Dental İmplant

Diş Eti Çekilmesinde İmplant Yapılır Mı?

Dişeti Çekilmesinde İmplant Yapılır Mı?

Diş eti çekilmesi kısaca, diş etinin bulunduğu çizgi boyunca, diş etinin dokusunda olan kaybı ifade etmektedir. Diş eti çekilmesi beraberinde daha büyük sorunları da birlikte getirebilir. Hatta diş eti çekilen hastalara yapılacak olan implant tedavisinin başarı oranları bile daha az olmaktadır.

Diş eti çekilmesinde implant yapılır mı sorusunun yanıtı evettir. Bu tür implant tedavileri için hasta, sitemizde yer alan iletişim bölümünden bizlere ulaşarak randevu kaydı almalıdır. Randevu kaydının ardından hastanın implant tedavi süreci başlar.

Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri

Diş eti çekilmesine sebep olan bazı temel rahatsızlıklar ve kötü alışkanlıklar bulunmaktadır. Dişlerinin sağlığını korumak isteyen kişi, aşağıda vereceğimiz nedenleri incelemelidir.

1.     Periodontal Hastalıklar

Periodantal hastalıklar, diş eti dokusunda bulunan enfeksiyonu ifade etmektedir. Ağızda doğal biçimde oluşan bakteriler, periodontal enfeksiyonlara sebebiyet verir. Periodontal hastalıkların enfeksiyon sonrasında ki büyük zararları arasında diş eti çekilmesi de yer alır.

2.     Tütün Ürünleri

Gerek sigara içmek gerekse tütün çiğnemek ağız ve diş sağlığı açısından oldukça ciddi sorunlara sebebiyet verir. Sağlıklı bir gülümseme ve genel olarak daha iyi bir sağlık için, tütün ve tütün ürünlerinin tüketiminden uzak durulmalıdır. Tütün ürünleri aynı zamanda, diş eti çekilmesinin de sebepleri arasında yer alabilir.

3.     Diş Gıcırdatma

Diş gıcırdatma pek çok kişinin farkında bile olmadan yaptığı bir eylemdir. Bu eylem zaman içerisinde alışkanlığa dönüşebilir. Diş gıcırdatma, diş etleri ve çene eklemi üzerinde büyük bir baskı oluşturur. Oluşan bu baskının sonucu olarak, diş etlerinde çekilmeler meydana gelebilir.

4.     Ağız Hijyeninin Yanlış Uygulamaları

Ağız sağlığı için oldukça büyük önem taşıyan ağız hijyeninin yanlış uygulanması, ciddi ağız problemlerine yol açabilir. Dişleri, kanatacak düzeye kadar fırçalayan ve sert biçimde diş ipi kullanan kişiler, diş etlerine yoğun zarar verirler. Oluşan yoğun zarar zaman içerisinde, diş eti dokusunda da problem oluşturarak, diş eti çekilmesine sebebiyet verebilir.

5.     Diş Kaybı

Bir veya birden fazla dişini kaybeden kişilerde, eksik dişlere bağlı olarak diş eti çekilmesi sorunu sık sık görülmektedir. Eksik dişler, diş eti çekilmesi sorununun yanı sıra, kemik kaybına da sebep verebilirler. Bu nedenle eksik dişi olan kişiler, muhakkak uzman bir diş hekiminden randevu alıp, gerekli kontrollerini yaptırmalıdırlar.

Diş Eti Çekilmesi Sonrası Dental İmplant Süreci Nasıl Etkilenir?

Diş implantlarının yapım sürecinde implantlar, diş eti dokusuna ve çene kemiğine sabitlenirler. Bu sayede implantların, doğal diş köklerinin gördüğü görevi yerine getirmesi hedeflenir. Yeterli diş eti dokusu, implant tedavisi uygulanacak hastada bulunmuyorsa implant tedavisinin başarısızlık riski artar.

Hatta şiddetli diş eti çekilmesi veya kemik kaybı yaşayan hastaların bazılarına implant tedavisi uygulanabilmesi için ileri cerrahi tekniklere ihtiyaç duyulabilir. Diş eti çekilmesinde implant yapılır mı sorusunun yanıtı her ne kadar evet olsa bile, kişi bu sürece geçmeden önce bazı tedavi ve yöntemleri de denemek zorunda kalabilir.

Dişeti Çekilmesinde İmplant Yapılır Mı?

Yumuşak Doku Greftleri Tedavisi

Diş eti çekilmesine sahip olan hastalar da diş implantı yaptırmak isteyebilirler. Bu durumda, yumuşak doku greftleri tedavisi sürece dahil olur. Yumuşak doku greftleme tedavisi, donör diş eti dokusunun, diş eti çizgisine yerleştirilmesiyle veya diş eti çizgisini oluşturmak için yapay yumuşak doku greftleri kullanılarak tamamlanır.

Yumuşak doku geliştirme sonrasında iyileşme, birkaç aylık bir zaman dilimini alır. Bu durum her ne kadar implant tedavisinin süresini uzatacak olsa bile, implant tedavisine uygun olmayan hastaları, implant tedavisine uygun hale getirir.

İmplant Tedavisi Sonrasında Diş Eti Çekilmesini Önlemek

İmplant tedavisi başarıyla tamamlansa bile, diş eti çekilmesi riski hastada mevcuttur. Daha önce diş eti çekilmesi sorunu yaşamış veya yaşamamış olması fark etmeksizin, implant tedavisi sonrasında diş eti çekilmesi yaşamamak adına dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur.

Diş eti çekilmesi yaşamamak adına, ağız hijyenine büyük önem verilmelidir. Bunların başında dişleri uygun şekilde fırçalama ve doğru şekilde diş ipi kullanımı yer alır.

Sağlıklı gülümsemeniz yolunuza ışık tutsun.

Dişeti Hastalıkları ve İmplantoloji Uzmanı – Dr. Hilal Selamet