İmplant diş takıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler ihmal edilirse; implant uygulanan bölgede şişlik, ağrı ya da hassasiyet gibi durumlar meydana gelebilir. İmplant uygulamaları sonrasında bu bulguların meydana gelmesi oldukça normaldir ve endişe edilecek bir durum yoktur. Bu belirtilerin en aza indirilmesi için implant operasyonunun yapıldığı gün 10 dakikalık aralar ile 3-4 dakika süre ile hekiminizin size vereceği buz jeller ile uygulama yapılan taraftaki yanak üzerinden tüm gün soğuk uygulamaları yapmalısınız. Şişlikler operasyonun yapıldığı günden itibaren 3.günde en yüksek seviyeye ulaşır ve bir hafta içerisinde tamamen kaybolur.
Bu yazımızda implant uygulamaları yapıldıktan sonraki süreci en hafif ve sağlıklı şekilde geçirmeniz için dikkat edilmesi gereken konular, uyulması gereken tavsiyelerden bahsediyor olacağız
Bunlara geçmeden önce dikkat edilmesi gereken en önemli konunun tedaviyi yapacak tecrübeli hekimin ve hijyen kurallarına dikkat eden bir kliniğin seçilmesi olduğunu da hatırlatalım.
İmplant Diş Ameliyatı Sonrası Uygulamanız Gerekenler:
- Size verilen ağız tamponunu 30 dk. boyunca ısırmalısınız.
- İmplant uygulanan gün boyunca operasyon sonrası kanama olmaması için tükürme ve ağız çalkalaması yapmamalısınız. Ağzınızda biriken tüm sıvıları yutmalısınız.
- Tampon yerine başka herhangi bir ürün kullanmamalısınız. Alternatif olarak pamuk, peçete gibi malzemeler kullanmak kanama ve enfeksiyona sebep olabilir.
- İmplant uygulanan hafta boyunca kesinlikle sigara içmemeli, sıcak gıdalar tüketmemelisiniz. Soğuk gıdalar tüketebilirsiniz.
- Operasyon sonrasında en az 2 saat bir şeyler yiyip içmeyin. 2 saat sonunda uyuşukluğun geçip geçmeme durumuna göre bu süre uzayabilir.
- Yiyecekleri çiğnerken implant uygulanan tarafı kullanmayın.
- İmplant operasyonu sonrası alkolden 48 saat boyunca uzak durmalısınız.
- Hekiminizin yazdığı reçetedeki ilaçları tüm önerilere uyarak kullanmalısınız. Operasyon yapıldığı gün sıcak duş almayın, spor yapmayın.
- İmplant yapılan yeri kürdan ürünler ile kurcalamayın.
- Şişme ve ağrıyı hafifletmek için buz uygulamasını sadece ilk gün yapmalı, 2. günden itibaren devam ettirmemelisiniz.
İmplant sonrası dikkat edilmesi gereken 5 Madde
1)Egzersiz ve Spor
İmplant diş takıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenlerin başında egzersiz ve spor yapmamak geliyor. Bu tür aktiviteler sırasında implant bölgesine darbe alma riski bulunmaktadır. implant operasyonu sonrası bir haftalık süre boyunca diş fırçalarken bile dikkatli olmalısınız.
2)Yeme-İçme (Beslenme)
Beslenme rutinimiz implant operasyonları sonrasında önemlidir. Rahat yiyebileceğiniz gıdalar ile beslenmelisiniz. Sıcak gıdalardan uzak durmalısınız. Uyuşukluk geçene dek bir şeyler yemekten ve çiğnemekten kaçınmalısınız.
Risk almamak için beslenme düzeninizi bozmak da doğru değildir. Öğün atlamamak, düzenli ve sağlıklı beslenmek yaralarınızın iyileşmesi açısından önemlidir.
Sert gıdalar tüketmeyin!
İmplant tedavisinde cerrahi operasyon yapılan bölge dikiş ile kapatılır. Dolayısıyla dikişlerin açılmaması için iyileşme sürecinde darbe almaması ve baskıya maruz kalmaması için sert gıdaların tüketilmemesi gerekir.
Ayrıca implant bölgesine kaçabilecek kuruyemiş, patlamış mısır vb. yiyecekler tüketmemelisiniz. Operasyondan birkaç gün sonra yavaş yavaş katı gıdalara yönelebiliriz. Fakat yine de iki hafta boyunca beslenmemize dikkat etmemiz şart!
