Dental İmplant

İmplant Üstü Protez Hakkında Her Şey

İmplant Üstü Protez

İmplantların üst kısmında yer alan protezler, dişi olmayan hastalar için en modern ve en sağlıklı çözümlerin başında gelir. İmplant üstü protez, diş hekiminin belirlemiş olduğu yöntemler ile hastaya özel olarak hazırlanmakta ve hastanın implantlarının üzerine yerleştirilmektedir. Yapılan cerrahi işlemler sonrasında yerleştirilen protezlerin, oldukça fazla sayıda avantajı bulunmaktadır.

Tedavi esnasında opsiyonel olarak yapılan implant üstü geçici dişler, tedavinin son kısmında yerini implant üstü protezlere bırakır. Protezin yerleştirme işlemi, diş hekiminin, hastasına özel olarak belirlemiş olduğu adımlar ile gerçekleştirilir.

İmplant Üstü Protez Neden Önemlidir?

İmplant üstünde yer alan protezler, özellikle ciddi ağız sağlığı sorunları olan kişiler için oldukça önemlidir. Hiç dişi olmayan kişiler, implant üstü protez sayesinde oldukça sağlıklı dişlere kavuşabilir. Ağzında diş bulunmayan kişiler, yeterli kemik yapısına sahiplerse sorunsuz biçimde tedavi tamamlanır. Yeterli kemik yapısı olmayan hastalara da ileri cerrahi işlemler uygulanarak implantlar ile birlikte implant üstü protezlerin uygulanması mümkündür.

Ağzının belirli yerlerinde dişleri eksik olan kişiler de sık sık estetik kaygı yaşamaktadırlar. Bu estetik kaygının ortadan kaldırılabilmesi adına implant üstüne yerleştirilecek protezler oldukça değerlidir. Eğer kişinin dişlerinde geri dönüşü olmayan harabiyetler meydana gelmişse dişler çekilir çekilmez yapılacak olan implantlar ve yine implant üstüne yerleştirilecek olan protezler, kişinin sağlıklı dişlere sahip olmasına olanak tanıyacaktır.

İmplant Üstü Protezlerin Avantajları

İmplantın üzerine yerleştirilecek olan protezler, diş hekiminin uyguladığı doğru tedavi sonrasında hastalara oldukça fazla avantaj sunacaktır. Ancak, burada unutulmaması gereken, doğru teşhis ve doğru tedavi ile   en sağlıklı sonuçların alınabileceği gerçeğidir. Tedavilerinizin nasıl olması gerektiği ile ilgili bilgi almak istiyorsanız, iletişim kısmında yer alan bilgiler aracılığıyla bizlere ulaşabilirsiniz.

 

İmplant üstü protezlerin avantajları:

  • Ağzında hiç diş bulunmayan kişilerin tedavisi için oldukça önemlidir.
  • Kişiye özgü çeşitleri sayesinde, en doğru tedavinin sağlanmasına olanak tanır.
  • Estetik ve güzel gülümsemek için de oldukça büyük önem arz eder.
  • Kişinin istediği boyutlarda, şekillerde ve renklerde tasarlanabilir.
  • Doğru yapılmış tedavi sonrasında, yıllarca sorunsuz biçimde kullanılabilir.

Bu avantajlar göz önünde bulundurulduğu zaman, implant tedavisinin önemi daha da fazla ortaya çıkmaktadır.

 

İmplant Üstü Protez Çeşitleri

İmplant Üstü Protez Çeşitleri

İmplantlar gerek tek dişi eksik olan gerekse hiçbir dişi olmayan kişiler için kurtarıcı bir tedavidir. İmplant üstü protez çeşitleri, kişinin tedavisine en uygun olarak seçilir. Seçilebilecek protez opsiyonlarının sayısı oldukça fazla olsa bile, genel olarak 2 tip protez tedaviler için kullanılmaktadır.

Uygulanacak protezin çeşidine, diş hekimi karar verir. Diş hekimi yapmış olduğu incelemelerin sonucunda, hastaya en uygun olan protez tipini belirler ve fikrini hastayla paylaşır. Bunun sonrasında hastanın da onayını alan diş hekimi, implant üstü protez tedavisine geçiş yapar.

İmplantın üst kısmı için belirlenecek protezin yapısında, hastanın da fikirleri oldukça önemlidir. Hasta dilerse kendine estetik açıdan daha çok yakışacağını düşündüğü yapıda protezlere sahip olabilir.

İmplantların üst kısmına yerleştirilecek protez çeşitleri ise:

1. İmplant Üstü Sabit Protez

Sabit protezler, kendi içerisinde iki türe ayrılmaktadır. İlk tür olan simante sabit protezleri, yapıştırmaya uygun olan türdür. İkinci tür olan hibrid sabit protez türü ise vidalama tekniği ile hastanın ağzına yerleştirilmektedir.

Simante adı verilen sabit protezler, implant üzerine vidalanmış olan abutmentlara yapıştırılır. Hasta tarafından çıkarılamayan protezlerdir. Doktor kontrolünde çıkarılması gerekirse protez kesilerek bu işlem gerçekleştirilir. Tek çenede tüm dişleri eksik olan hastalara simante yöntemi ile sabit protez yapmak için, çene kemiğine minimum 6 tane implantın yerleştirilmesi gereklidir.

