Dental İmplant

Diş İmplantı Üzerine Porselen Uygulamaları

İmplant üstü porselen kaplama

Diş implantı üzerine porselen kaplama diş eksikliği durumunda basit bir cerrahi operasyon ile uygulanan, implant operasyonunu takiben protezin yerleştirilmesidir. İmplant tedavisi ile aynı gün ya da 1 hafta içinde geçici dişleriniz uygulandıktan 3 ay sonra, diş ölçünüz alınıp sabit protez olan porselen yapılabilir.

Sağlıklı ve güzel bir gülüş ancak temiz ve sağlıklı dişlerle mümkün olmaktadır. Bunun yanında diş sağlığı yalnızca güzel gülüş için değil sağlıklı sindirim sistemi için de gerekmektedir. Etkili çiğneme yapamayıp yiyecekleri tüketmeye çalıştığımızda hazımsızlık problemleri başlayacaktır. Bunun yanında ağız içerisinde çürük ya da dişeti iltihabı olduğu durumlarda ortamda çok fazla sayıda bakteri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu yoğun bakteri sindirim sistemimize karıştığında sadece sindirim sistemi değil vucüt sağlığımız için önemli olan farklı sistemler de olumsuz etkilenecektir.

Şekerli, asitli, çok sıcak veya çok sıcak gıdaların tüketimi gibi değişik nedenlerden ağız ve diş sağlığı kötü etkilenebilmektedir. Bu olumsuz etkilenme de diş çürümesi, dişte plak oluşumu, diş etlerinin çekilmesi gibi durumlara sebep olurken bazen de daha da ilerleyerek diş kaybına dahi neden olabilmektedir.

Günümüze kadar diş kaybı için tedavi yöntemi, köprü ve takma diş şeklinde olmuştur. Fakat günümüzde teknoloji gelişmiş ve tedavi yöntemleri de buna paralel olarak çok çeşitlenme göstermiştir. Günümüzde, diş kaybı tedavisi için olan tedavi çeşitlerinin arasında en çok implant tedavisi kullanılmaktadır. Diş implantları tedavisinde diş kaybı yaşandığında çene kemiği içerisine hastaya özel implant yerleştirilir ve bu implant, porselen diş için yapay diş kökü işlevini görür. Bu nedenle günümüzde implantlar, eksik diş tedavisi için oldukça önemli bir role sahiptir.

İmplant Üstü Porselen Dişler

İmplant üstü porselen dişler, ağızda takıp çıkarılabilen ya da sabit protezler şeklinde dizayn edilebilir. Genelde yaşlılığa bağlı olarak çene yapısının değişimi ya daerken yaşta diş kaybı nedeniyle çene kemiğinin erimesi gibi durumlarda yapılan, implant tedavisinin süresi iki ila dokuz ay arasında değişmektedir. Bu süre insanların biyolojik özelliklerinin farklılığı nedeniyle kişiden kişiye değişmektedir.

İmplant tedavilerinde her hastanın çene yapısı özel olarak incelenir, ölçüsü alınır ve daha sonrasında porselen diş takma işlemi yapılır. Bu ölçü alma işlemi genelde dişin yüksekliği, genişliği ve diğer dişlerin uyumuna bakma şeklindedir. Böylelikle, kişiye özel protez diş hazırlanır ve bu süreç en az bir hafta sürmektedir. Bir haftalık süreç içerisinde hastanın isteğine bağlı olarak geçici diş protezi takılabilir ve estetik yapı korunabilir.

İmplant Tedavisi Nasıl Uygulanır?

İmplant uygulamasında ilk olarak hasta muayene edilir ve hastanın tedaviye uygun olup olmadığı belirlenir. Bu muayene sonrasında hastanın çene yapısı uygun ve dişleri de gelişimini tamamlamışsa hastaya özel olarak bir planlama yapılır. Bu planlama çene kemiğine kaç adet implant konulacağını belirlemek için yapılır. Sonrasında implantlar çene kemiğine uygun bir açıyla yerleştirilir ve implantların çene kemiğine kaynaşması için beklenir. İmplantların çene kemiği ile kaynaşmasının ardından implant üstü porselen dişler yapılarak tedavi tamamlanır.
Çene kemiğine yerleştirilen implantlarla çene kemiğinin birbirine kaynaşma süresi kişiden kişiye farklılık göstermektedir.. Bu süreçte estetik olarak d rahatsız olan hastalara geçici protez diş takılabilmektedir.

