Dental İmplant

İmplant Kaç Yaşında Yapılır? Ne Zaman Uygulanabilir?

İmplant kaç yaşında yapılır

“İmplant kaç yaşında yapılır” sorusunu farklı başlıklar altında açıklamak gerekir. İçeriğin tamamını okursanız bu konuda hemen her şeyi açıklamaya çalışacağız. Diş eti ve ağız sağlığının bozuk olması durumunda implant uygulamaları yapılabilir. Ancak bu uygulamalar için de gerekli koşullar vardır.

Sağlık birçok insan için oldukça önemli bir konudur. Hayattaki birçok şeyi gerçekleştirebilmek için öncelikle tam anlamıyla sağlıklı bir vücuda sahip olmak gerekir. Sağlık anlamında bazı özel bölgeler vardır ki bunların sağlığı birçok yönden sizi etkiler ve bu gibi durumlar oldukça önemli olduğu için burada yapılacak tedaviler ve bakımlar son derece kaliteli ve sağlıklı bir şekilde yapılmalıdır.

Bu bölümlerden biri de dişlerimizdir. Dişlerimiz bizim günlük hayatta yaptığımız en temel şeyler olan yemek yemek ve konuşmak için oldukça önemlidir. Bu alanda gerçekleşebilecek herhangi bir olumsuzluk sizi oldukça önemli bir şekilde etkilemektedir. Bu nedenle dikkatli olmalı, dişlerimiz ve diş etlerimiz için düzenli olarak kontrollere gitmeli ve bakımlarını devamlı olarak yapmalıyız.

Diş eti ve diş bakımı için düzenli olarak dişlerimizi fırçalamalı ve diş hekimlerine muayene olarak dişlerimizin sağlığını takip etmeliyiz.

Ancak bazı durumlar nedeni ile bazen bunları yapmak bile yetersiz olabilir. Diş eti ve dişlerde doğuştan gelen ya da ağız ve çene yapısı nedeniyle kaynaklanan bozukluklar olabilir. Bu durumlar bizi büyük ölçüde etkiler. Bunların olumsuz etkilerinden etkilenmemek için en kısa sürede uzman kişilere başvurarak cerrahi müdahale yardımı ile düzelttirmemiz gerekebilir.

Şüphesiz ki bu alanda yapılan en önemli uygulamalardan biri de implant uygulamasıdır. Peki nedir bu implant uygulaması?

İmplant Uygulaması Nedir?

Hastalarda implant uygulamasının yapılmasının nedeni genelde doğuştan kaynaklanan kişinin tamamen ağız ve çene yapısından kaynaklanan bozukluklardır.

İmplant uygulamasının birden çok farklı uygulaması ve alanı vardır. Bu alanlardan en bilindik ikisi protez diş için implant uygulaması ve çene kemiğinin ince olması nedeniyle uygulanan implant uygulamasıdır. Genelde kemik gelişimi yeterli olmayan kişilerde uygulanırlar.

İmplant cerrahisi yoğun olarak bu alanlarda çalışmaktadır ve teknolojinin de gelişimi yardımıyla ortaya çıkan gelişmiş aletler ile kolaylıkla bu sorunları artık çözebilmektedirler.

Peki bu implant uygulamaları kimlerde uygulanabilir? Yaş sınırı var mıdır?

İmplant kaç yaşında yapılır

Gençlerde İmplant Uygulaması Yapılır Mı?

İmplant uygulaması belirli bir yaş sınırı olmamakla birlikte kişinin gelişimini tamamlayıp tamamlamadığı önemlidir. Kemik yapısı hala daha gelişmeye devam eden kişilerde uygulanamaz bir yöntemdir. İmplantın uygulanabilmesi için için kişinin tamamen kemik gelişimini tamamlaması gerekmektedir. Ergenlik dönemini yeni bitirmiş kişilerin gelişimi devam edeceği için bu işlemi yapmak oldukça sıkıntılıdır. Bunun da en temel nedeni çene kemiği hala daha şekil almaya devam ettiği ve büyüdüğü için uygulanacak protez orada yer bulamayarak bozulabilir ve ayrıca kişiye yeni dertler çıkarabilir. Bu dertlerden kastımız burada kişinin birçok alanda çenesinin görevini yerine getirememesine sebep olmasıdır. Bu durumlara örnek vermek gerekirse:

