Genel

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Neleri İçerir?

diş ve çene cerrahisi

Ağız, diş ve çene cerrahisi bölüm olarak birbirinden farklı tedavileri gerçekleştirir. Bu tedaviler sırasında hastanın ağrı duymaması için lokal anestezi yapılır. Cerrahi işlemler sırasında hekimin kararına göre genel anestezi de uygulanabilmektedir. Ağız, diş ve çene cerrahisi bölümünde; komplike diş çekimleri, gömülü diş ameliyatları gibi operasyonlar yapılır. Bunun yanı sıra çene kırıkları, dudak ve damak yarıkları gibi problemler için gerekli tedaviler uygulanır.

Diş Çekimleri

Diş çekimi basit bir işlem gibi görünürken yaşanan bazı sorular nedeniyle karmaşık bir işleme dönüşebilir. Örneğin; diş kökü kırıkları olması halinde cerrahi bir müdahale gerekir. Diş kökü kırılan hasta, lokal anestezi altında operasyona alınır. Diş eti kaldırıldıktan sonra diş kökünün çıkarılmasıyla ve bölgeye dikiş atılmasıyla işlem tamamlanır.

Gömülü Diş Ameliyatı

Gömülü diş ameliyatı, yirmilik dişlerin diş eti yüzeyine hiç çıkamadığı ya da bir kısmının çıktığı durumlarda gerçekleştirilir. Gömülü diş operasyonu lokal anestezi ile yapılır. İşlem öncesinde detaylı görüntüleme tekniklerinden yararlanarak dişin diş eti altında nasıl konumlandığına bakılır. Tek seferde çıkarılması mümkün olan dişleri almak daha kolaydır fakat genellikle diş, parça parça çıkarılır. Tüm parçalar çıkarıldıktan sonra dikiş atılarak operasyon bölgesi kapatılır. Operasyon sonrası şişlik, kanama ve ağrı normaldir. Şişlik üç haftaya kadar sürebilir. Ağrı ise birkaç gün içerisinde geçer. Operasyondan sonra kemik dokusunun tamamen iyileşmesi altı ayı bulur.

Kist Operasyonları

Kistler içi sıvı, katı maddelerle ve havayla dolu olan lezyonlardır. Bu lezyonlar diş kökünde ya da çene kemiği üzerinde görülür. Sinsi yapısı nedeniyle kistleri tespit etmek ve gerekli müdahaleyi zamanında yapmak zordur. Bu nedenle düzenli diş hekimi kontrollerinizi yaptırarak herhangi bir kist oluşumunun teşhisini kolaylaştırabilirsiniz. Kist, zamanla büyüyerek çene kemiğine ya da dişe baskı yapar. Bu baskı neticesinde ağrı ortaya çıkar. Ağrının yanı sıra şişlik de hissedilebilir hale gelir. Çene ve diş kistlerinin cerrahi bir operasyonla çıkarılması gerekir. Kanal tedavisi ile kist temizlenebilirse dişin çekilmesine gerek kalmaz.

İmplant Tedavileri

İmplant, titanyum malzemeden elde edilen ve ağız içerisinde dişlerin bıraktığı boşluklara yerleştirilen vida benzeri bir parçadır. İmplant tedavisi ile diş kaybı olan tüm alanlara implantlar yerleştirilebilir. Yerleştirilen implantlar kaynaşma süresinin ardından protezlerle kaplanır. Kullanılan protezler, metal destekli porselen ya da zirkonyum olabilir.

Çene ve Yüz Bölgesindeki Kırıklar

Çene ve yüz bölgesinde travmalara bağlı olarak kırk ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda hastanın hayati fonksiyonları bile tehlikeye girebilir. Nefes alması güçleşen, yemek yiyemeyen hastalarda kırık bölge sargı ile sarılır ve hareket etmemesi sağlanır. İleri derecede kırıklarda ise tel uygulaması tercih edilir. Kırıkların iyileşmesi yaklaşık 6 hafta sürebilir.

Dudak-Damak Yarıkları

Dudak ve damak yarığı, bebeğin anne karnında gelişiminin eksik kalmasının bir sonucudur. Dudak ve damak gelişimi tam olmayan bebeklerde yemek yeme, konuşma güçlüğü gibi problemler de görülür. Dudak ve damak yarıklarının tedavisi bebeklik döneminde yapılabilir.

Tükürük Bezi Hastalıkları

Tükürük bezi hastalıkları farklı biçimlerde ortaya çıkar. Bu hastalıklardan en yaygın olanı enfeksiyonlardır. Enfeksiyon tedavisi genellikle antibiyotik ile yapılır. Tümör oluşumu ise daha ciddi bir problemdir. Bu nedenle tümör oluşumu titizlikle takip edilmeli ve gerekli durumlarda biyopsi yapılmalıdır.

Çene Yapısında Meydana Gelen Bozukluklar

Çene yapısında meydana gelen bir sorun, yemek yerken ya da konuşurken zorlanmanıza sebep olur. Bu nedenle doğuştan gelen bazı bozuklukların erken yaşlarda tedavi edilmesi önemlidir. En sık yaşanan çene yapısı bozuklukları; çenelerin birbirlerine kıyasla önde ya da arkada olması, çenenin tam gelişmemesi şeklindedir. Bu tür sorunlar bazı durumlarda diş teli ile düzelebilir. Diş teli ile problemin giderilmesi mümkün değilse birtakım ameliyatlar gerçekleştirilir.