Diş İmplantı Yaptırmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaşanan diş kaybı sonrasında oluşan boşluğu doldurmak ve orijinal dişin fonksiyonlarını yerine getirmek amacıyla çene kemiğine yerleştirilen diş implantı tedavisi öncesinde bir uzman tarafından mutlaka klinik ve radyolojik muayene yapılmalıdır. Buna göre hastanın diş yüksekliği, implantın yapılacağı alanın genişliği gibi ölçümler yapılarak implant operasyonu hazırlığı tamamlanır.

İmplant üstü porselen yapılacak hastalarda süreç işlem sonrasında devam eder.
Tedavi süreci sorunsuz geçen hastalar genelde implantın varlığını bile hissetmez ve hayatlarına eski gibi devam edebilmektedirler. Fakat tedavi sürecinin başlangıcında yeni takılmış olan implantın üzerine fazla yük binmemesi gerekmektedir. Aksi halde hasta ağrı acı gibi problemler yaşayabilir. Diş implantı tedavisinde üst yaş sınır bulunmaksızın muayeneler sonucu çene yapısının implanta uygun olup olmadığına bakılır. Fakat 18 yaşından genç hastaların çene gelişimi tamamlanmamış olduğundan implant tedavisi 18 yaşından küçük hastalara önerilmez.

İmplant tedavisinin başlangıcında yani diş kökünü taklit eden implantların çene kemiği ile kaynaşma sürecinde sigara gibi zararlı alışkanlıkların bırakılması önerilmektedir. Çünkü bu tarz kötü alışkanlıklar ağızda enfeksiyon oluşma riskini tetikleyerek tedavi sürecinin uzamasına neden olabilmektedir. Bunun yanında ağız sağlığını korumak da çok önemli bir etkendir. Bu nedenle hastalara günde en az iki defa dişlerini fırçalaması, diş ipi kullanması ve ağız gargarası yapmaları önerilmektedir.

İmplant Diş Üzerine Porselen Kaplama
İmplant Üstü Porselen Diş

Bu işlem için öncelikle bir uzman tarafından hastanın hangi tür proteze ihtiyacı olduğu değerlendirilmelidir. Hastaların implant üstü protez tedavi seçenekleri her hasta için farklıdır ve tek bir doğru yoktur. Sabit protezler arasında diş rengine en yakın materyaller porselen, zirkonyum ve lamine kaplamalardır. Porselen, metal ya da zirkonyum alt yapılı olarak uygulanabilmektedir. İmplant üstü porselen diş tedavisinde hastalar sert bir şeyler çiğnemek istediklerinde sorun yaşayacaklarını düşünseler de bu materyaller sert yiyeceklere dayanıklı bir biçimde üretildiğinden her hangi bir sorun oluşmamaktadır.

İmplant üstü porselen kaplama işlemi diğer kaplama türlerine kıyasla daha kısa sürede tamamlanmaktadır. Bunun yanında hastalar eski çiğneme rahatlığına hemen kavuşabilmektedir.

İmplant üstü porselen kaplamada ışık geçirgenliği oldukça iyidir ve asıl diş rengine oldukça yakın olduğundan estetik görünümü bozmamaktadır. Aynı zamanda sert, soğuk, sıcak gibi besinlere karşı oldukça dayanıklı bir yapıda üretildiğinden hastalara problem çıkartma olasılığı oldukça düşüktür. İmplant üstü porselen kaplama işleminde diğer kaplamalara göre ağıza ve diğer dişlere uyumu daha kolay sağlanabilmektedir.

Çene kemiğine hızlı uyumundan dolayı yerleştirilen vidalar dışarıdan görünmez ve vidanın üstüne yerleştirilen dişler hastalara estetik bir görünüm kazandırır. Bilinenin aksine implant üstü porselen kaplamar diş eti sorunları veya ağız kokusu gibi problemler oluşturmamaktadır. Bu sorunların esas nedeni hastaların ağız hijyenine dikkat etmemeleridir. Aynı zamanda implant üstü porselen kaplama tedavisinin ücreti, diğer tedavilere göre daha uygun olmakta ve daha çok tercih edilmektedir.

İmplant uygulamaları hakkında genel bilgi almak isterseniz ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sağlıklı gülümsemeniz yolunuza ışık tutsun.
Dişeti Hastalıkları ve İmplantoloji Uzmanı – Dr. Hilal Selamet