İmplant çevresi diş eti hastalıkları, implant uygulaması sonrasında diş eti çevresinde birtakım sorunların meydana gelmesidir. Bu sorunların ana nedeni; diş ve diş eti ile kıyaslandığında, implant çevresinde yer alan dokuların bakterilere karşı daha dayanıksız olmasıdır. İmplant uygulaması sonrasında ağız hijyenine gereken özen gösterilmediği takdirde zamanla artan bakteriler, implant çevresi diş eti hastalıklarına neden olur. Bu hastalıklar ilk etapta diş etinde başlasa da gerekli tedavi sağlanmadığı takdirde implantın tutunduğu kemik dokusuna ulaşır. Böyle ileri vakalarda implantın çıkarılması bile gerekebilir.

Peri-İmplant Mukozitis Nedir?

Peri-implant mukozitis, implant çevresindeki yumuşak dokuda ortaya çıkan bir sorundur. Bakterilerin birikmesiyle meydana gelen bu hastalık neticesinde diş etinde; kızarıklık, şişlik ve kanama görülür. Peri-implant mukozitis hastalığını tetikleyen pek çok faktör vardır. Bunlar; sigara kullanımı ve ağız içi hijyenine dikkat etmemekten ileri gelen plak oluşumu ya da bazı hastalıklardır. Aynı zamanda kalitesiz malzeme ile ya da hatalı bir şekilde yapılan implant uygulamaları da hastalığın ortaya çıkmasına yol açabilir. Hastalık, zamanında teşhis edildiği takdirde cerrahi operasyonlara gerek kalmadan tedavi edilebilir.

Peri-İmplant Mukozitis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Peri-implant mukozitisin tedavisi, hekiminizin kararına göre farklı yöntemlerle yapılır. Tedavide esas amaç, hastalığa neden olan plak, diş taşı ve bakterilerin ortamdan uzaklaştırılmasıdır. Bunun dışında lazer uygulamaları, fotodinamik terapi de kullanılan yöntemlerden bazılarıdır. Aynı zamanda antibiyotiklerle ve klorheksidin gibi gargaralar ile de tedavi desteklenebilir.

Peri-İmplantitis Tedavisi

Peri implant mukozitis tedavi edilmediği takdirde peri-implantitise dönüşür. Bu durumda enfeksiyon ve bakteriler implantın sabit durmasını sağlayan kemiğe kadar ilerler ve erimeye yol açar. Hastalık, implantların sallanmaya başlaması ve apse oluşumu gibi belirtilerle kendini belli eder. Diş hekiminiz dental görüntüleme tekniklerinden yararlanarak peri-implantitis oluşumunun varlığını netleştirir. Tedavide implant çevresindeki diş eti ve kemikte hastalığa neden olan bakterilerin uzaklaştırılması gerçekleştirilir. Lazer uygulamaları ile de tedavi desteklenir. Hekim tarafından gerekli görülmesi halinde kemik kaybının olduğu bölgelere kemik grefti de uygulanabilir. Bu işlemin implantı kurtarmak için yeterli olmaması halinde hastaya yeni implantlar takılmalıdır.

Serbest Diş Eti Grefti ve Bağ Dokusu Grefti Operasyonları

Dişeti grefti operasyonları, hastanın yeterli dişeti dokusuna sahip olması için yapılır. İmplant uygulamalarında, implant çevresinde yeterli dişeti olmadığında uzun dönemde implant çevresinde dişeti çekilmeleri meydana gelir. Geri çekilen dişeti; implant yüzeyinin açığa çıkmasına, etrafında cep ve boşluk oluşumuna yol açar. İmplant yüzeyinin açığa çıkması, implant kaybı başta olmak üzere pek çok probleme sebep olur. Ceplerde ve boşluklarda biriken bakteriler zamanla kemik erimesine, implant kaybına neden olur.

Dişeti çekilmesi, implant operasyonunun da başarı şansını düşürür. Yeterli yapışık diş eti bulunmayan bir bölgedeki implant, zamanla sallanmaya başlayabilir. Bu nedenle implant uygulamasından önce ya da sonra bölgeye serbest diş eti grefti operasyonu yapılmalıdır. Operasyon sırasında damaktan alınan doku, yapışık dişetinin yetersiz olduğu alana nakledilir. Belirli bir süre sonra doku kaynaşması gerçekleştiğinde; nakil yapılan bölgede yeterli yapışık diş etine sahip olunur ve implantın uzun dönem ağızda başarı ile kalması sağlanmış olur.

İmplant çevresinde uygulanan diş eti operasyonlarından bir diğeri de bağ dokusu grefti operasyonlarıdır. Nasıl ki doğal dişleriniz etrafında var olan dişeti kalınlığınız önemli ise implantların etrafında olan diş eti kalınlığı da hem estetik sonuçlar hem de implantı uzun dönem fonksiyonel olarak sağlıklı bir şekilde kullanabilmeniz için oldukça önemlidir. İmplant çevresinde diş eti kalınlığını arttırmak için serbest diş eti grefti operasyonlarında olduğu gibi damaktan alınan bağ dokusu grefti implant etrafına nakledilir. İyileşme bir hafta içerisinde gerçekleşir ve implantların etrafında diş eti çekilmesi ihtimalinin oluşması önlenmiş olur.

İmplant Çevresi Diş Eti Hastalıkları Nasıl Önlenir?

İmplant çevresi diş eti hastalıklarının önlenmesi için ilk başta ağız hijyenine dikkat etmelisiniz. Diş fırçası, diş ipi ve arayüz fırçası ile ağız temizliğinin düzenli olarak yapılması gerekir. Bunun yanı sıra hekiminizin önerisine uygun şekilde gargarayı da ağız hijyeni sağlama sürecine dâhil edebilirsiniz. Sigara, implantın başarı şansını düşüren ciddi bir faktördür. Bu nedenle implant sonrası dönem, sigara alışkanlığınızdan vazgeçmeniz için iyi bir fırsattır. Düzenli diş hekimi kontrollerinizi aksatmadığınız takdirde implant çevresi diş eti hastalıkları zamanında teşhis edilerek, implant kaybına yol açmadan tedavi edilebilir.