Dental İmplant

5 Adımda Diş İmplantı Aşamaları Nelerdir?

Diş İmplantı Aşamaları

Diş implantı aşamaları, kaybettiğimiz  dişlerimizi geri kazanmak için uygulanan adımlar ve bir süreçten ibarettir. Süreç boyunca bazı operasyonlar uygulanır. İçeriğin ilerleyen bölümlerinde bunlardan bahsedeceğiz.

Diş İmplantı Nedir?

Herkes için belki de vücudumuzun en önemli bölümlerinden biri olarak bilinen dişler hayat konforumuz açısından oldukça önemlidir. Diş sağlığımızı korumak ve uzun yıllar boyunca sorun yaşamamak adına herkes dişlerine olabildiğince iyi bakmaya çalışır.

Ancak kimi zaman istenmeyen nedenlerden ya da ihmal sonucu dişlerimiz çürür ve hatta çekilmek zorunda kalabilir. Bu gibi bir durumda doğal dişlerden bazılarının eksikliği hem görünüş bakımından hem de yemek yerken size sorun çıkarabilir. İşte tam bu noktada eksik dişlerin yerine getirilmesi için diş implantı uygulaması yapılması gerekmektedir.

İmplant kısaca bahsetmek gerekirse eksik dişinizin olduğu bölüme; diş eti üzerine yerleştirilen sabit veya hareketli olarak duruma göre uygulanan protezlerin tutunduğu  yapay diş köküdür. Çene kemiği içerisine uygulanmış olan diş implantının üzerine yapay bir diş yerleştirilir ve bu sayede dişleriniz eski görünümüne kavuşur.

Diş implantı yaptırırken yıllardır piyasada kullanılan ve bu alanda başarılı olan bir implantın uygulanmasına özen gösteriniz. Uzun yıllardır diş implantı piyasasında yer alan bir diş implantının herhangi bir sorun çıkması durumunda sizinle ilgilenmesi ve size kolaylıklar sağlaması oldukça önemli bir konudur.

Adım Adım Diş İmplantı Aşamaları

1-   İmplant Uygulanacak Kısım İçin Muayene ve Planlama

İmplant tedavi uygulamalarından önce muhakkak dişlerin, diş etinin, çenelerin yapıları ile ilgili bir muayene olmak gerekir. Bu muayene; implantınızı ve implant üstü protezinizi uygulayacak hekim tarafından yapılır. Yapılan tetkikler sonucu hekim, implantların sayısı, boyutu, tipi ve hastanın implant üzerine daha sonradan uygulanacak olan protez dişlerini belirler. Bu işlemi yapmak için bir takım radyolojik görüntüler  de elde edilir. .

İmplant uygulaması yapılması planlanan hastalardan mutlaka 3 boyutlu diş tomografisi alınmalıdır. Bu radyolojik inceleme tekniğinde dişlerin, çenelerin 3 boyutlu olarak kesitsel görüntüleri alınır ve implant uygulaması planlanan bölgede çene kemiği milimetrik olarak değerlendirilir. Bu değerlendirme sırasında çene kemiğinin kalınlığı, uzunluğu ölçülür. Bölgede anatomik olarak var olan oluşumlar değerlendirilir. Operasyonun risksiz bir şekilde geçmesi için gerekli planlamalar oluşturulur. Hatta günümüz teknolojisi ile birlikte, tomografisi alınmış olan hastalarımızın özel bir cihaz yardımı ile çenenin 3 boyutlu modeli yapılarak, model üzerinde operasyon planlaması yapılır.

İmplant muayeneleri sırasında sadece implant uygulanacak bölgeye odaklanmak doğru değildir. İmplant uygulaması yapılması planlanan hastanın sistemik sağlığı da mutlaka değerlendirilmelidir. Hastanın şeker, tansiyon gibi her hangi bir rahatsızlığının olup olmadığı, kullandığı ilaçlar, alerjilerinin olup olmadığı yapılacak implant operasyonunun başarılı olması açısından mutlaka değerlendirilmesi gereken kriterlerdir. Eğer kontrol altında olmayan bir şeker hastalığı durumu söz konusu ise, implant uygulanacak bölgede yara iyileşmesi geç olacaktır, enfeksiyon riski yüksektir ve de implantın çene kemiği ile kaynaşması riske edilmiş olacaktır.

2-   Operasyonun Uygulanma Aşaması

Her şey planlandıktan ve hazır olduktan sonra sıra ikinci aşamaya yani operasyon kısmına gelir. Operasyon kısmı alanında  uzman cerrahlar ve diş hekimleri tarafından beraber yürütülür. Hastanın sağlığı her şeyden önce geldiği için bu son derece önemlidir. Herkes uzman olduğu alanda hastayla ilgilenir.

