Hiç dişiniz olmasa bile, implant tedavisi sayesinde yeni dişlerinize kavuşabilirsiniz. İmplant tedavisi sayesinde sahip olacağınız dişler, oldukça güçlü, dayanıklı ve sağlıklı olacaktır. Dişi olmayan hastaların sık sık merak ettiği konuların başında ise hiç dişi olmayana kaç implant gerekir sorusu yer almaktadır.
Hiç dişi olmayan bir kişiye 6 ila 13 arasında implant uygulanır. Genel olarak üst çene için 4 ila 8 arası implanta ihtiyaç duyulur. Alt çene için ise 2 ile 6 arası implant takılmaktadır. İmplant sayılarının farklı olması hastaların çene yapıları ve yapılacak olan protezlerin çeşidi nedeniyledir. Her ne kadar farklı sayıda implant ile farklı şekilde dizayn edilen implant üstü protezler olsa da çene kemiğine yerleştirilen implantlar, gerekli taşıma kapasitesine ve direncine sahip olurlar.
Tüm Dişleri Eksik Olan Hastalar İçin İmplant Diş Protez Çeşitleri
Tüm dişleri eksik olan hastlarda implant tedavisi ile 3 farklı diş protez çeşidi bulunur. Bunlar; implant üstü sabit protezler, implant üstü hareketli protezler ve all-on-four/all-on-six protezlerdir. İmplant üstü sabit protezlerde alt çeneye 6, üst çeneye 8 adet; implant üstü hareketli protezlerde alt çeneye 2, üst çeneye 4 adet; all on four protezlerde alt çeneye 4, üst çeneye 4 adet; all on six protezlerde ise her bir çeneye 6 adet implant uygulaması yapılmaktadır.
İmplant üstü sabit protez
All on four protez
İmplantüstü hareketli protez
Eksik Olan Tüm Dişlere İmplant Gerekir Mi?
Eksik olan tüm dişler için implanta ihtiyaç duyulmaz. Tamamen dişlerini yitirmiş olan hastaya uygulanacak implant tedavisinde, sabit protezi taşıyabilecek dayanıklılıkta implant yerleştirilmesi yeterli olur.
Hepimizin bildiği üzere ağzımızda 32 adet diş bulunmaktadır. Bunların içerisinde yer alan 20 yaşdişlerin hiçbirine implant yapılmasına gerek yoktur. Geriye kalan 28 diş için uygulanacak tedavi, üst çene ve alt çene olarak ikiye ayrılmaktadır.
Üst çene kemiği, alt çene kemiğine nazaran daha yumuşak ve süngerimsi bir yapıdadır. Bu nedenle üst çeneye daha fazla sayıda implant yerleştirilir. Yazının başında da belirttiğimiz gibi, tamamen dişsiz olan bir ağızın üst çene kısmı için 4 ile 8 adet arası implanta ihtiyaç duyulur.
Çoğu vakada üst çeneye 8, alt çeneye ise 6 implant yerleştirilerek tedavi gerçekleştirilir. Üst çenede en az 4 implant bulunması zorunludur. Aksi taktirde yapılan tedavi hasta için kalıcı ve sağlıklı bir çözüm olmaktan uzak olur.
Konuyu detaylı inceleyebileceğiniz İngilizce kaynak arayışındaysanız, buraya tıklayabilirsiniz.
İmplant Sonrası Protez
İmplantlar yerleştirildikten sonra, hastaya kalıcı protez takılır. Yapılacak olan proteze uygulanacak diş sayısı 26 ile 28 aralığındadır. Sayının değişken olmasının sebepleri arasında, tedavi gören ağzın büyüklüğü ve çene yapısı yer alır. Çene yapısına ve ağız büyüklüğüne uygun olan protezin toplamda kaç dişten oluşması gerektiğine, panoramik röntgen sonucuna göre diş hekimi karar verir. Diş hekimi aynı zamanda yapmış olduğu detaylı ağız muayenesinden sonra da kaç dişlik protezin ideal olduğuna karar verebilir.
Tamamen Dişsiz Ağızda Tedavi Süreci
Hiç diş olmayan ağza implant tedavisi uygulanacağı zaman, diş hekimi belirli adımları uygular. Diş hekiminin uyguladığı adımların başında, panoramik röntgen çekimi yer alır. Panoramik röntgen çekildikten sonra diş hekimi, hastayı detaylı biçimde muayene eder.
Hastanın muayene edilmesinden sonra, hiç dişi olmayana kaç implant gerekir sorusunun yanıtı, diş hekimi tarafından, hastaya özel biçimde bulunmuş olur. Diş hekiminin tespit ettiği doğru tedavi, bir veya birden fazla seansta tamamlanır.
İmplant yerleştirildikten sonra, hastaya kalıcı protez çalışması yapılarak tedavi tamamlanır. İmplantların iyileşmesi için beklenen sürede hasta tamamen dişsiz kalmak istemiyorsa yapılan implantlara geçici diş tedavisi uygulanması da mümkündür.
Sizlerin de hiç dişi yoksa ve implant tedavisi olmak istiyorsanız, bizlere WhatsApp numaramız üzerinden ulaşabilirsiniz.
Bir Seansta En Fazla Kaç İmplant Yerleştirilebilir?
Bir seansta en fazla ne kadar implant yerleştirilebileceği tamamen değişkendir. Bu durum diş hekiminden diş hekimine dahi değişkenlik göstermektedir. İmplant tedavisi, her ne kadar hasta için oldukça sağlıklı bir tedavi olsa bile, uzun süreçli bir tedavidir.
Kimi tedaviler yalnızca tek seansta tüm implantların yerleştirilmesiyle sonlanır. Kimileri ise hastanın dayanıklılığı açısından birden fazla sayıda seansa bölünerek tamamlanır.
Eğer hiç dişiniz yoksa ve implant tedavisi uygulatmak istiyorsanız, bizlere iletişim sayfamızda yer alan bilgilerden ulaşarak tedavinize en kısa süre içerisinde başlayabilirsiniz.