Dental İmplant

İmplant Kemik Nakli Nedir? Nasıl Yapılır?

implant kemik nakli

Diş çekimlerinden sonra, çene kemiği içerisinde diş olmadığı için bir kuvvet iletimi söz konusu değildir ve bu nedenle çene kemiğinde erimeler meydana gelir. Bu durumun olduğu  kişilerde çene kemiklerinin boyutunda azalmalar meydana gelebilir. Bu durum karşımıza çene kemiğinde incelikler ve boyunda azalmalar şeklinde çıkar. Çene kemiğindeincelik olan kısımlara İmplant kemik nakli yapılarak bu durum düzeltilir.

Vücudumuz bizim en değerli hazinemizdir. Şüphesiz ki bir insanın sağlığından daha önemli hiçbir şey yoktur. Bu yüzden herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaştığımızda bununla ilgili en kısa sürede tedaviye başvururuz. İlerleyen tıp teknolojisi sayesinde günümüzde neredeyse müdahale edilemeyecek hiçbir durum bulunmamaktadır. Artık cerrahi alanda da gelinen noktada teknolojik medikal aletlerin gelişimi oldukça ileri seviyededir.. Bu nedenle küçükten büyüğe birçok operasyon kolayca ve steril bir biçimde uygulanabilir hale gelmiştir.

Ağız ve diş sağlığı da bu alanlardan biridir. İnsanların ağız ve diş sağlığı oldukça önemlidir. Bunun da en temel nedeni vücudumuzda belki de en çok kullandığımız bölümlerden birisi olmasıdır. Gün içinde konuşmamızdan tutun da yemek yemeye kadar birçok şey ağız ve dişlerimiz sayesinde olmaktadır.

Eskiden bu alanda yeterli bilgi ve yöntem olmaması nedeniyle insanlar çoğu zaman ağız ve diş sorunları nedeniyle büyük zorluklar çekmekteydiler. Günümüzde bu durum geçerliliğini yitirmiştir. Artık ağız ve diş sağlığı alanında birçok yöntem, tedavi ve uygulama bulunmaktadır. Bu nedenle kolayca müdahale edilip çok kısa bir sürede sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Bu uygulamalardan birisi de implant kemik nakli uygulamasıdır. Geçmişte kemiğinde kayıplar bulunan hastalarda implant tedavileri uygulanamaz iken, günümüzde implant kemik nakli uygulaması ile çene kemiğinde yetersizlikler olan hastalarımıza da implant tedavileri uygulayabilmekteyiz. İmplant kemik nakli uygulamaları, çene kemiklerinde yetersizlikler ve diğer sebepler nedeniyle incelik durumu söz konusu olduğunda uygulanır.

İmplant Kemik Nakli Nedir?

Kemik nakli için kemiğin hacminin son derece önemli bir yeri vardır. Bunun oldukça iyi bir şekilde analiz edilip ondan sonra uygulanabilir metotların gözden geçirebilmesi gerekmektedir.

İmplant kemik nakli uygulaması halk arasında çok bilinmese de farklı isimlerle anıldığı bilinmektedir. Bu isimlere örnek vermek gerekirse; kemik grefti, diş kemik tozu, implant kemik nakli veya bir başka deyişle kemik aşılama bu operasyonlar için söylenen terimlerdir.

Bu uygulanan implant kemik nakli tedavisi oldukça ileri düzey bir implant uygulamasıdır. Ve ciddi bir şekilde, tecrübe sahibi doktorlar tarafından ve alt yapısı yeterli düzeyde olan bir sağlık merkezinde yapılması gerekir.

Bu implant uygulaması neden ve kimlere uygulanır?