Hasta işleme alınmadan önce operasyon alanı hazırlanır. Bu süreçte tüm cihazlar aletler steril hale getirilir. Kullanılanacak olan malzemeler hazırlanır. Operasyon uygulanmadan önce hastaya anestezi uygulaması gerekmektedir. Bazı özel durumlarda genel anestezi ile implant yapılması mümkün olsa da çoğunlukla lokal anestezi uygulanır ve sadece ağız – çene kısmı uyuşturulur. Lokal anestezi işlemi iki aşamalıdır. Önce anestezinin yapılacağı alan spreyler ile uyuşturulur, ardından lokal anestetik iğneler yapılır. Anestezi işlemi tamamlandıktan sonra implantların uygulanacağı alanda, dişeti açılır. Dişetinin açılmasının ardından, kemiğin içerisinde implant firmasının cerrahi setleri kullanılarak implant yuvası hazırlanır.  Açılan bu implant yuvalarına implantlar  özel aletler yardımı ile yerleştirilir. İmplant yerleştirme işlemi implant sayısına ve cerrahi işleme bağlı olarak değişir. Bazı implant operasyonları 5 dakika gibi kısa bir sürede bitebilecek iken, bazı operasyonlar 4-5 saat dahi sürebilir.

3-   İmplant Uygulanan Alanın İyileşme Aşaması

Diş implantı aşamaları konumuzun üçüncü maddesi ise: iyileşme süreci. Bu aşamada iki iyileşme süresinden bahsetmek yanlış olmayacaktır. İlk iyileşme aşaması, implant uygulandıktan bir hafta sonra, ağız içerisinde çene kemiğine implantı yerleştirmek için açılmış olan dişetinin iyileşmesi tamamlanacaktır ve dikişlerin alınması uygunudur. İkinci iyileşme aşması ise implantın çene kemiği ile kaynaşması için gerekli olan süreci kapsar. Bu süreç yapılan cerrahi operasyona göre değişiklik göstermektedir. Herhangi bir ekstra cerrahi işlem uygulanmadan, implantın çene kemiği içerisine yerleştirildiği durumlarda 3 ay süre yeterli olabilecek iken, sinüs lifting, ridge split ya da kemik tozu uygulama gibi ekstra cerrahi işlemler yapıldıysa eğer bu iyileşme süreci 4-6 ay arasında olabilir. Hekiminiz implantınızın iyileşme süreci ve protezlerinizin yapılması için uygun olan zamanı size belirtecektir.

4-   İmplantın İyileşme Süreci Sonrası Değerlendirilmesi ve İyileşme Başlıklarının Takılması

İmplant operasyonu tamamlandıktan 3-6 ay sonra iyileşme tamamen gerçekleşmiş olacaktır ve bu sürecin sonunda implant üstü protezlerinizin yapılması aşamasına geçmeden önce bir hazırlık aşaması bulunmaktadır. Bu aşamada önce panaromik röntgenleriniz çekilir ve implantlarınızın sağlığı radyolojik olarak değerlendirilir. Sonrasında ise implantlarınızın olduğu bölgede dişetlerinize ufak kesiler atılarak implant kapakları çıkarılır ve iyileşme başlıkları takılır. Bu iyileşme başlıkları dişetlerinizin şekillenmesini sağlar ve protezleriniz için yer hazırlar. Hekiminiz iyileşme başlıklarını takarken implantlarınızın çene kemiği ile sıkı sıkıya kaynaşmış olup olmadığını da değerlendirir. Eğer en ufak bir hareketlilik yok ise implantlarınız kemiğiniz ile kaynaşmış ve implant üstü protez aşamasına geçilebilir demektir.

5-   Protezin Yerine Yerleştirilmesi

İmplant uygulaması yapıldıktan sonra belirli bir iyileşme süreci geçmiş olur. Bu iyileşme sürecinin ardından implantın yerleştiği alan implanta göre gelişerek yerini doldurur ve kemik yapısı implanta uygun olacak şekilde gelişir. Bu durum sonrası kişinin implantının üst tarafı protez ile doldurulup tedavi işleminin tamamlanması sağlanır.

Diş implantı aşamaları konusunda son madde olan protez yerleştirme şu şekilde ilerler: Protezin yapılması işlemi de baştan aşağı bir planlama işlemi gerekir. Öncelikle protezin yapılacağı alan iyileşme sürecinin ardından istenilen şekilde olmuş mu kontrolleri yapılır. Daha sonrasında ise kontroller tamamlandıktan sonra bu alanın ölçüsü alınır ve buraya uygun şekilde yapılacak protezin bir modeli çıkarılır.

Çıkarılan modele göre uygunluğundan emin olunduktan sonra protezin üretimi yapılır ve kişiye uygun şekilde yerleştirilir. Protez işlemi yapılacak yerine göre ek bir kron, köprü, parsiyel veya tam protez gibi türlerde olabilir. Hekimlerin bunun kontrolünü yapıp en uygun uygulamayı buraya yapması gerekir.

Protez işlemi de tamamlandıktan sonra tekrar eski günlerdeki gibi rahatlıkla yiyip içebilir ve dişleriniz tamamen kullanabilir hale gelir. Bu işlem tamamlandıktan sonra hiçbir şekilde diş protez olduğu anlaşılmaz. Tıpkı eski orijinal dişi gibi yapılmış olur. İlerleyen dönemlerde sorun çıkarma ihtimali düşük olsa da herhangi bir sorunda kolayca müdahale edilerek yapılır.