Dental İmplant

İmplant Diş Yapımı Ne Kadar Sürer?

İmplant diş yapımı ne kadar sürer?

İmplant tedavisi kendi içerisinde birçok aşamadan oluşur. Bu aşamaların kimi dakikalar içerisinde tamamlansa bile, kimi aşamanın tamamlanması için aylarca beklemek gerekir. İmplant uygulaması ile ilgili en çok merak edilen konuların başında ise tedavi sürecinin ne kadar sürdüğü yer alır.

Hastaların birçoğu tedaviye başlamadan önce, tedavinin ne kadar süreceği hakkında bilgi edinmek isterler. İmplant diş yapımı ne kadar sürer sorusunun genel yanıtı ise 3 ay ile 4 ay arasındadır. Kimi hastanın tedavi süreci bu aralıklardan daha kısa sürerken, kimi hastanın tedavi süreci ise bu aralıktan daha uzun sürebilir.

İmplant Tedavisinin Aşamaları ve Süreleri

İmplant tedavisi diğer tedavi yöntemlerine nazaran daha uzun sürmektedir. Bunun temel nedeni ise tedavinin içerisinde yer alan aşamalardır.

İlk aşamada, hasta için en ideal tedavinin uygulanabilmesi adına üç boyutlu diş tomografisi çekilir. Diş hekimi tomografiye bakarak, tedavi ile ilgili en doğru yolu belirler. Diş hekiminin belirleyeceği yol, hastanın çene kemiğinin şekline, uzunluğuna ve implantın geleceği bölgenin inceliğine göre şekillenir.

İkinci aşamaya geçildiğinde ise diş hekimi, diş köklerinini taklit edecek implantları yerleştirir. Bu işlem çoğunlukla lokal anestezi altında yapılır. Eğer hastanın özel bir durumu varsa tedavinin bu aşaması genel anestezi altında da tamamlanabilir. Diş hekimi titanyum implantları, çene kemiği içerisine yerleştirir. Cerrahi müdahalelerin gerçekleştiği bu kısım yaklaşık olarak 1 ila 2 saat arasında sürer.

1 ile 2 saat arasında süren, implant yerleştirme süreci, hastanın ağız açıklığı ve implantın yerleştirileceği konuma bağlı olarak değişkenlik gösterir.

İkinci aşamadan sonra opsiyonel olarak geçici protez diş aşaması yer alır. Eğer hasta geçici diş yapılmasını istemişse kök yerleşiminden 1 gün sonra hastanın implantlarının üzerine geçici diş yapılır.

Tedavinin tamamlanması ise 6 hafta ile 6 ay arasında sürebilir. Genel olarak 3 ay ile 4 ay arasında olan tedavi süreci, kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Sürenin uzunluğu hastaların gözünü korkutsa da tedavinin başarılı olması için beklenen bu süre zarfında iyileşme gerçekleşir.

Son aşamada ise iyileşme sürecinin ardından diş hekimi, hastanın implantının üzerine abutmentı yerleştirir. Abutment, kalıcı kron kaplama ile implant arasında birleştirici  görevi görür. Abutment sabit hale getirildikten sonra, hastanın dişi için hazırlanmış olan yapay kron yerleştirilir. Böylelikle implant tedavisi tamamlanmış olur.

Tedavi Sonrası İyileşme Süresi

Ameliyat sonrasında gerçekleşecek iyileşme aşamasında birçok hasta ağrı, morarma veya şişlik gibi durumlarla karşılaşabilir. Bu  durumlar, hastanın dişinin yerine geçen implant için yapılan cerrahi işlemler ile ilgilidir ve oldukça normaldir. İyileşmenin tamamlanması genel olarak 3 ay sürer. 3 aylık süreç içerisinde diş etlerinin ve çene kemiğinin iyileşmesi ve implantın çene kemiği ile kaynaşması yer alır. Hastadan hastaya bu süreç artabilir veya azalabilir.

İyileşmenin Daha Hızlı Olması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tedavi sürecinin uzamaması ve iyileşmenin hızlı olması adına hastanın dikkat etmesi gereken bazı konular vardır. Bu konuların başında yeme alışkanlığı yer alır. Hasta, özellikle tedavinin ilk aylarında sert gıdalar tüketmemelidir. Hastanın aşırı sıcak ve aşırı soğuk yiyeceklerden  de uzak durması gerekir. Kaynar çay içmek yerine ılık çay içmek, soğuk su içmek yerine ılık su içmek bu durumda yapılabilecek doğru davranışlara örnektir.

Ağız hijyeni ise hastanın dikkat etmesi gereken bir diğer konudur. Hasta, tedavi başladıktan birkaç gün sonra günde 2 defa dişlerini fırçalayabilir. Eğer diş hekimi gargara önerisinde bulunduysa hasta gargara yapmayı da ihmal etmemelidir.

Süreçle ilgili farklı bir kaynak arayışındaysanız, buraya tıklayarak İngilizce hazırlanmış olan rehber yazıyı ziyaret edebilirsiniz.