Oda sıcaklığında olması şartı ile tüketmenizde sakınca olmayan gıdalar ise şunlardır:
- Süt ve süt ürünleri
- Yumuşak et
- Pişmiş yumurta
- Tüm çorbalar (sıcak olmaması gerektiğini tekrar hatırlatalım)
- Püre haline getirilmiş besinli gıdalar
- Yulaf ezmesi, makarna, taze sıkılmış doğal mevye suları
3)Şişlik ve Ağrı
İmplant operasyonu sonrası şişlik ve ağrı meydana gelmesi normaldir. Operasyondan sonra genellikle 2-3 günden sonra bu bulguların azalması beklenir. Soğuk buz kompres uygulamaları bu belirtilerin en az seviyede görülmesi için yardımcı olacaktır.
İmplant bölgesine buz uygulamayı ilk gün yaptıktan sonra bırakmalıyız. Ayrıca bu kompresleri 10 dakika aralıklarla uygulamak doğru olacaktır. Hekiminizin verdiği reçetedi ilaçlara ise önerilere uygun bir şekilde düzenli kullanmak oldukça önemlidir.
4) Ağız Bakımı ve Diş Fırçalama
Diş implant tedavisinden sonra ağız hijyenimize her zamanki gibi dikkat etmeliyiz. Operasyondan 1 gün sonra diş fırçalamaya tekrar başlayabiliriz yalnız dikkat etmemiz gereken şeyler var:
- İyileşme süreci bitene kadar yumuşak kıllı fırçalar ile nazik bir şekilde fırçalamalıyız.
- Ağzımızı çalkalamak için bir hafta süresince hekiminizin uygun gördüğü gargaraları kullanabilirsiniz. Diş etlerimizin bakımı ve sağlığı çok önemlidir. Diş etlerindeki sorunlar implant bölgesinin de etkilenmesine neden olacaktır. Eğer dişetlerinizde iltihaplanma gibi bir problem varsa mutlaka implant uygulamalarından önce bu iltihaplanmalar giderilmelidir. Implant diş takıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken konular arasında ağız hijyeninin sağlanması, ilaç kullanımı ya da implantların bakımı gibi daha bir çok konu var. Bu sebeple diş hekiminizin takibi ve kontrolleri çok önemlidir. Yılda bir kez mutlaka diş hekiminize muayene olmalısınız.
- Kötü ağız bakımı sebebi ile diş taşlarının ve çay kahve sigara tüketimi sonrası lekelenmelerin oluşma riski implant dişler için de geçerlidir. Diş implantlarının en büyük düşmanı diş taşlarıdır. Zamanında temizlenmezse ve ihmal edilirse implant dişlerinizin etrafında dişetlerinizde iltihaplanmaya yol açarak kemik erimeleri sonunlarına yol açar ve durum da implantlarınızı kaybetmenize neden olabilir.
5)Sigara ve Alkol Tüketimi
İmplant yapıldıktan sonra tüketilen alkol ve sigara, iyileşmenizi zorlaştıracaktır. Ayrıca bu maddelerin tüketimi aşağıdaki risk ve olumsuzlukları da beraberinde getirir:
- Diş taşlarına zemin hazırlanmış ve enfeksiyon riski arttırılmış olur.
- İmplantların çene kemiğine kaynaşması zorlaşır.
- Yaranın iyileşmesi gecikir.
- Kanlanma azalarak doku beslenmesi bozulur.
İmplant tedavisine başlamadan 15 gün önce ve tedavi sonrası 1 ay boyunca hastalarımızın sigarayı bırakmasını özellikle istemekteyiz.
Özetle
İmplant diş takıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler: alkol ve sigara kullanılmaması, sert ve sıcak gıdaların tüketilmemesi ve ağız içi hijyene dikkat edilmesi gibi özetlenebilir. Ayrıca implant tedavisi için hekim ve klinik seçiminin öneminden de yazımızın başlarında bahsetmiştik. Ağrı ve şişlik görülme olasılığına karşın buz tedavisi uygulayın ve beklenmedik durumlarda geç kalmadan diş hekiminize başvurun.
Sağlıklı gülümsemeniz yolunuza ışık tutsun.
Dişeti Hastalıkları ve İmplantoloji Uzmanı – Dr. Hilal Selamet