İmplant tedavisi uygulanması planlanan hastalarda 3 boyutlu diş tomografisi incelemesi sonucunda yeterli kemiği olmadığı tespit edilen hastalarda yapılan implant kemik nakli işleminde hedef, yetersiz kemik hacmini arttırmak, kemik yüksekliğini ve kalınlığını ideal seviyeye getirmektir. Bu tedavi için, kişiye göre farklı teknikler gündeme gelebilir. Kişinin ağız içerisinden implant uygulaması planlanan bölgenin dışında bir bölgeden blok greftler elde edilip ince olan yere nakledilmesi tekniklerden bir tanesi olabileceği gibi, firmaların üretmiş olduğu kemik greftleri (diş kemik tozları) de kullanılarak ince olan kemiğin hacmi arttırılabilir.

İmplant Kemik Nakli Nasıl Yapılır?

İmplant kemik nakli bahsettiğimiz gibi ağzın içinden veya dışından, kemik alınmaya uygun yerlerden,kemik parçasının alınarak ince olan kısıma uygulanması sonucu yapılan bir işlemdir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus kemiğin hacmine dikkat edilmesi hususudur. Kemiğin hacmine göre yapılan bir işlem olduğu için kemiğin hacmi ölçülmeli ve alınabilecek yerden bu ölçülere göre kemik alınarak vidalar ile tutturulmalıdır.

İmplant Kemik Nakline Hangi Durumlarda İhtiyaç Duyulur?

Öncelikle belirtmek gerekir ki implant uygulaması her şekilde ve her kemiğe uygulanamaz. Bunun da en temel nedeni yerleştirilecek vidaların monte edilememesine yol açacak bir kemiğe sabitlenememesidir. Bu tarz kemikler aşırı ince ve oldukça sert kemiklerdir. Buralarda vidalar ile tutturma işlemi yapılamayacağı ve riskli olduğu için uygulanamayabilir. Bu nedenle gerekli tetkiklerin yapılıp ondan sonra böyle bir işlemin yapılması gerekir.

İmplant kemiğinin genel olarak ihtiyaç duyulduğu alanlar şu şekildedir:

Çene kemiklerinin oldukça aşağıda olması durumunda çene kemiğinin yükseltilmesi için uygulanır.

Diş bulunmayan ağızlarda veya çene kemiği sorunu olan kişilerde uygulanır. Eğer çene kemiği oldukça ince ise hastanın kalça kemiğinden kemik alınarak yapılabilmektedir. Bunun da en temel nedeni burada kullanılacak kemiğin sert olmasının gerekmesidir. Yeteri kadar sertliği olan ve alması kolay olan kemik de kalça kemiğidir.

implant kemik nakli

Kemikler Hangi Bölgelerden Alınabilir?

Kemik alınacak alanlar oldukça çeşitlidir. Ağzı dışı ve ağız içi olmak üzere birçok bölgeden alınır. Ancak çoğu hastada zaten ağız içi kemiklerinde sorun olması nedeniyle yapıldığı için ağız dışı ve özellikle kalça kemiğinden kemik nakli yapılır.

Ağız İçi Bölgeler

  • Ramus (Alt çenedeki azılar ve azıların arka bölgesi)
  • Simfisiz (Alt çene ön bölgesi)
  • Palatal (Üst çenedeki dişlerin arkasında bulunan bölge)
  • Tüber (Üst çenede bulunan 20 yaş kısmı)

Ağız Dışı Bölgeler

  • Bacak Kemiği
  • Kalça Kemiği
  • Kafatası Kemiği

Yapılan İşlem Sonucu Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Ameliyat başarılı bir şekilde tamamlandıktan sonra yaklaşık 20 dakika boyunca tampon ağızda bekletilir. Ayrıca ameliyat gerçekleştikten sonraki 48 saat boyunca her 10 dakikada bir buz tedavisi uygulanmalıdır.

Ayrıca yapılan tedavi sonrası ağızdaki dikiş ve işlemlere zarar vermemek için soğuk ve sıcak ürünler tüketilmemeli ve ağız zorlanacak şekilde çok açılmamalıdır. Ayrıca daha fazla bilgi için implant diş takıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler içeriğimizi okumak isteyebilirsiniz.