Diş eti peelingi (diş eti pembeleştirme), diş eti dokusunun dış tabakasında yaşanan renk değişimi (diş eti morarmalarını) ortadan kaldırmak için uygulanan bir prosedürdür. Renk değişiminin enfeksiyon dahil birçok farklı sebebi olabilir. Genel olarak diş eti epitel dokusundaki melanin pigmentinin üzerinde durulmalıdır.
Diş eti peelingi tedavisine başvurmadan önce tanının doğru koyulmuş olması önemlidir. Diş etlerinde kızarıklık, şişlik ve ağrı hissedebilirsiniz. Diş eti hastalığınız fazla ilerlemişse kanama yaşayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda diş taşı temizliği ve küretaj tedavileri uygulanmalıdır.
Diş eti peelingi (diş eti pembeleştirme) nedir?
Her insanın ten rengindeki ton gibi diş etlerindeki renk tonu farklıdır. Zaman içerisinde kişinin diş etlerinde koyulaşma meydana gelebilir. Söz konusu koyulaşma normal bir durum değildir. Çünkü kişinin diş eti rengi doğal renkten uzaklaşmaya başlar ve bu bir sorunun belirtisidir.
Diş etleri melanin pigmentine bağlı olarak koyulaşabilir. Melanin pigmentine bağlı koyulaşmanın ana nedeni genetiktir. Dışarıdan bakıldığında kişinin diş etlerinin koyu renkli olduğu fark edilebilir. Sigara kullanımı gibi faktörler durumu daha kötü hale getirebilirler.
Diş eti peelingi yaptırmadan önce bir diş hekiminin onayı şarttır. Diş hekiminiz testler ve üç boyutlu tomografi gibi görüntülemeler sayesinde kapsamlı bir muayene gerçekleştirebilir. Ölçümler ve incelemeler sonrasında diş etlerinizdeki problemin sebebi saptanabilir.
Diş eti peelingi için oluşturulan tedavi planı hastaya özgü olur. Eğer yaşadığınız diş eti problemi fazla ilerlememişse cerrahi müdahale en sona bırakılır. İlk olarak ağız bakımı prosedürlerinin uygulanması sağlanır ve gerekirse ilaç tedavisine başvurulur.
Diş eti lekeleri nasıl geçer?
Diş eti lekelerinden kurtulmak istiyorsanız mevcut rahatsızlığınız için en uygun tedaviye başvurmalısınız. Potansiyel tedavi seçenekleri arasında diş hekimine danışıp diş eti peelingi yaptırmak yer alır. Ancak önceliğiniz her zaman ağız hijyenine dikkat etmek olmalıdır.
- Ağız hijyeni: Ağız hijyeninizin iyi olmasını istiyorsanız dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamalısınız. Aynı zamanda ağız gargarası gibi ürünlerden yararlanmalısınız. Diş etinizin renginin değişmemesi için bunları düzenli alışkanlık haline getirmelisiniz.
- Antibiyotik kullanımı: Diş etlerinizde yaşanan problemin arka planında bakteriyel enfeksiyon yer alıyorsa diş hekiminizin gözetiminde antibiyotik kullanabilirsiniz. Enfeksiyon veya iltihap temizlendikten sonra diş hekiminiz ek tedavileri uygun görebilir.
- Cerrahi müdahale: Diş eti problemlerinizin çok ilerlemişse cerrahi müdahaleye başvurulabilir. Cerrahi müdahale ile diş eti peelingi yapılabilir. Alternatif olarak diş etlerini yeniden şekillendirme gibi daha kapsamlı tedaviler uygulanabilir.
Diş eti hastalıklarınız ve diş eti lekeleriniz için bir tedaviye ihtiyacınız varsa mutlaka deneyimli bir diş hekiminden yardım almalısınız. Diş hekiminiz tıbbi geçmişinizi inceleyerek sahip olduğunuz problemin çözümü için en uygun diş eti peelingi planını oluşturabilir.
Diş eti peelingi nasıl yapılır?
Diş eti peelinginin uygulanması için çeşitli farklı yöntemler vardır. Diş hekimlerinin tercih ettiği yöntemler kendi deneyimlerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Tedavilerin birbirinden farklı yan etkileri olduğundan diş hekimleri en güvenilir yöntemi seçmek için çabalarlar.