  • Isırık sorunları
  • Dişler arasında oluşacak boşluklar
  • Protez çevresindeki kemik kaybı
  • Kraniyofasiyal bölgenin estetik değişiklikleri

gibi sorunlar yaşanabilir diyebiliriz. Yani gelişimin tamamlanması son derece hayati bir önem taşır. Kemik gelişimi kişilerin biyolojik yapılarına göre değişse bile genelde kişiler kemik gelişimini 18- 20 yaş arasında tamamlarlar. Ama bazı kişilerde bu durum 21 yaşına kadar uzayabilir. Yani kişiye bağlı olarak diş implantı kişilerde en erken olarak 18 yaşında yapılabilir.

Daha küçük yaş gruplarında kesinlikle uygulanmaması gerekir ve uygulanması durumunda ciddi sorunlar ortaya çıkar.

İmplant cerrahisi kişinin kemik gelişimini tamamlayıp tamamlamadığına röntgen vb. ölçümlerle bakarak kişiye onay verir ya da vermez.

18 Yaş Altında İmplanta Alternatif Yöntemler

18 yaş altındaki kişilerde implant uygulaması gerekiyor ve eğer ki kemik gelişimi buna izin vermiyor ise bir takım başka işlemler uygulanabilir. Köprü ve diş kaplaması gibi tedaviler de yaş sınırı bulundurduğu için bunlar da uygulanamaz. Ancak kişi eğer uygulanmasını istiyorsa implant tedavisi yerine takıp çıkarılabilir protezler ve özel tasarım köprüler kullanılabilir. Bu gibi uygulamalar yine implant gibi estetik ve işlevsellik açısından kişiye istenileni verir.

Yaşlılarda İmplant İçin Yaş Sınırı Var Mı?

Yaşlılarda bu konuda herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Birçok yaşlı gayet başarılı bir şekilde isteği doğrultusunda diş implantı yaptırmıştır ve sonuçlar oldukça olumludur. Özellikle 60 ve 90 yaş aralığındaki birçok kişi bu operasyonu yaptırmış ve gayet başarılı sonuçlar almıştır. Özellikle belirli bir yaştan sonra çeşitli sebepler ile dişlerini kaybeden çoğu yaşlı bu uygulamaya başvurmaktadır ve sorunsuz bir şekilde hepsinin implant tedavisi tamamlanmaktadır.

İleri Yaşlarda Oluşabilecek Bazı Sorunlar

Her ne kadar ileri yaşlarda hiçbir şekilde sıkıntı bulunmasa da kişinin bazı durumlarda implant tedavisi görmesi riskli bir boyut oluşturabilir. Bunun da en temel sebebi kişinin zaman içinde diş etlerinde olan doku kaybı ve dökülen dişleri nedeniyle oluşan bazı sorunlardır.

Ayrıca bazı hastalarda meydana gelen kemik erimesi de bu sorunlara ek olarak sıkıntı yaratabilir. Bu gibi durumlarda her ne kadar bazı yöntemler uygulansa da kişinin implant tedavisi olması gereken süreyi erteleyen süreçlerdir bunlar.

Örneğin kemik kalitesini artırmaya yönelik olarak kemik tozu gibi uygulamalarda bulunulabilir. Ancak bu da uzun süren bir süreç olduğu için hastanın karşısına bir engel olarak çıkar.

Ayrıca hastada genel sağlık anlamında bazı problemlerin olması durumu da implant tedavisinin uygulanması konusunda sıkıntılar yaratabilir.

Bu nedenle yaşlı kişilerde de implant tedavisinin doğru ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için kişinin tecrübeli ve bilgili cerrahlar ve hekimler tarafından incelenip uygunluğu konusunda fikir alınması son drece önemli bir konudur. Eğer doktorlar onay vermez ise yaptırmamak en iyi seçenektir.