden şekillendirme yapılır.
- Dikişlerin uygulanması: Diş hekiminiz tedaviyi tamamlamak için dikişlerden destek alır. Bazı diş hekimleri daha ileri düzey teknikleri sayesinde farklı yöntemlere başvurabilirler.
Gummy smile tedavisinin ardından uzun bir iyileşme süresine ihtiyaç vardır. İyileşme süresi boyunca takip randevuları oluşturmalısınız. Böylece tedavinin sonuçlarına yönelik en doğru bilgiyi edinmiş olursunuz.
5. Gingivektomi nasıl yapılır?
Gingivektomi tedavisi hastalıklı diş dokusunu çıkararak yeniden şekillendirme yapılmasını sağlayan bir yöntemdir. Periodontal cerrahi bir çözüm olduğundan deneyimli bir diş hekim tarafından yapılmalıdır.
- Tedavinin planlanması: Diş hekiminizle konsültasyon yaparak en uygun tedavi planı oluşturulmalıdır. Konsültasyon sırasında tüm beklentiler dile getirilmeli ve prosedürler netleştirilmelidir.
- Anestezinin uygulanması: Tedavinin yapılacağı tarihte klinikte olmanız gerekir. Kliniğe geldikten sonra tedaviye hazırlık için lokal anestezi yapılır. Böylece tedavi sırasında rahatsızlık hissetmezsiniz.
- Diş etinin çıkarılması: Diş hekiminiz uygun ekipmanları ve tekniği kullanarak diş etinizi dikkatli bir şekilde çıkarır. Sonrasında ağız sağlığını desteklemek için diş eti dokunuzu yeniden şekillendirir.
- Diş eti dokusunun sabitlenmesi: Diş eti dokusunun sabitlenmesi genelde dikişlerle yapılır. Bazı diş hekimleri dikişlere alternatif olabilen teknikler kullanmayı tercih edebilirler.
Gingivektomi sonrasında belirli bir iyileşme süresi gereklidir. Diş hekiminiz iyileşme sürecini desteklemek için gerekli bakım önerilerini size sunacaktır. Ayrıca takip randevuları oluşturarak kontrollerine devam edecektir.
Pembe estetik fiyatları ne kadardır?
Pembe estetik fiyatları pek çok farklı faktörden etkilenebilirler. Diş hekiminin deneyimi, uygulanacak tedavi yöntemi, kullanılacak malzemeler ve ödeme seçenekleri dahil olmak üzere tüm faktörler değerlendirilmelidir.
Diş eti estetiğinde tedavi için yapılacak işlem sayısı artış gösterirse tedavi fiyatı yükselir. Benzer şekilde lazer gibi ileri teknolojiler kullanılacaksa fiyatın artması beklenebilir. Diş hekiminiz tüm detayları sizinle paylaşmalıdır.
Diş eti estetiğinde fiyatı ikinci planda tutmanız gerekir. Çünkü tedavi yüksek hassasiyet gerektiren bir işlemdir. Fiyattan kaçınarak deneyimsiz bir diş hekimine tedavi olursanız istediğiniz sonuçları elde edemezsiniz.