- Cerrahi yöntemlerle diş eti peelingi: Doğal diş eti rengi kademeli olarak ortaya çıkarılır. Diş etinde renklenme olan bölgede lokal anestezi uygulanır. Sonra bistüri yardımıyla renklenme olan bölge kaldırılır. Cerrahi işlem hafiftir ve çok az ağrı oluşur. Bir hafta sonra yaralar iyileşir ve diş etleri doğal rengine bürünürler.
- Lazerle diş eti peelingi: Lazer enerjisinin kullanıldığı bu yöntemde minimal düzeyde cerrahi uygulama söz konusudur. Doku kaybı neredeyse hiç olmaz ve komplikasyon riski düşüktür. Modern bir tekniktir ve diş hekiminizin bu konuda eğitimli olması gerekir.
Günümüzde diş hekimleri hastaların daha rahat etmesini sağlamak için lazerle diş eti peelingi gerçekleştirirler. Lazerle gingival peeling yönteminde titiz bir şekilde çalışma yapmak şarttır. Aksi durumda gingival peeling yönteminden beklenilen verimi almak mümkün olmaz.
Diş eti peelingi tedavisi ne kadar sürer?
Diş eti peelingi tedavisinin ne kadar süreceği diş hekiminin yaklaşımına bağlıdır. Diş eti probleminin oluşumuna neden olan faktör tespit edildikten sonra uygun tedavi planı oluşturulur. Her tedavi planı hastanın durumuna uygun olacak şekilde benzersizdir.
Tedavi kapsamında diş eti beyazlatması veya yeniden şekillendirilmesi yapılacaksa süreç uzayabilir. Diş hekiminiz tedavinin ne kadar süreceğini, kaç seans ilerleneceğini ve iyileşme sürecinin ne kadar olacağını tedaviyi uygulamaya başlamadan önce sizinle paylaşacaktır.
Belirli durumlarda peeling işlemi diş eti estetiğiyle birlikte yapılabilir. İki farklı tedavi yönteminin bir araya getirilmesi doğal olarak tedavi süresinin uzamasına neden olabilir. Lokal anesteziyle uygulanan bu tedavilerde tek seferde en ideal sonucu elde etmek temel hedeftir.
Diş eti peelinginin etki süresi ne kadardır?
Diş eti peelingi işleminin sonuçları uzun süreli olarak kalıcıdır. Lazerle uygulanan tedavi yöntemleri en iyi sonuçların alınmasını sağlar. Diş hekiminiz, diş eti peelingi işlemini doğru tekniklerle yaptığında tekrardan problem yaşama olasılığınız oldukça azdır.
Gingival peeling sonrasında diş eti kararması gibi problemlerin nüksetme olasılığı düşük olsa bile bazı etkenlere dikkat etmek gerekir. Sigara kullanımı ve güneşe çok fazla maruz kalma problem yaratabilir. Ayrıca genetik faktörler diş eti renginizin değişmesine neden olabilirler.
Diş eti peelingi fiyatları ne kadar?
Diş eti peelingi fiyatları çeşitli faktörlerden etkilenebilirler. Tedavi fiyatının değişiklik göstermesinin sebebi ise diş eti rahatsızlığını ortaya çıkaran sorunun farklı olabilmesidir. Örneğin, gingival peeling için lazer tedavisi ile cerrahi tedavi arasında fiyat farkı vardır.
Enfeksiyon sebebiyle diş eti problemi yaşıyorsanız ilaç tedavisine başvurulur. Diş hekiminizin reçete edeceği antibiyotikleri bir süre kullanmanız gerekir. Antibiyotik tedavisi sonrasında cerrahi müdahale veya lazer uygulaması yapılacaksa tedavi masrafı artış gösterir.
Gingival peeling tedavisinde diş hekiminizin deneyimi önemli bir yere sahiptir. Uzun bir süredir bu tip tedaviler yapan bir diş hekiminin tedavi fiyatı yüksek olabilir. Ancak gingival peeling tedavisinde diş hekiminizin deneyimi ilk güvenmeniz gereken noktalardan birisidir.