Hibrid adı verilen sabit protez türü ise implantlara vidalanır. Simanteye nazaran daha modern bir teknik olan hibrid yöntemi, son zamanlarda daha fazla da tercih edilen bir yöntemdir. Hibrid sabit protezlerin en önemli özelliği ise hasta tarafından çıkarılamaması ancak diş hekimi tarafından rahatlıkla çıkarılabilmesidir.

Hibrid yöntemi ile gerçekleştirilmiş protez tedavisi sonrasında, diş hekimi protezi kolayca çıkartarak implant ve implant bölgesi bakımını rahatlıkla gerçekleştirebilir. Bu yöntemin uygulanabilmesi için, tek çenede tüm dişleri eksik olan hastanın çene kemiğinde minimum 4 tane implantı bulunması gereklidir.

 

2. İmplant Üstü Hareketli Protez

Hareketli protezler, kullanan kişinin veya doktorun rahatlıkla takıp çıkarabildiği protezlerdir. Kemik dokusu zayıf olan ve sabit protezler için yeterli doku desteği bulunmayan hastalar için hareketli protez tercih edilir. Hareketli protezler ile implant çevresinin temizliği ve protezin temizlenmesi daha kolay bir hal alır.

İmplant üstü hareketli protez, ataşman adı verilen destek kısımlarına sahiptir. Ataşmanlar, tedavinin şekline göre farklı türlere sahip olsa bile, ataşmanların temel amacı tutucu ve destekleyici rolünü üstlenmektir..

 

İmplant Üstü Protezlerin Bakımları

Ağzında implant üstü protez bulunan kişiler, bu protezlerin bakımını düzenli olarak gerçekleştirmek zorundadır. Protezlerine gereken özeni sağlamayan kişiler, ağız ve diş sağlığı ile ilgili ciddi sorunlarla karşılaşma olasılığını artırır.

İmplant üstü protezlerin bakımları, hareketli veya sabit olan türlere göre değişkenlik gösterir.

İmplant Üstü Hareketli Protezlerin Bakımı

Hareketli protezlerin bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunur. Öncelikli olarak hasta, gün içerisinde veya akşam saatlerinde protezleri çıkartmalıdır. Protezlerin çıkarılması, ağız içi dokularının dinlenmesi için oldukça büyük önem taşır.

Protezi çıkaran hasta, protezin temizliği esnasında su ve sıvı sabun kullanmalıdır. Hareketli protezlerin yumuşak bir diş fırçası, su ve sıvı sabun ile günde 2 kere temizlenmesi gereklidir. Hasta, hareketli protezin temizliğini yaparken, yiyecek kalıntısı kalmadığına emin olmalıdır.

Protez dışarı çıkarıldığında, ağzın içerisinde kalan alan, diş fırçası ile temizlenmelidir. Ancak, protezin temizliği yapılırken kaynar su kesinlikle kullanılmamalıdır.

İmplant Üstü Sabit Protezlerin Bakımı

Takıldıktan sonra çıkarılma imkanı olmayan sabit protezlerin bakımı, hareketli protezlere nazaran daha farklıdır. Sabit olan implant üstü protezler hasta tarafından günde 2 defa fırçalanmalıdır. 2 defa fırçalamaya ek olarak, hastanın  implant üstü protez türüne göre de bazı temizlikleri gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Hastanın tek dişinde implant üstü kaplama bulunuyorsa hasta diş ipi ile ek temizlik yapmalıdır. Hastanın implantının üzerinde köprü bulunuyorsa buna özel olan köprü altı temizleme ipleri (superfloss) ve bu bölgeye özel olarak üretilmiş fırçalar ile köprülerin diş etine bakan kısmı temizlenmelidir.

Hasta tüm bunlara ek olarak ağız içi yıkayıcı cihazlar ile ağız hijyenini destekleme olanağına da sahiptir.

Kontrol Muayeneleri

Kontrol için gerçekleştirilen muayeneler oldukça önemlidir. Bu muayenelerin önemi ise hastanın ilerleyen zamanlarda herhangi bir sorun yaşamaması içindir.. Hasta, yıl içerisinde bir veya iki kez kontrol muayenesine gelip, yaptırmış olduğu implant üstü protezleri ve implant tedavisinin ne durumda olduğunu kontrol ettirmelidir.

Diş hekimi bu muayeneler esnasında, implant ve protez bölgelerinde yeteri kadar temizlenmeyen kısımlar olup olmadığını kontrol eder. Eğer yeteri kadar temizlenmeyen kısımlar bulunuyorsa diş hekimi tarafından bu kısımların temizliği sağlanır.

Yapılan bu işlem sonucunda hasta, sahip olduğu protez ve implantları uzun yıllar boyunca sağlıkla kullanabilir.

Sağlıklı gülümsemeniz yolunuza ışık tutsun.

Dişeti Hastalıkları ve İmplantoloji Uzmanı – Dr. Hilal Selamet